Σε σκάνδαλο της Goldman Sachs εμπλέκονται δύο Ελληνες επιχειρηματίες

    Από: Startup Team

Σε υπόθεση insider trading εμπλέκουν οι αμερικανικές αρχές τους Ελληνες επιχειρηματίες κ. Γεώργιο Π. Νίκα και Τηλέμαχο Αθ. Λαβίδα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σκανδάλου σύμφωνα με το οποίο στέλεχος της Goldman Sachs στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής διοχέτευε έναντι αμοιβής σε τρίτους προνομιακές διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Με βάση το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο κ. Γεώργιος Π. Νίκας, ο οποίος όπως έγινε γνωστό χθες Δευτέρα μετά τις σχετικές αποκαλύψεις παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της φερώνυμης εταιρείας αλλαντικών, συμφερόντων Chipita, λάμβανε πληροφορίες από τον Μπράιαν Κοέν, της Goldman Sachs, και ενέγραψε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων από χρηματιστηριακές συναλλαγές. Κατηγορείται ειδικότερα πως λάμβανε θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες που επρόκειτο να εξαγοραστούν ή άλλως να έχουν θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις, που δεν γνώριζε το ευρύτερο επενδυτικό κοινό, αλλά αυτός πληροφορείτο από τον τραπεζίτη της Goldman, και τις πουλούσε με κέρδος μόλις γινόταν γνωστή η θετική είδηση.

Το θέμα αποκάλυψε το Bloomberg σύμφωνα με το οποίο ο κ. Γιώργος Π. Νίκας αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση έως ότου συζητηθεί η υπόθεσή του από το αρμόδιο δικαστήριο. Κατηγορείται μεταξύ άλλων πως συμμετείχε και σε «μεγάλης κλίμακας, διεθνή κύκλο διαπραγμάτευσης εμπιστευτικών πληροφοριών» από το 2012 έως το 2017, περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε πληροφορίες σχετικά με εξαγορές και πιθανές εξαγορές εταιρειών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο από μη αναγνωρισμένο έμπορο κινητών αξιών στην Ελβετία.

Αναφορικά με τον κ. Τηλέμαχο Αθ. Λαβίδα, της οικογένειας που ελέγχει τη φαρμακευτική Lavipharm, το Bloomberg επικαλούμενο έγγραφα των αμερικανικών αρχών αναφέρει πως, στις 7 Οκτωβρίου, οι Αρχές άσκησαν δίωξη εναντίον του όπως και εναντίον του κ. Γεωργίου Νίκα για συνωμοσία, η οποία στόχο είχε να υποκλαπούν απόρρητες πληροφορίες για την Ariad Pharmaceuticals, από τον πατέρα του πρώτου κ. Αθανάσιο Λαβίδα, ο οποίος συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2016. Να σημειωθεί ότι η Takeda Pharmaceutical συμφώνησε να εξαγοράσει την Ariad, που ειδικεύεται σε αντικαρκινικά φάρμακα, για 4,66 δισ. δολάρια, το 2017. Στον Τ. Λαβίδα απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Παρασκευή και κρατήθηκε χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης, λόγω του πιθανού κινδύνου να φύγει από τη χώρα αεροπορικώς, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία που επικαλείται το Bloomberg.

Πηγή: kathimerini.gr