Γιατί οι Ελβετοί private bankers κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλο

    Από: Startup Team

Μοιάζει με σενάριο θρίλερ ταινίας: Τρεις άνδρες ακολουθούσαν τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse, Iqbal Khan, στην ελβετική πόλη της Ζυρίχης. Μόλις κατάλαβε ότι συνέβαινε κάτι περίεργο, ξεκίνησε ένα κυνηγητό μεταξύ του Khan και των τριών ανθρώπων, που έληξε έξω από το κτίριο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας.

Σε εκείνο το σημείο ο Khan προσπάθησε να φωτογραφίσει το όχημα των ανδρών που τον ακολουθούσαν, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung, αλλά οι τρεις άνδρες χάθηκαν αμέσως στο πλήθος.

Μόνο που αυτό που μόλις περιγράψαμε δεν είναι σενάριο ταινίας. Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα και ο Khan έχει υποβάλει ήδη μήνυση κατ’ αγνώστων στο γραφείο του Εισαγγελέα της Ζυρίχης. Σύμφωνα με τους Finacial Times, οι τρεις άνδρες που ακολουθούσαν τον Khan εργάζονται για την Investigo, μια εταιρεία ερευνών και ασφαλείας. Το πιο ανησυχητικό είναι πως οι τρεις “ερευνητές” είχαν προσληφθεί από τον πρώην εργοδότη του Khan, την Credit Suisse, όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ.

Για ποιον λόγο; Επειδή πολύ απλά ο Khan είχε αποστατήσει στον μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Credit Suisse, την UBS, πριν από λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η ελβετική τράπεζα φοβάται μήπως οι πλούσιοι πελάτες της ακολουθήσουν τον Khan στην UBS.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, η Credit Suisse ανέφερε πως το διοικητικό συμβούλιο έδωσε εντολή να διερευνηθεί το εν λόγω συμβάν.

Ο φαύλος κύκλος της ελβετικής τραπεζικής

Όταν ένας private banker (δηλαδή ένας τραπεζίτης που διαχειρίζεται πλούσιους πελάτες) αποφασίσει να μετακινηθεί από μια τράπεζα σε μιαν άλλη, τότε συνήθως τον ακολουθούν οι συνεργάτες και οι πλούσιοι πελάτες του.

Αυτή η ιστορία είναι πολύ γνωστή στην Ελβετία. Το 2017 ο διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer, ο Boris Collardi, απρόσμενα μετακινήθηκε στην αντίπαλη τράπεζα Pictet, παίρνοντας μαζί του συνεργάτες και πλούσιους πελάτες.

Τα πράγματα όμως είναι σοβαρότερα για τις Credit Suisse και UBS, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελβετίας. Και οι δύο εχουν φιλόδοξους στόχους να επεκτείνουν τις υπηρεσίες διαχείρισης περιουσίας μετά από χρόνια αποτυχιών: Η Credit Suisse έγινε κερδοφόρα αυτήν τη χρονιά, για πρώτη φορά από το 2014, και η UBS πρόσφατα κλήθηκε να πληρώσει ένα πολύ υψηλό πρόστιμο επειδή βοήθησε Γάλλους πολίτες να φοροδιαφύγουν.

Η χρονική συγκυρία όμως δεν ευνοεί τους φιλόδοξους στόχους των ελβετικών τραπεζών, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο ο πλούτος συρρικνώνεται.

Μια πρόσφατη έρευνα της Capgemini δείχνει πως ο αριθμός των High-net-worth individuals (HNWIs), δηλαδή των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά το 1 εκατ. δολ., έπεσε 3% από πέρυσι. Επίσης οι Ultra-high net-worth individuals (UHNWIs), δηλαδή οι πλούσιοι με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολ., στους οποίους στοχεύουν οι ιδιωτικές τράπεζες, μειώθηκαν 6%.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως μικραίνει η πίτα για τους private bankers σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, αυτός είναι ένας από τους λόγους που η PwC αναμένει πως οι ελβετικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια θα μειωθούν κατά 30%, ενώ η McKinsey κατέγραψε μειωμένα κατά 8% έσοδα για τις ιδιωτικές τράπεζες στη Δυτική Ευρώπη πέρυσι.

Το μεγάλο μυστικό των Ελβετών private bankers

Αν και τα γεγονότα στη Ζυρίχη ακούγονται σαν σενάριο ταινίας, έρχονται έναν χρόνο μετά την επίσημη λήξη της τραπεζικής μυστικότητας στην Ελβετία.

Η FTA, δηλαδή η ελβετική φορολογική αρχή, επισήμως ξεκίνησε να ανταλλάσσει τραπεζικούς λογαριασμούς με αντίστοιχες φορολογικές αρχές άλλων χωρών για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2018, σηματοδοτώντας το τέλος των μυστικών ελβετικών λογαριασμών.

Αν και η συγκεκριμένη κίνηση ήταν αναμενόμενη, προκάλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για τις ιδιωτικές τράπεζες της Ελβετίας, οι οποίες άκμαζαν λόγω της διακριτικότητάς τους: Δεν γίνονταν πολλές ερωτήσεις για τα ξένα κεφάλαια που αποταμιεύονταν στους ελβετικούς λογαριασμούς.

Μπορεί το κυνηγητό τραπεζιτών σε ελβετικές πόλεις να έχει έναν αέρα νοσταλγίας από το παρελθόν της τραπεζικής μυστικότητας, αλλά στην ουσία σημαίνει το ακριβώς αντίθετο: Οι ιδιωτικοί ερευνητές του Khan συμβολίζουν την απεγνωσμένη προσπάθεια των ελβετικών ιδιωτικών τραπεζών να διασώσουν ό,τι μπορούν από το ξεπερασμένο επιχειρηματικό μοντέλο τους.

Πηγή: capital.gr