François-Philippe Champagne: Ο Καναδάς και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία

    Από: Startup Team

Εικόνα: Από αριστερά: Νίκος Παπαθανάσης, Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και François-Philippe Champagne, Υπουργοός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας (Copyright © 2021 Delphi Economic Forum)

François-Philippe Champagne (Υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας Καναδά): Ο Καναδάς και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία.

Τώρα είναι η στιγμή με την μεγαλύτερη δυναμική για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά, όπως τονίστηκε στην τοποθέτηση του καναδού Υπουργού Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας, François-Philippe Champagne, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Τορόντο που πραγματοποιείται 17 και 18 Οκτωβρίου από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι η ώρα να κοιτάξουμε τις χώρες που παρέχουν αξιοπιστία, σταθερότητα και με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πιστεύω ότι με αυτήν την έννοια, ο Καναδάς και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία», σημείωσε ο κ.Champagne. Ο καναδός υπουργός αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς μπορούν να αναπτύξουν ακόμη πιο στενούς δεσμούς και νέες συνεργασίες αλλά και συμφωνίες που αφορούν στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία και τον ρόλο της ελληνικής κοινότητας του Καναδά.

Τόνισε ότι υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, όπως η εκπαίδευση, η πράσινη μετάβαση, η καινοτομία και η τεχνολογία κ.α.

Σε ό,τι αφορά τη CETA ο κ.Παπαθανάσης επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα αλλά όταν αυτά επιλυθούν, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.

Τη συζήτηση συντόνισε η Κατερίνα Σώκου, ανταποκρίτρια του Washington DC και μέλος του Συμβουλίου του The Hellenic Initiative-Canada.

Υπενθυμίζεται ότι το Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Enterprise Greece, σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνο-Καναδικού και του Καναδο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες Ελληνικος Χρυσός και Eldorado Gold, και υποστηρικτές η Eurobank και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.