«Ομιλία του Διευθυντή του ΙΝ.ΒΙ.Σ. καθ. Χρυσόστομου Στύλιου, στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου “Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business”»

    Από: Startup Team

Ενδιαφέρουσα και έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση έδωσε η ομιλία του Διευθυντή του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ) του Ερευνητικού Κέντρου «ΑΘΗΝΑ» Καθ. Χρυσόστομου Στύλιου, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «Ψηφιακή Καινοτομία στη Βιομηχανία: Τομείς, Τεχνολογίες και Προκλήσεις», στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας διεργασιών του 2ου Ετήσιου Συνεδρίου «Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business».

Το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business» πραγματοποιήθηκε στις 13 & 14 Απριλίου 2022 και διεξήχθη αποκλειστικά μέσω ψηφιακής μετάδοσης, ενώ οι σύνεδροί του είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και την Ψηφιακή Έκθεση των Χορηγών. Το Συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).

Θέματα του συνεδρίου, αποτέλεσαν ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός της χώρας, η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο εθνικός σχεδιασμός για το μετασχηματισμό της βιομηχανίας καθώς και η ενεργός συμμετοχή της βιομηχανίας στον σχεδιασμό των πρωτοβουλιών και στη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Το συνέδριο χαιρέτησε ο Δρ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝΕΠ) και συμμετείχαν με παρεμβάσεις και ομιλίες o Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας ΥΠΑΝΕΠ και η κα. Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας ΥΠΑΝΕΠ.

Ο καθ. Χ. Στύλιος παρέθεσε ομιλία με τίτλο «Industry 4.0: Σύγχρονες τάσεις και προοπτικές» παρουσιάζοντας την έννοια του όρου «Βιομηχανία 4.0» (Industry 4.0) και τις δυνατότητες που προσφέρει στους παραγωγικούς κλάδους. Αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες που συνδέονται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως τα Κυβερνο-φυσικά Συστήματα και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και στη συνέχεια, μίλησε για την εξέλιξη του παραγωγικού μοντέλου και το βιομηχανικό μετασχηματισμό. Στην ανάλυσή του, παρουσίασε με λεπτομέρεια τους εννέα πυλώνες της Βιομηχανίας 4.0, δίνοντας έμφαση σε εκείνους που αποτελούν τις πλέον σύγχρονες τάσεις και δύνανται να βρουν εφαρμογή στην ελληνική βιομηχανική πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα Ψηφιακά Δίδυμα (Digital Twins), το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Industrial Internet of Things), τις εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) και το Edge Computing, δίνοντας μία σειρά από παραδείγματα και αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές χρήσεις τους στη βιομηχανική παραγωγή. Επιπλέον, εστιάζοντας στις προοπτικές, ο καθ. Στύλιος έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της αυτοκίνησης και τη συμβολή του ΙΝ.ΒΙ.Σ. στην διαμόρφωση αυτού του οράματος, αναφερόμενος και στον τεχνοβλαστό  «AVSENSE», ο οποίος βρίσκεται στο τελικό στάδιο ίδρυσης του από ερευνητές του ΙΝ.ΒΙ.Σ. και ο οποίος  επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων απαραίτητων για αυτόνομη και ημιαυτόνομη οδήγηση οχημάτων. Ο κος Στύλιος έκλεισε την ομιλία του παρουσιάζοντας τη συμβολή του ΙΝ.ΒΙ.Σ. και των τεχνολογιών της Βιομηχανίας 4.0 στην Κυκλική Οικονομία, αναφερόμενος στο σύνολο των αντίστοιχων τεχνολογιών που ενισχύουν την Κυκλική Οικονομία, όπως η ανάπτυξη έξυπνων πόλεων, τα έξυπνα βιομηχανικά περιβάλλοντα, η βελτίωση της αλυσίδας εφοδιασμού κ.α.

Στο δεύτερο μέρος της συνεδρίας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις, συζητώντας και ανταλλάσοντας απόψεις πάνω στα θέματα που είχαν αναλυθεί νωρίτερα, Το βίντεο της συνεδρίας είναι διαθέσιμο στο διαδικτύο

Το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Athens for Industry 4.0, Summit 2022 | Innovative Business» ολοκλήρωσε τις διεργασίες του με απόλυτη επιτυχία, διατηρώντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων αλλά και του κοινού σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια του.