Κανείς δεν φαίνεται να κατάλαβε την κριτική της Greta Thunberg στο Green New Deal

    Από: Startup Team

Αν και η Thunberg δεν χρησιμοποίησε τις λέξεις “Green New Deal”, χαρακτήρισε τις κομματικές προσπάθειες που οραματίζονται ένα εξιδανικευμένο μέλλον ως “άχρηστα όνειρα” και επικέντρωσε την κριτική της σε αυτά τα λόγια:

“Ανεξάρτητα από το πόσο πολιτικό είναι το υπόβαθρο αυτής της κρίσης, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί σαν κομματική πολιτική συζήτηση. Η κλιματική και οικολογική κρίση είναι υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Και ο κύριος εχθρός μας δεν είναι οι πολιτικοί αντίπαλοι. Ο εχθρός μας είναι οι δυνάμεις της φύσης, και δεν μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες με αυτές τις αχαλίνωτες δυνάμεις”.

Η αχίλλειος πτέρνα του Green New Deal είναι ότι θεωρεί ως αιτία της κλιματικής κρίσης τη φιλελεύθερη πολιτική. Η κλιματική κρίση όμως απασχολεί όλο τον κόσμο και όλοι ευθυνόμαστε για αυτήν.

Και οι συντηρητικοί θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Επειδή όμως δυσκολεύονται να υποστηρίξουν μια πολιτική σαν το New Deal, θα την υποβιβάσουν στο επίπεδο της φαντασίας, μέχρι να μας χτυπήσει μια κατακλυσμιαία περιβαλλοντική καταστροφή.

Χρειάζομαστε μια περιβαλλοντική πολιτική προτού συμβεί μια τέτοια καταστροφή.

Για να εξηγήσουν την ξαφνική αλλά διεθνή απήχηση της Greta, οι άνθρωποι ξεκίνησαν να λένε ότι έχει υπερδυνάμεις. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η 16χρονη καταλαβαίνει την πολιτική πραγματικότητα καλύτερα από κάποιον που έχει περάσει τη ζωή του στην πολιτική.

“Όπου και αν πηγαίνω ακούω διάφορα παραμύθια. Επιχειρηματίες και στελέχη κομμάτων μάς λένε ιστορίες για το πόσο καλά θα πάνε τα πράγματα, για το πόσο εύκολα θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ιστορίες για να πέφτουμε ήσυχοι για ύπνο. Το πραγματικό μας όμως πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όνειρα για ένα καλύτερο αύριο. Το πρόβλημά μας είναι πως πρέπει να ξυπνήσουμε, και γρήγορα. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και την ίδια την επιστήμη. Και η επιστήμη λέει για τα ανθρώπινα βάσανα που θα επιδεινωθούν αν δεν αποφασίσουμε να δράσουμε τώρα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη η ανθρωπότητα”.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριζαν τη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οφείλουμε τη συμμετοχή μας στη Συμφωνία του Παρισιού όχι μόνο στον Barack Obama, αλλά και στον George H.W. Bush, ο οποίος επικύρωσε το πλαίσιο της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Όταν όμως ο Al Gore έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ το 2000, η κλιματική αλλαγή έγινε πολιτικό ζήτημα. Και η άρνηση για την κλιματική αλλαγή που υπήρχε υπογείως σε ορισμένες τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, έγινε κυρίαρχη στρατηγική τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να απαξιώσεις τον αντίπαλό σου παρά να τον αποκαλέσεις “Όζον” (Ozone).

Η Greta αντιστέκεται στον πειρασμό να συμπαραταχθεί με τους φίλα προσκείμενους στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και όταν ο Obama της είχε πει “εσύ και εγώ είμαστε ίδια ομάδα, είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα”, εκείνη δεν άλλαξε το μήνυμά της για την απολιτικοποίηση του θέματος της κλιματικής αλλαγής.

Για εμένα, η υπερδύναμη της Greta είναι η αξιοπρέπειά της. Δεν πρόκειται να συμβιβαστεί για τους φίλους ή για να μη μας ξεβολέψει, ούτε θα μας παραπλανήσει με ουτοπικά οράματα και σχέδια. Θα συνεχίσει να μας λέει την αλήθεια.

Έφτασε στο Κογκρέσο και τόνισε το αυτονόητο, πως πρέπει να ακούμε την επιστήμη.

Η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητά της τής εξασφαλίζουν δικαιωματικά μια θέση στην ιστορία του ακτιβισμού. Η ποιότητα του απλού και ασυμβίβαστου χαρακτήρα της την τοποθετούν στην ομάδα μεγάλων φυσιογνωμιών στην ιστορία του ακτιβισμού, όπως Gandhi, Μητέρα Τερέζα, Mandela κ.ά.

Η Greta ομως δεν θέλει τον έπαινό μας. Θέλει να δράσουμε τώρα. Ας το κάνουμε λοιπόν.

Πηγή: capital.gr