Στην Αθήνα ο Ματίας Κόρμαν του ΟΟΣΑ | Μνημόνιο μεταξύ ΟΟΣΑ, Οικονομικού Φόρουμ Δελφών & Δήμου Χανίων

    Από: Startup Team

Επίσημη συνεργασία μεταξύ Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Οικονομικού Φόρουμ Δελφών και Δήμου Χανίων για την υποστήριξη του Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη και θεσμοθέτηση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό.

Μνημόνιο κατανόησης υπέγραψαν τη Δευτέρα, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο Δήμος Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την υποστήριξη του νέου, θεματικού Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα για τον Πληθυσμό. Η ίδρυση του κέντρου, που αποτελεί πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ως στόχο την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση, ζητημάτων που αφορούν τη διασπορά καθώς και την αντιμετώπιση των επιμέρους προκλήσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και τον πληθυσμό.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή του μνημονίου, ο Ματίας ΚόρμανΓενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, ανέφερε: “Το Κέντρο Πληθυσμού του ΟΟΣΑ στην Κρήτη θα αξιοποιήσει και θα προωθήσει τις γνώσεις μας σχετικά με τη δυναμική του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με την οικονομική ανάπτυξη”. “Το Κέντρο θα χρησιμεύσει ως κόμβος για την ανάπτυξη ικανοτήτων, τη μάθηση από ομοτίμους και τον πολιτικό διάλογο. Οι δραστηριότητές του θα βασιστούν σε δύο πυλώνες: Το Ψηφιακό Παρατηρητήριο Δυναμικής Πληθυσμού, το οποίο θα παρακολουθεί τη μεταβαλλόμενη σύνθεση και κατανομή των πληθυσμών του κόσμου και Το Ετήσιο Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό, που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών “, επισήμανε. Ο κ. Κόρμαν αναφέρθηκε στις προκλήσεις του δημογραφικού υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία δεκαετία σημειώθηκε επιτάχυνση της γήρανσης του πληθυσμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, η οποία θα συνεχιστεί με γρήγορους ρυθμούς. “Παράλληλα”, τόνισε, “οι περισσότερες οικονομίες μεσαίου εισοδήματος και οι λιγότερο ανεπτυγμένες θα δουν τον πληθυσμό τους σε παραγωγική ηλικία να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες”. Μίλησε, ακόμα, για τη διάσταση της μετανάστευσης στην οικονομία. “Η μετανάστευση, εάν διαχειριστεί σωστά, μπορεί να είναι επωφελής για τις χώρες προέλευσης και προορισμού των μεταναστών. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι οι μετανάστες συνεισφέρουν περισσότερο στους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές από ό,τι λαμβάνουν σε ατομικά επιδόματα”.

Την εκδήλωση τίμησε με ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της ΚυβέρνησηςΠαναγιώτης Πικραμμένος. “Πριν από ενάμιση χρόνο, κατά την επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε τη δημιουργία θεματικού Κέντρου του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, με αντικείμενο τη μελέτη της σχέσης πληθυσμού και οικονομίας. Μου ανατέθηκε η ευθύνη να συντονίσω τα αρμόδια Υπουργεία στις προσπάθειές τους για την εκπλήρωση αυτού του έργου”, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Κόρμαν. “Μετά από διαδοχικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αρχών της Ελλάδας και του ΟΟΣΑ, καταλήξαμε σε ένα καινοτόμο οργανωτικό σχήμα. Συνδέει τη Γραμματεία του ΟΟΣΑ, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Δήμο Χανίων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Απόψε (Δευτέρα) πρόκειται να υπογράψετε το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) που συνδέει τον ΟΟΣΑ με τον Δήμο Χανίων και με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αύριο (Τρίτη) θα υπογραφεί το Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του ΟΟΣΑ και της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά τα μνημόνια είναι αλληλένδετα και συμπληρωματικά”, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των ΔελφώνΣυμεών Τσομώκος, επισήμανε ότι το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει τη μεγάλη τιμή απόψε να είναι μέρος ενός τόσο οραματικού και φιλόδοξου έργου. “Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστούμε σκληρά για να εκπληρώσουμε το όραμα των Ιδρυτών αυτού του σημαντικού έργου”, πρόσθεσε.

Ο Δήμαρχος ΧανίωνΠαναγιώτης Σημανδηράκης, επισήμανε ότι επιλογή των Χανίων για τη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου είναι αποτέλεσμα του ρόλου της Κρήτης ως ευρωπαϊκού συνόρου, παράλληλα με τον κεντρικό ρόλο του νησιού στον χώρο της Μεσογείου. Αλλά και λόγω της υποδομής της πόλης, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του κέντρου μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και πολύ σύντομα το αναπαλαιωμένο συγκρότημα του ενετικού οπλοστασίου ακριβώς στην καρδιά του διάσημου παλιού λιμανιού.

 

Διεθνές Συνέδριο Κρήτης για τον Διάλογο για τον Πληθυσμό

Στο πλαίσιο του μνημονίου, ο ΟΟΣΑ, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ο Δήμος Χανίων ανακοίνωσαν την καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Κρήτης για τον Διάλογο και τον Πληθυσμό (“International Crete Conference for Dialogue on Population“) το οποίο θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στις εγκαταστάσεις του κέντρου στην Κρήτη, καθώς και μιας σειράς συνοδευτικών εκδηλώσεων για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες του κέντρου.