Ξεκινά στις 7 Μαρτίου το carve – out της Eurobank

    Από: Startup Team

Στην τελική φάση μπαίνει ο σχεδιασμός της Eurobank για τον πλήρη μετασχηματισμό της, καθώς μετά την υποβολή της αίτησης για τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Cairo στον “Ηρακλή”, η Τράπεζα προχωρεί και στην απόσχιση των δραστηριοτήτων NPEs.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το carve – out της Eurobank μέσω του οποίου η σημερινή Eurobank θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα, πρόκειται να ξεκινήσει στις 7 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 του μηνός.

Η “bad bank” της Eurobank θα δημιουργηθεί μετά τη στρατηγική σύμπραξη της Τράπεζας με την doValue για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της μέσω της πώλησης του 80% της FPS (εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank). H Eurobank θα συνεχίσει να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της FPS με ποσοστό 20%. Στην FPS θα μεταφερθεί o Τομέας Προβληματικών Δανείων της Eurobank (Eurobank’s Troubled Asset Group – “TAG”), στον οποίο υπαγόταν μέχρι σήμερα η FPS.

Η μετονομασία της FPS σε doValue θα γίνει μέχρι το τέλος του 2020.  Εκτελεστικός Πρόεδρος της νέας εταιρείας θα αναλάβει ο νυν Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης και Διευθύνων Σύμβουλος ο νυν Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Λιανικής της Eurobank, Αναστάσιος Πανούσης.

Η Eurobank έχει υπογράψει δεκαετή σύμβαση με την FPS για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 5,6 δισ. ευρώ και 5,7 δισ. ευρώ δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρηση, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικών απαιτήσεων.

Επιπλέον η FPS θα διαχειρίζεται την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων (NPE) ύψους 2 δισ. ευρώ (συναλλαγή “Pillar”), τις τιτλοποιήσεις της συναλλαγής Cairo και χαρτοφυλάκια τρίτων διεθνών επενδυτών. Συνολικά, οι υπό διαχείριση απαιτήσεις του carve – out της Eurobank ανέρχονται σε περίπου 26 δισ. ευρώ, για τις οποίες θα παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία Eurobank – doValue αποτίμησε την πλατφόρμα διαχείρισης στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η απόκτηση του 80% της συμμετοχής στην FPS αποτιμήθηκε στα 248 εκατ. ευρώ (310 εκατ. για το 100%), πλέον πρόσθετου τιμήματος έως του ποσού των 40 εκατ. ευρώ (50 εκατ. για το 100%), ανάλογα με την επίτευξη ορισμένων οικονομικών αποδόσεων σε ορίζοντα δεκαετίας.

Με πολύ ευνοϊκούς όρους η μετακίνηση του προσωπικού

Το carve – out της Eurobank γίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους για το προσωπικό των περίπου 500 εργαζομένων της μονάδας TAG της Eurobank που θα μεταφερθούν στην FPS.

Η Τράπεζα δίνει ως κίνητρο μετακίνησης 10 μηνιαίους, μικτούς και αφορολόγητους μισθούς, των οποίων η καταβολή θα γίνει εφάπαξ, με τη μετακίνηση των εργαζομένων στην FPS.

Περαιτέρω, θέτοντας πλαφόν για το μπόνους μετακίνησης τις 25.000 ευρώ, η Eurobank καθιστά ακόμη πιο γαλαντόμο το πρόγραμμα για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους της μονάδας TAG. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το 40% των εργαζόμενων της μονάδας TAG της Τράπεζας (δηλ. περίπου 200 – 220 εργαζόμενοι) έχουν αμοιβές μέχρι 2.000 ευρώ μηνιαίως. Βάσει αυτού, το πλαφόν του μπόνους μετακίνησης στις 25.000 ευρώ, ανεβάζει μέχρι τους 15 τους μηνιαίους, αφορολόγητους μισθούς “αποζημίωσης” που θα λάβουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πολιτική των μπόνους θα συνεχιστεί και στη νέα εταιρία (FPS και αργότερα doValue), καθώς η διοίκηση θα ακολουθήσει πρόγραμμα πριμοδότησης των εργαζομένων με 1 έως 3 μισθούς εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους απόδοσης που θα τεθούν.

Οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν οικειοθελώς να αποχωρήσουν από την Τράπεζα και να προσληφθούν στην FPS θα υπογράψουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Θα αναγνωρίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας του κάθε εργαζόμενου στον Όμιλο Eurobank, ενώ κάθε εργαζόμενος θα προσληφθεί µε τον μισθό που είχε κατά την ημερομηνία λύσης της σχέσης εργασίας του µε την Τράπεζα.

Ο μισθός αυτός θα ενσωματώσει επιπλέον τα ακόλουθα: α) τυχόν επίδομα  γέννησης τέκνων β) τυχόν επίδομα παραγωγικότητας γ) την αύξηση (σε όσους επηρεάζονται) που προβλέπεται από την Κλαδική Σ.Σ.Ε. 2019- 2021, με βάση τη διαμόρφωση των βασικών μισθών κλιμακίων την 1η/12/2021.

Επιπλέον, θα διατηρηθούν συμφωνημένες παροχές της Τράπεζας που έχουν χορηγηθεί για κάλυψη επαγγελματικών αναγκών, καθώς και προνομιακή τιμολογιακή προσωπικού που θα αφορά και τις νέες χορηγήσεις δανείων και καρτών.

Πηγή: Capital.gr