Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία – Αναμένονται κονδύλια ύψους 77 δισ ευρώ

    Από: Startup Team

Υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης παρουσιάζουν πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, με το ενδιαφέρον για επενδύσεις  να είναι διαρκώς αυξανόμενο. Οι ευκαιρίες που γεννώνται  αναλύθηκαν στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών πραγματοποιείται στους Δελφούς  6 – 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι για πρώτη φορά από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στην ΕΕ έχουμε αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων σε όλη την χώρα. Υπογράμμισε ότι τα επόμενα χρόνια θα εισρεύσουν στην χώρα πόροι ύψους 77δισ. ευρώ (από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ κλπ.), που θα μοχλεύσουν άλλα 40δισ. ευρώ. «Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο με έργα που δεν είναι ώριμα και δεν είναι  bankable» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης. Αναφέρθηκε επίσης στις διευκολύνσεις που παρέχει ο νέος επενδυτικός νόμος, παραδέχθηκε όμως ότι το κράτος είναι βαρύ, έχει ισχυρή γραφειοκρατία και παίρνει χρόνο να βελτιωθεί. «Πρέπει να καίμε την πιθανότητα να αναγεννηθεί η γραφειοκρατία» είπε με νόημα. Εκτίμησε, δε, ότι η χώρα θα μπει στην επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Στο έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια  διεθνείς επενδυτές για την Ελλάδα, στάθηκε η Τερέζα Φαρμάκη, Managing Partner της Astarte Capital Partners, τονίζοντας ότι η αναδύεται μια μεγάλη ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να προσελκύσουν ξένους θεσμικούς επενδυτές.  «Στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης σε πάρα πολλούς τομείς, η πανδημία καθυστέρησε τις εξελίξεις, αλλά κάνει πιο μεγάλη την ανάγκη να προχωρήσουμε» σχολίασε η κυρία Φαρμάκη.

Στη συζήτηση που συντόνισε ο Νεκτάριος Νώτης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Notice Content and Services και συνιδρυτής της  ESGreece, ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Αlpha Bank, εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης χαμηλώνει τη μπάρα για την χρηματοδότηση επενδυτικών πλάνων, χωρίς όμως να αλλάζει κάτι στη διαδικασία αξιολόγησης από τις τράπεζες. «Δουλειά μας είναι να καταλάβουμε ένα επενδυτικό σχέδιο, να διαπιστώσουμε τους κινδύνους. Δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχουν λεφτά πρέπει να γίνει μια επένδυση, αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Κάθε σχέδιο που θα πείσει θα χρηματοδοτηθεί» ανέφερε ο κ. Καλαμάκης.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Θεοδοσίου, Διευθυντής Ελληνικού Υποκαταστήματος του Ομίλου BFF Banking Group, επισήμανε ότι το factoring σημείωσε στην Ελλάδα ανάπτυξη ρεκόρ. Εξήγησε ότι στηρίζει απόλυτα τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, πολλαπλασιάζει το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών, παρέχει κάλυψη του επενδυτικού κινδύνου και δέσμη υπηρεσιών που βοηθάει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Ο κ. Θοεοδοσίου εκτίμησε ότι αναμένεται πολύ μεγάλος όγκος σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στη δική του τοποθέτηση ο Dmitry Pankin, πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, υπογράμμισε ότι μία τράπεζα ανάπτυξης μπορεί να δώσει πιο μακροχρόνια δάνεια, κατατάσσοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις  στους καλύτερους πελάτες. Σημείωσε πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για αναπτυξιακούς φορείς που θα μπορούν να καλύπτουν όλους τους αναδυόμενους κινδύνους, διαβλέποντας πολλές ευκαιρίες στην χώρα μας.