“Ανοίγουν” οι μπίζνες με τα απορρίμματα

    Από: Startup Team

Με τα μεγάλα προς δημοπράτηση έργα υποδομής να είναι απειροελάχιστα, το βλέμμα της κατασκευαστικής αγοράς είναι στραμμένο στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων που προωθούνται. Εξάλλου, (και) στο συγκεκριμένο τομέα ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος, καθώς θα πρέπει σε λίγο περισσότερο από δύο χρόνια να απορροφηθούν ευρωπαϊκά κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ στη διαχείριση αστικών, βιομηχανικών, γεωργοκτηνοτροφικών, νοσοκομειακών αποβλήτων και αυτών που προέρχονται από εκσκαφές και κατεδαφίσεις .

Η Αττική

Στην Αττική, στο επίκεντρο βρίσκεται ο αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), τον οποίο ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναμένεται να παρουσιάσει το προσεχές διάστημα. Στο μεταξύ, σημαντικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει o διαγωνισμός για τη συντήρηση, λειτουργία και μετατροπή του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΜΕΑ) στα Άνω Λιόσια σε πράσινο εργοστάσιο. Για το έργο αξίας 65 εκατ. ευρώ που διαθέτει δικαίωμα προαίρεσης 65 εκατ. ευρώ, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό εκπνέει (ύστερα από παράταση) την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.

Το ΜΕΑ Α. Λιοσίων είναι η μοναδική μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής. Με ημερήσια δυναμικότητά 1.200 τόνων απορριμμάτων και 280.000 τόνων ετησίως, επεξεργάζεται το 1/6 περίπου του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής. Στόχος είναι το ΜΕΑ να δέχεται προδιαλεγμένα-κυρίως οργανικά- απόβλητα και να επεξεργάζεται, σε ετήσια βάση, 300.000 τόνους αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων. Απώτερος στόχος της σύμβασης, όπως επισημαίνεται στη διακήρυξη, είναι  η αύξηση της ανακύκλωσης και η εκτροπή από την ταφή αποβλήτων που μπορεί να υποστούν πρώτα κάποιας μορφής επεξεργασία, σύμφωνα με τους στόχους για την ανακύκλωση κατά τις επιταγές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Δύο νέοι διαγωνισμοί

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που θα δημοπρατηθεί ως Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και θα αποτελεί το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, εξυπηρετώντας το 65% του πληθυσμού της ΠΚΜ. Θα έχει συνολική δυναμικότητα 300.800 τόνων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος (από τα οποία 38.100 τόνοι θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα), ενώ τα υπολείμματα επεξεργασίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργειακά. Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 27 έτη από τα οποία 3 αφορούν τη κατασκευή και 24 την λειτουργία, ενώ το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 118 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. Το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με το διαγωνισμό να πραγματοποιείται μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου.

Μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων θα αποκτήσει και ο Δήμος Τρικκαίων, που αναμένεται, το προσεχές διάστημα, να προχωρήσει στη δημοπράτηση, ως δημόσιου, του έργου της τάξης των 33 εκατ. ευρώ. Η μονάδα έχει χωροθετηθεί στο Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας, θα έχει δυναμικότητα 60 χιλ. τόνων και θα επεξεργάζεται τα αστικά σύμμεικτα απορρίμματα των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Πηγή: Capital.gr