Σοκαρισμένος ο Τζ. Κλούνεϊ με τη Nespresso για τις κατηγορίες για παιδική εργασία

    Από: Startup Team

Ο βραβευμένος με όσκαρ ηθοποιός Τζόρτζ  Κλούνεϊ δήλωσε πως η Nespresso έχει ”πολλή δουλειά να κάνει”, μετά τη δημοσίευση μιας έρευνας σύμφωνα με την οποία η εταιρεία κατηγορείται για παιδική εργασία σε έξι από τους προμηθευτές της στην Γουατεμάλα, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο 58χρονος αστέρας, ο οποίος είναι πρεσβευτής της εταιρείας από το 2006, δήλωσε, ενόψει του επερχόμενου επεισοδίου της βρετανικής σειράς ντοκιμαντέρ “Dispatches”, το οποίο θα προβληθεί στο Channel 4 τη Δευτέρα, ότι εξεπλάγη και είναι σοκαρισμένος από τις καταγγελίες.

Ο δημοσιογράφος Anthony Barnett απέκτησε πρόσβαση σε αγροκτήματα στη Γουατεμάλα, η οποία είναι ο 10ος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο. Τα πλάνα που τράβηξε δείχνουν παιδιά να εργάζονται για έως και έξι ημέρες την εβδομάδα, μαζεύοντας σπόρους και μεταφέροντας βαριά φορτία.

Ο  Κλούνεϊ, που είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για τη βιωσιμότητα της Nespresso, απαντώντας στα ευρήματα της έρευνας δήλωσε: ”Έμεινα έκπληκτος και είμαι σοκαρισμένος με τα ευρήματα αυτά. Είναι σαφές ότι υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ελπίζει ο δημοσιογράφος του Channel 4 να συνεχίσει την έρευνά του και να ενημερώσει μελλοντικά αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Ο διάσημος ηθοποιός σημείωσε επίσης ότι ”ο έλεγχος και η ισορροπία της καλής εταιρικής ευθύνης δεν έγκειται μόνο στην ίδια την εταιρεία αλλά και σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους όπως ο κ. Barnett, για να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι”.

Η Nespresso από την πλευρά της, με ανακοίνωσή της προς το CNN δήλωσε πως έχει “μηδενική ανοχή στην παιδική εργασία” και έχει ξεκινήσει η ίδια μια “εμπεριστατωμένη έρευνα” για τις καταγγελίες.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι έχει σταματήσει να αγοράζει καφέ από όλα τα αγροκτήματα της περιοχής έως ότου σιγουρευτεί ότι δεν υπάρχει παιδική εκμετάλλευση.

Στην ανακοίνωση της Nespresso τονίζεται ότι “όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν επιμελώς και με αποφασιστικότητα, θα διπλασιαστεί ο αριθμός των γεωπόνων στην περιοχή και θα πραγματοποιηθούν απροειδοποίητες επισκέψεις για τον έλεγχο της συμμόρφωσης”.

Παράλληλα, η εταιρεία ενημερώνει ότι συνεργάζεται με ΜΚΟ όπως η Rainforest Alliance και η Fairtrade International “για να ενισχύσει τις καλές πρακτικές εργασίας και τη δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για τους κινδύνους της παιδικής εργασίας”.

Ο Han de Groot, Διευθύνων Σύμβουλος της Rainforest Alliance, δήλωσε ότι η ΜΚΟ “ανησυχεί πολύ λόγω των ισχυρισμών” τους οποίους εξετάζει σοβαρά.

“Καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας και την προστασία των παιδιών στις κοινότητες αγροκτημάτων καφέ με τις οποίες συνεργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε”, πρόσθεσε.

Πηγή: Capital.gr