«Παγώνουν» λόγω επιδημίας οι επενδύσεις Κινέζων σε ελληνικά ακίνητα

    Από: Startup Team

Φρένο στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων εκτιμάται ότι θα βάλει η εμφάνιση του κοροναϊου, καθώς ήδη εν αμφιβόλω τίθενται οι επενδύσεις των Κινέζων στην ελληνική αγορά, οι οποίες στην αρχή του έτους είχαν εκτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ για την φετινή χρονιά, μέσω του θεσμού της Golden Visa και όχι μόνο.

Η απαγόρευση των μετακινήσεων για τους πολίτες της χώρας του Δράκου λόγω της υφιστάμενης κατάστασης και του φόβου εξάπλωσης του κοροναϊού έχει αρχίσει ήδη να δημιουργεί τριγμούς στην αγορά των ακινήτων και ιδιαίτερα στα μεσιτικά γραφεία εκείνα που ασχολούνται με τους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι προχωρούν ήδη σε μειώσεις προσωπικού και αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους, ενώ σημειώνουν ότι η διάρκεια του φαινομένου αλλά και η έκταση που θα λάβει θα είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για το σύνολο του έτους.

Όπως τονίζουν, όμως οι ίδιες πηγές δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης οι επενδύσεις σε ασφαλή καταφύγια όπως είναι τα ακίνητα κερδίζουν έδαφος και αυτό μπορεί να αποτελέσει σημείο ισορροπίας και τα έσοδα στην αγορά να έρθουν από άλλους αγοραστές.

Η επιρροή του ιού εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική, πάντως, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το πρόγραμμα Golden Visa, επτά στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν μέσω του προγράμματος αφορούσαν επενδυτές από την Κίνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς στο Business Daily ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία να αποτυπώσουν το μέγεθος της αρνητικής επίδρασης, καθώς αποφάσεις που δόθηκε το πράσινο φως να προχωρήσουν στις αρχές του έτους αφορούσαν άδειες που εκκρεμούσαν από το 2019 και είχαν κολλήσει σε γραφειοκρατικά θέματα.

Να σημειωθεί ότι  οι άδειες διαμονής που εκδόθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ήταν 242 έναντι 124 στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ήταν δηλαδή σχεδόν διπλάσιες, αντανακλώντας τη θετική δυναμική που είχε αναπτυχθεί πριν την εμφάνιση της επιδημίας.

Επίσης, από την αρχή του προγράμματος έως και τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν επενδύσει 4.371 Κινέζοι για να πάρουν τη «χρυσή βίζα» (13.075 μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους). Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, η εκτίμηση για την φετινή χρονιά ήταν ότι οι συναλλαγές από Κινέζους θα έφθαναν το 75%-80% των συναλλαγών που σχετίζονται με τη «χρυσή βίζα».

Οι Κινέζοι στην Ελλάδα πέρα από την απόκτηση άδειας παραμονής έχουν στήσει ουσιαστικά μια ιδιότυπη, εναλλακτική αγορά real estate,  αφού συστήνουν ΙΚΕ, αγοράζουν διαμερίσματα, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες, η ανέγερση των οποίων είχε σταματήσει όταν την αγορά χτύπησε η κρίση, και στη συνέχεια πωλούν τα ακίνητα σε συμπατριώτες τους που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τη χρυσή βίζα.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός όσον αφορά το αν και πόσο θα επηρεάσει ο κοροναϊός, εκτιμώντας ότι, παρόλο που η ζήτηση από Κινέζους τελικά θα ανακάμψει, η ελληνική αγορά δεν θα βγει εντελώς αλώβητη. Ένας από τους φόβους που υπάρχουν είναι ότι οι κινεζικές αρχές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την τοπική οικονομία, θα επιβάλουν νέους περιορισμούς στις επενδύσεις κατοίκων στο εξωτερικό.

Πλήγμα και στο νέο σχέδιο προσέλκυσης εκατομμυριούχων

Επιπλέον, στην δίνη της επιδημίας του κοροναϊού αναμένεται να παρασυρθεί, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, και η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων εκατομμυριούχων με ειδικό φορολογικό καθεστώς, υπό την προϋπόθεση επενδύσεων 500.000 ευρώ.

Στο νέο πλαίσιο που θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου, μέσω της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, τα κίνητρα έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή φορολόγηση.  Δηλαδή την επιβολή φόρου σε εισοδήματα που αποκτώνται στην αλλοδαπή με κατ’ αποκοπήν ποσό 100.000 ευρώ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κινητές αξίες, ακίνητα ή επιχειρήσεις, χωρίς να απαιτείται δικαιολόγηση της προέλευσης των εισοδημάτων. Επίσης, προβλέπονται επενδύσεις επιπλέον 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρει μαζί του.

Το καθεστώς αυτό διασφαλίζει απαλλαγή από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή και μια πολύ χαμηλή και σταθερή φορολογική επιβάρυνση για όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην «ομπρέλα» του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, η εξάπλωση του ιού αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι έχουν δημιουργήσει έντονη αβεβαιότητα που «παγώνει» σχεδιασμούς για επενδύσεις και εκτιμάται ότι αυτές οι διαταραχές δεν θα επιτρέψουν να φθάσουν άμεσα στην οικονομία και, ειδικότερα, στην αγορά ακινήτων, οι ροές επενδύσεων που αναμένονταν με αυτό το νέο πρόγραμμα.

Πηγή: Businessdaily.gr