To crowdfunding ανερχόμενη τάση στην κτηματαγορά

    Από: Startup Team

Πριν από μερικά χρόνια το 15% του ξενοδοχείου Hard Rock, που διαθέτει 163 δωμάτια και βρίσκεται στο δημοφιλές θέρετρο Palm Springs της βορειοανατολικής Καλιφόρνιας, πέρασε σε 85 μικροεπενδυτές από όλη την Αμερική. Η εταιρεία Kittridge Hotels & Resorts LLC, στην οποία ανήκει το ξενοδοχείο, είχε ανάγκη από κεφάλαια για να προχωρήσει στην επέκτασή του. Έτσι, κατέφυγε σε έναν ανερχόμενο παγκοσμίως τρόπο χρηματοδότησης έργων ανάπτυξης ακινήτων, που φαίνεται να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και στην Ελλάδα, αλλά παραμένει στην ιδέα της σύλληψης, ελλείψει και νομικού πλαισίου. Ο λόγος για το crowdfunding, δηλαδή την άντληση κεφαλαίων από το πλήθος με στόχο τη χρηματοδότηση ενός έργου στον κλάδο των ακινήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μέθοδος επένδυσης υπόσχεται αποδόσεις ελκυστικές και υψηλότερες σε σύγκριση με τα ομόλογα ή το χρηματιστήριο.  Το Capital.gr παρουσιάζει τις πιο δημοφιλείς και αξιόπιστες πλατφόρμες, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να επενδύσει στο real estate ακόμα και ποσά της τάξης των 2.000 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να είναι… ιδιοκτήτης.

Διαμέρισμα στη Μαδρίτη

Η πλατφόρμα Housers, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας τουρισμού της Ισπανίας, φιλοξενεί επενδύσεις που έχουν ανάγκη από κεφάλαια και βρίσκονται τόσο στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου όσο και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Το κεφάλαιο που μπορεί να τοποθετήσει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής ξεκινά, ανά κατηγορία ακινήτου και ανά είδος επένδυσης, ακόμα και από τα 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για project που αφορά την απόκτηση με στόχο την ενοικίαση, από εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, διαμερίσματος 40 τ.μ. στο κέντρο της Μαδρίτης θα πρέπει να συγκεντρωθούν 263.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι για κεφάλαιο 3.000 ευρώ ο επενδυτής –που αγοράζει τίτλους δανείου– σε ετήσια βάση θα εισπράττει ποσό της τάξης των 120 ευρώ, με την αντίστοιχη απόδοση να ανέρχεται σε ποσοστό 3,96%. Ακόμα, εάν πουλήσει τους τίτλους αυτούς –στους υπόλοιπους επενδυτές– ύστερα από έναν χρόνο, εκτιμάται ότι θα έχει κέρδος 171 ευρώ.

Επιπλέον, για σχεδιαζόμενο κτίριο 12 ορόφων με 35 διαμερίσματα προβλέπεται η συγκέντρωση ποσού 720.000 ευρώ, με την ετήσια απόδοση να ανέρχεται σε 8% και το ελάχιστο ύψος της επένδυσης να τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.

Έργο υποδομής στη Γαλλία

Η πλατφόρμα Wiseed διαθέτει σειρά έργων σε όλη τη Γαλλία, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν ακόμα και 100 ευρώ, με απόδοση έως 7% σε χρονική περίοδο επτά ετών. Ένα από τα προτεινόμενα projects αφορά τη χρηματοδότηση τηλεπικοινωνιακών υποδομών που αναπτύσσει ο γαλλικός συνεταιριστικός όμιλος Scopelec, του οποίου το 68% του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχουν οι εργαζόμενοι. Για ένα, λοιπόν, από τα έργα που αναπτύσσει η εν λόγω εταιρεία, το ζητούμενο κεφάλαιο διαμορφώνεται σε 1 εκατ. ευρώ, με το κατώτερο προς επένδυση ποσό να ανέρχεται σε 100 ευρώ. Υπολογίζεται ότι για επένδυση 3.000 ευρώ, με χρονική αφετηρία το 2019, η μέγιστη ετήσια απόδοση για διάστημα επτά ετών, έως το 2025, ανέρχεται σε περίπου 1.700 ευρώ.

Ακόμα μία επενδυτική πρόταση αφορά συγκρότημα κατοικιών στη νοτιοανατολική Γαλλία που σχεδιάζει να αναπτύξει η εταιρεία Soprimmo, με τα ζητούμενα κεφάλαια να ανέρχονται σε 500.000 ευρώ. Για τοποθέτηση ποσού 3.000 ευρώ, σε ορίζοντα 20 μηνών (όσο εκτιμάται ότι απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου), η επιστροφή κεφαλαίου τοποθετείται σε 437 ευρώ, με την ετήσια απόδοση να ανέρχεται σε 8,5%.

Γραφεία και ουρανοξύστες στις ΗΠΑ

Μέσω ακόμα μίας πλατφόρμας οι επενδυτές μπορούν να τοποθετήσουν ποσά από 21.000 ευρώ σε κτίρια γραφείων και κατοικίες στο Κουίνς των ΗΠΑ. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά την ανακατασκευή συγκροτήματος 56 κατοικιών, προϋπολογισμού της τάξης των 82 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο προάστιο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Η μέση περίοδος επένδυσης είναι μία τετραετία, ενώ η εκτιμώμενη απόδοση διαμορφώνεται σε ποσοστό της τάξης του 16% ή περίπου 4% ανά έτος.

Ουσιαστικά, οι μικροεπενδυτές συμμετέχουν στην αποπληρωμή μέρους του δανεισμού που έχει λάβει η εταιρεία Henley USA για την ανακαίνιση του, πέντε επιπέδων, οικιστικού συγκροτήματος και την υλοποίηση στο ισόγειό του εμπορικών καταστημάτων. Από πού αντλεί τα έσοδά της η εταιρεία που αναπτύσσει το έργο; Μεταξύ άλλων, από την προσδοκώμενη ενοικίαση των ιδιοκτησιών, δεδομένου ότι στη συνοικία Κουίνς, όπου βρίσκεται το κτίριο, τα ξενοίκιαστα ακίνητα δεν ξεπερνούν το 5% του συνόλου. Αλλά και από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις βάσει δημογραφίας, η ζήτηση αναμένεται να είναι υψηλότερη κατά 700% σε σχέση με την προσφορά.

Επίσης, μέσω του prodigy network, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές πλατφόρμες τέτοιου είδους στις ΗΠΑ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επενδύσουν σε υπό κατασκευή δωδεκαώροφο κτίριο καταστημάτων και γραφείων, εμβαδού 4.000 τ.μ. Βρίσκεται στη συνοικία, βόρεια του Madison Square Park, η οποία τείνει να μετατραπεί σε μίνι Silicon Valley, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας εγκαθίστανται εκεί.

Πώς λειτουργεί

Το ύψος του προς επένδυση κεφαλαίου, όπως και το εύρος των αποδόσεων, ποικίλλει σε κάθε πλατφόρμα άντλησης κεφαλαίων από το πλήθος (crowdfunding). Πλέον, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ολοένα και περισσότεροι τέτοιου είδους εξειδικευμένοι ιστότοποι επιτρέπουν την τοποθέτηση ποσών που ξεκινούν ακόμα και από τα 100 ευρώ, ενώ, ως αναμένεται, η επένδυση ενέχει πάντα κινδύνους.

Όπως, για παράδειγμα, την αδυναμία είτε ολοκλήρωσης ενός έργου ανάπτυξης ακινήτου είτε εκμίσθωσής του. Πάντως, το crowdfunding ακινήτων επιτρέπει τη μείωση του ρίσκου για μια εταιρεία ή κοινοπραξία που αναπτύσσει ένα έργο (αποκαλείται “sponsor”), καθώς η χρηματοδότηση προέρχεται όχι μόνο από μεγαλοεπενδυτές ή τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και από μεγάλο αριθμό επενδυτών μειοψηφίας. Όσον αφορά τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, προέρχονται, κατά βάση, από προμήθειες που επιβάλλονται είτε στους “sponsors” ενός έργου είτε στους επενδυτές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ το crowdfunding ακινήτων επιτράπηκε νομοθετικά από το 2012 με τον νόμο JOBS Act, αλλά μόνο για υψηλής εισοδηματικής κατηγορίας επενδυτές. Ωστόσο, από τον Μάιο του 2016 η διαδικασία διευρύνθηκε για όλων των ειδών τούς επενδυτές. Στην Ευρώπη, η επενδυτική αυτή πρακτική, που μετρά μερικά μόλις χρόνια –στη Γαλλία νομοθετήθηκε το 2014–, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Πηγή: capital.gr