Helm Investment Partners: Το fund που προβλέπει διπλασιασμό των ελληνικών μετοχών το 2020

    Από: Startup Team

Ο Philip Reade,ιδρυτής του hedge fund Helm Investment Partners, είναι bullish για τις ελληνικές μετοχές εδώ και κάποιο καιρό. Πέρυσι, το χαρτοφυλάκιο του fund του αποτελούνταν κατά το ήμισυ από ελληνικές εταιρείες. Τώρα, το 2020, παραμένει bullish, προβλέποντας κέρδη 100% για τις μετοχές της χώρας.

“Βλέπουμε τεράστια ανάκαμψη στην Ελλάδα”, ανέφερε ο Reade στο Contrarian Investor Podcast. Οι τραπεζικές μετοχές της χώρας διαπραγματεύονται σε ένα κλάσμα της λογιστικής τους αξίας και μπορούν άνετα να κινηθούν ανοδικά 50%-100%” το 2020. Η μετοχή της ΔΕΗ, μπορεί να υπέρ-διπλασιαστεί φέτος βασισμένη στην ισχύ των θεμελιωδών της. Τα EBITDA της αναμένεται να αυξηθούν σχεδόν τριπλάσια, κυρίως χάρη στην απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα τιμολόγια.

“Ειλικρινά, η τωρινή ηγεσία είναι ένα μεγάλο μέρος του γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη ανοδική τάση”, τόνισε ο Reade αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο. “Ο νέος πρωθυπουργός, πραγματικά ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα”, δήλωσε. Οι πρωτοβουλίες του Μητσοτάκη περιλαμβάνουν τη μείωση του μεγέθους του προϋπολογισμού και την εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών. Ο με δυτική μόρφωση πρωθυπουργός “είναι πολύ λογικός, φιλικός προς τις αγορές” και έχει ήδη κάνει πολλά. Η Helm Investment Partners έχει στην κατοχή της μετοχές αρκετών τραπεζών της χώρας, εκτός από μια “μεγάλη θέση” στη ΔΕΗ.

Η επενδυτική στρατηγική της Reade δεν ακολουθεί τη λογική “αγόραζε όταν όλοι οι άλλοι πανικοβάλλονται”. Αντιθέτως, αναζητά πρώτα μια χώρα που ανακάμπτει από την κρίση και στη συνέχεια αγοράζει τις πιο μεγάλες, δημόσιες επιχειρήσεις της χώρας. Η εταιρεία του επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές στον “ψυχολογικό κύκλο” όπου αλλάζει η αντίληψη μιας αγοράς.

Αυτή τη στιγμή του αρέσει επίσης και η Τουρκία, στην οποία η Helm Investment Partners έχει επενδύσει περίπου το ένα τέταρτο του χαρτοφυλακίου της. Η εταιρεία έχει μετοχές των τραπεζών, των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνίας, λιανικής και των αεροπορικών εταιρειών της χώρας. “Είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά, αν και πιο ασταθής” από ό,τι η Ελλάδα, τόνισε ο Reade. Και πάλι, “είναι μία από τις πιο φθηνές αγορές στον κόσμο”, από την άποψη του Ρ/Ε.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη Χιλή”, όπου η εταιρεία έχει μετοχές των τραπεζών, μιας ζυθοποιίας, και μιας εταιρείας παραγωγής λιθίου, που αντιστοιχούν στο 10% του χαρτοφυλακίου της. Η αγορά της Χιλής έχει υπερπουληθεί μετά από τις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου και έχει πληγεί ξανά από ανησυχίες για τον κοροναϊό –η χώρα προμηθεύει μεγάλες ποσότητες χαλκού και άλλων πρώτων υλών στην Κίνα. Ενώ υπάρχει “πλήγμα στην εμπιστοσύνη”, η Reade δήλωσε πως η εταιρεία του δεν αναμένει μια μεγάλη οικονομική κρίση. “Η χώρα πρόκειται να διεξάγει δημοψήφισμα τον Απρίλιο, για να αποφασίσει πώς και εάν θα ξαναγράψει το Σύνταγμα για να αντιμετωπίσει κάποιες από τις κοινωνικές ανησυχίες που απασχολούν τον πληθυσμό αυτή την περίοδο”, ανοίγοντας έναν δρόμο προς τα εμπρός. Στο μεταξύ, πολλές χιλιανές μετοχές είναι φθηνές.

Πηγή: Capital.gr