Στα 650 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Φεβρουάριο

    Από: Startup Team

Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο στα 650 ευρώ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσοι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν τον υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ και όσοι παίρνουν τον κατώτατο των 586, από τον επόμενο μήνα θα λαμβάνουν μισθό 650 ευρώ.

Κατά τον ίδιο, 600.000 είναι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση του κατώτατου μισθού και 280.000, οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, που είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

Σε ό,τι αφορά το εν λόγω μέτρο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα φέρει  περιορισμό των ανισοτήτων,  ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων,  τόνωση της ανάπτυξης,
και αυτοπεποίθηση των μισθωτών στρωμάτων.

Προκειμένου να “προλάβει” τις αρνητικές τοποθετήσεις (φορέων κλπ) με το εν λόγω μέτρο, ο κ. Τσίπρας  επιχείρησε να  κατατάξει τους διαφωνούντες σε δύο κατηγορίες: Σε όσους αντιδράσουν από συμφέρον, λόγω κέρδους και σε όσους από ιδεολογία , ως είπε, καθώς ταυτίζουν την ανάπτυξη με τη συντριβή της εργασίας.

“Δεν πιστεύουμε στις ψευδείς υποσχέσεις των δήθεν ειδικών που μας λένε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η μείωση των μισθών. Γιατί ξέρουμε από την θεωρία και την εμπειρία ότι στην πραγματικότητα των αντίθετο συμβαίνει.
Ότι η αύξηση των μισθών είναι η προϋπόθεση και η ανάπτυξη είναι το αποτέλεσμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Νέο πενταετές ομόλογο

Κατά την εισήγησή του προς τους υπουργούς του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για την εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου στις αγορές χρήματος.

Χαρακτήρισε “ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης” ότι η Ελλάδα  δεν έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και υποστήριξε πως μετά αυτή την εξέλιξη, η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι “δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακούς αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει”.

Ψήφος εμπιστοσύνης, Πρέσπες και Εκλογές

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στις κοινοβουλευτικές και πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, με την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, είπε μεταξύ άλλων, ότι οι βουλευτές αναγνώρισαν ότι “η χώρα και η οικονομία έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μεγάλες θεσμικές και κοινωνικές τομές που έχουμε μπροστά μας πρέπει να υλοποιηθούν από μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να τις υλοποιήσει”, μιλώντας ξανά για εξάντληση της τετραετίας και εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Για τις Πρέσπες, επανέλαβε κωδικοποιημένα ότι σημαδοτούν :

*Την επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας με τους γείτονες μας, με τη Βόρεια Μακεδονία.
*Το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεργασίας, αλληλεγγύης και φιλίας στα Βαλκάνια
*Αλλά και την ήττα του εθνικισμού και από τις δύο μεριές των συνόρων. Που είναι την ίδια στιγμή μια νίκη των δυνάμεων που δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το μέλλον και των δύο λαών στους πατριδοκάπηλους και τους εμπόρους του μίσους.

Πηγή: Capital.gr