Βαριά σκιά ρίχνει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας στην αγορά ΤΠΕ

    Από: Startup Team

Βαριά σκιά στην παγκόσμια αγορά τεχνολογίας ρίχνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι διπλωματικές και οικονομικές αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και οι οικονομικές κυρώσεις, που επέβαλαν ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες, θα επηρεάσουν δυσμενώς την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ για τους επόμενους μήνες και χρόνια.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη διπλωματική και οικονομική απάντηση έχουν οδηγήσει σε μια κρίσιμη καμπή την Ευρώπη και τον κόσμο. Το νέο γεωπολιτικό σενάριο θα επηρεάσει αναμφίβολα την παγκόσμια ζήτηση για δαπάνες ΤΠΕ τους επόμενους μήνες και χρόνια» εκτιμά ειδική έκθεση της International Data Corporation (IDC).

Σύμφωνα με την έρευνα της IDC (Global CIO Quick Pulse Survey), πλέον οι μισές εταιρείες επαναξιολογούν τα σχέδιά τους για τις δαπάνες τεχνολογίας το 2022. Μάλιστα, το 10% των επιχειρήσεων παγκοσμίως αναμένει ισχυρές προσαρμογές στα επενδυτικά τους σχέδια για ΤΠΕ το τρέχον έτος.

Πάντως, ενώ η IDC αναμένει απότομη πτώση και αργή ανάκαμψη για τις δαπάνες ΤΠΕ σε Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια στιγμή εκτιμά ότι ο παγκόσμιος αντίκτυπος αυτής της μείωσης θα είναι κάπως περιορισμένος. Σε συνδυασμό, οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν μόνο το 5,5% του συνόλου των δαπανών για τις ΤΠΕ στην Ευρώπη και το 1% παγκοσμίως.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες


Κατά τους αναλυτές, ο αντίκτυπος της κρίσης στο εμπόριο, τις αλυσίδες εφοδιασμού, τις ροές κεφαλαίων και τις τιμές ενέργειας θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία, με αρνητικές συνέπειες τόσο στην περιφερειακή όσο και στη διεθνή αγορά ΤΠΕ.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr