Με νόμο του 2017 ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές

    Από: Startup Team

Ο νόμος 4472/2017, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo σε Πιερία και Πρέβεζα όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου. Κι αυτό διότι το περίφημο άρθρο 50 του νόμου 4472/2017 άνοιξε την πόρτα να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων ακόμη και όλες τις Κυριακές του χρόνου σε όποιους νομούς υπήρχαν σχετικές αποφάσεις, αίροντας, μάλιστα, τους περιορισμούς που είχαν τεθεί με τον νόμο 4177/2013 (της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) και αφορούσαν το μέγεθος και το ιδιοκτησιακό καθεστώς του καταστήματος.

Το επίμαχο άρθρο 50 –το οποίο σημειωτέον μάλλον διέφυγε την προσοχή των 38 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της εταιρείας Jumbo– ανοίγει την πόρτα για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων πολύ περισσότερες από τις οκτώ Κυριακές που ισχύει πανελλαδικά, όχι μόνο στην Πιερία και στην Πρέβεζα, αλλά σε τουλάχιστον 12 νομούς σε όλη τη χώρα, από την Ξάνθη έως την Κρήτη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2013, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 4177/2013, προέβλεπε α) τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές τον χρόνο και β) τη δυνατότητα να λειτουργούν περισσότερες Κυριακές τον χρόνο τα μικρά καταστήματα, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, υπό την προϋπόθεση να έχει εκδοθεί σχετική απόφαση από τον οικείο αντιπεριφερειάρχη ύστερα από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς.

Το 2017 θεσπίστηκε ο νόμος 4472/2017, στον οποίο αναφέρεται μεν στο άρθρο 49 πως για να λειτουργήσουν τα καταστήματα σε μια περιοχή περισσότερες Κυριακές τον χρόνο απαιτείται απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ύστερα από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, όμως ακολουθεί το άρθρο 50 στο οποίο αναφέρεται: «Αποφάσεις αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από τη δημοσίευση του παρόντος (σ.σ. 19 Μαΐου 2017) και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα». Με αυτόν τον τρόπο ήρθησαν οι περιορισμοί των τετραγωνικών μέτρων και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που ίσχυαν μέχρι τότε.

Τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Πιερία, περιοχές όπου η αλυσίδα Jumbo αποφάσισε να λειτουργήσει τα καταστήματά της όλες τις Κυριακές του Ιανουαρίου, είχαν ληφθεί αποφάσεις από το 2013. Στις 6/11/2013 είχε εκδοθεί η σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Ευστ. Ιωάννου που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους σε διάφορες περιοχές του νομού. Στις 31 Οκτωβρίου 2013 είχε εκδοθεί η αντίστοιχη απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σ. Μαυρίδου που αφορούσε σε διάφορες περιοχές του νομού Πιερίας, η οποία μάλιστα τροποποιήθηκε ελαφρώς στις 6/12/2013. Αμφότερες οι αποφάσεις αφορούσαν κατά την έκδοσή τους τα εμπορικά καταστήματα έως 250 τ.μ. που δεν ανήκαν σε αλυσίδες, με το άρθρο όμως 50 του νόμου 4472/2017 αφορούν πλέον το σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων.

Από την έρευνα της «Καθημερινής» προέκυψαν ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις πριν από τον νόμο 4472/2017 που προβλέπουν τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων περισσότερες από 7 ή 8 (όπως έγινε στη συνέχεια) Κυριακές τον χρόνο στις ακόλουθες περιοχές: Κόρινθος, Κιάτο, Διμηνιό νομού Κορινθίας, Αράχωβα, Αντίκυρα και Παραλία Διστόμου του νομού Βοιωτίας (όλες τις Κυριακές του έτους), τουριστικές περιοχές νομού Λευκάδας, Μυστράς, Μονεμβασιά, Ανατολική Μάνη, Ελαφόνησος νομού Λακωνίας, Ξάνθη, τουριστικές περιοχές νομού Λασιθίου, στους Δήμους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, Κανδάνου – Σελίνου, Αποκορώνου, Σφακίων του νομού Χανίων, σε τμήμα των Δήμων Πολύγυρου, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας, Αριστοτέλη του νομού Χαλκιδικής, στην Αρχαία Ολυμπία, στο Κατάκολο και στην Ανδρίτσαινα του νομού Ηλείας, ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων στον νομό Κεφαλληνίας, σε όλο τον νομό Ευρυτανίας, στους Δήμους Ζαγοράς – Μουρεσίου, Αλοννήσου, Σκιάθου και Σκοπέλου και άλλες δημοτικές ενότητες στον Βόλο του νομού Μαγνησίας, στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και Φαιστού του νομού Ηρακλείου, τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.

Πηγή: Καθημερινή