100+ resources επιχειρηματικότητας / startups και άλλα για να σε βοηθήσουν στο ταξίδι σου!

    Από: Vicky Dallas

Είναι απίστευτο το τι μπορούμε να βρούμε Online:

  • Όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα για το οποίο θέλουμε να βρούμε λύσεις
  • Όταν θέλουμε να μάθουμε κάποιο νέο skill 
  • Όταν θέλουμε να μάθουμε πληροφορίες για μια αγορά που δε γνωρίζουμε καθόλου (Έχει επίσης ενδιαφέρον να ψάχνουμε ξανά και ξανά για την αγορά που βρισκόμαστε ήδη -και θεωρητικά γνωρίζουμε-… Αναζητώντας πάντα αυτό το ΚΑΤΙ καινούργιο που δε γνωρίζαμε. 
  • H όταν απλά ψάχνουμε μια πηγή έμπνευσης.. 

Πολλές φορές μπορεί να μη βρούμε τη λύση αυτούσια (πόσο βαρετό θα ήταν άλλωστε), παρόλα αυτά θα βρούμε πολύ πληροφορία που θα μας βοηθήσει να βρούμε μόνοι μας τη λύση σε κάποιο πρόβλημα, ή τη δική μας διαφορετική λύση που ταιριάζει καλύτερα στο πρόβλημά μας.

Η πληροφορία που βρίσκεται online είναι μάλλον πολύ περισσότερη από αυτή που μπορούμε να διαχειριστούμε, παρόλα αυτά, one step at a time, η αξία που μπορούμε να αντλήσουμε είναι τεράστια. 

  1. Ξεκινάμε με μια ερώτηση / απορία / σκοπό και μετά την αναζήτηση
  2. Μελετάμε τις πηγές που ανακαλύψαμε (κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα τι μας κάνει και τι όχι)
  3. Τις οργανώνουμε σε κατηγορίες 
  4. Κρατάμε τα στοιχεία που ταιριάζουν στη δική μας ανάγκη ή προσωπικότητα ή πραγματικότητα ή και συνδυασμό αυτών.  

Έτσι λοιπόν για όλους εμάς που επιχειρούμε, δημιουργούμε, υπάρχουν τόσες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες out there που μπορούν να μας καθοδηγήσουν σε οποιοδήποτε ερώτημά μας.

Παρακάτω έχω συγκεντρώσει κάποιες σελίδες οι οποίες με έχουν βοηθήσει κατα καιρούς και κάποιες άλλες που ανακάλυψα καθώς έγραφα αυτή τη λίστα. Πολλές φορές κοιτάω (λίστες κυρίως) για να με βοηθήσουν να ανακαλύπτω τι συμβαίνει εκεί έξω, να πάρω ιδέες, να βρώ αυτό το κάτι ωραίο, παιχνιδιάρικο, έξυπνο που θα ταίριαζε στο δικό μου προϊόν ή/και υπηρεσία. Άλλες φορές κάνω απλά ένα διάλειμμα από την καθημερινότητά και τις βασικές υποχρεώσεις μου. 

Παρακάτω τα Links που συγκέντρωσα σχετικά με επιχειρηματικότητα βεβαιώς βεβαίως:

Παραδείγματα Pitch Decks από γνωστά Startups όπως Buffer, Airbnb, Tinder, Youtube κ.λπ

…και Pitch Deck Templates (πρότυπα):

Ιστοσελίδες με χρήσιμες υπηρεσίες χωρισμένες σε κατηγορίες για νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο: 

Ξέρω… υπερβολή… αλλά δε μπορώ να μη μοιραστώ και το “Marketing Technology Landscape Supergraphic (2019): Martech 5000 (actually 7,040)” που το 2011 ήταν μόνο 211 στη λίστα!… 

Όποιος/όποια θέλει το Excel με τις 7.040 εταιρείες, αλλά και το supergraphic σε super τέλεια ανάλυση για να το εκτυπώσει στο γραφείο του/της μπορεί να το κάνει εδώ: docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeww-FTtVQRby9DjNp7DVxYHmK6FCjhul7dPJZjgIGJiVU_wA/viewform 

Εξέλιξη Startups:

  • Πως εξελίχθηκε η αρχική σελίδα γνωστών υπηρεσιών/εταιρειών όπως πχ το Netflix (uxtimeline.com/netflix.html) μπορείτε να βρείτε εδώ uxtimeline.com/. Είναι χρήσιμο να δούμε όχι μονο το εικαστικό κομμάτι που λογικό να έχει αλλάξει πολύ γιατί εξελίσσεται και η τεχνολογία αλλά και η αγορά, αλλά να δούμε και πως αλλάζανε με τα χρόνια το Business Model τους, το βασικό τους μήνυμα κ.ο.κ. Είναι ωραίο να βλέπεις πως μερικά από τα Brands που αγαπάς και παραδέχεσαι και είναι επιτυχημένα, πέρασαν τελικά από χίλια κύματα, μέχρι να φτάσουν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα. Γενικά τέτοιου τύπου πληροφορία μπορείτε να δείτε στο archive.org/ για όποιο URL / website θέλετε). 
  • Κάποια από τα πρώτα νέα / δελτία τύπου των πιο γνωστών websites: www.thebeginnings.xyz/ (δείτε τις ημερομηνίες… success doesn’t happen overnight) 
  • Γνωστοί επιχειρηματίες και κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες, αποτυχίες τους (παράλληλα με την ηλικία που συνέβει το κάθε τι)  fleximize.com/careers-of-the-founders/

Όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα περιμέναμε: 

  • www.cbinsights.com/research/biggest-startup-failures/ Λίστα με 167 εταιρείες που απέτυχαν, τι χρηματοδότηση είχαν αντλήσει και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται και ο λόγος αποτυχίας.
  • Μια μικρή λίστα με Startups που δεν πέτυχαν, χωρισμένα σε κατηγορίες και οι βασικοί λόγοι αποτυχίας τους. startupgraveyard.io/ 
  • Η επιχειρηματικότητα θέλει ισορροπία και πρέπει να προσέχουμε τους εαυτούς μας για να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε με όρεξη. www.depressedpreneur.com/ (disclaimer: εντάξει αυτό ειναι δικό μου!)

Γενικοί οδηγοί:

  • Γνωρίζετε το Hotjar? Έχει δημιουργήσει έναν οδηγό: “The Essential Guide to Growing Your Early-Stage SaaS Startup”:  www.hotjar.com/grow-your-saas-startup/. Το Hotjar το παρακολουθώ για πολλούς λόγους. Κατά την άποψή μου ότι κάνουν, το κάνουν καλά και είναι πάντα “one step ahead” οπότε είμαι σίγουρη πως και ο οδηγός τους είναι καλός! (δεν τον έχω διαβάσει)  
  • Έχει ψηφιστεί #1 startup book στο Product Hunt (www.producthunt.com/topics/books?order=most-upvoted) Δεν είναι δωρεάν αλλά κοστίζει $19.99. makebook.io/ 
  • Μία λίστα με πληροφορίες για εσωτερικές διαδικασίες γνωστών εταιρειών από τις οποίες μπορείτε να πάρετε ιδέες, να καταλάβετε πως δουλεύουν κ.λπ: slite.com/startup-bibles 
  • 5 years and 45 million Quora views later, we combined our most popular content into organized sections for you to use in your startup. quora.saastr.com/

Δωρεάν Online Μαθήματα:

Εκτός από τα παραπάνω μπορείτε να αναζητήσετε Online Courses στα παρακάτω Links:

Βέβαια πλέον η πληροφορία δεν σταματάει σε λίστες, οδηγούς, φανταστικά άρθρα. Υπάρχουν και τα Social Media αλλά και άλλα websites που έχουν λίστες σχετικές με αρκετά δομημένη πληροφορία σχετική με επιχειρηματικότητα και startups που αξίζει να ακολουθήσετε, να παρακολουθείτε και να εξερευνήσετε. Κάποια που ξεχώρισα είναι:

Publications στο Medium.com:

Ερωτήσεις στο Quora σχετικές με επιχειρηματικότητα που αξίζει να δείτε τις απαντήσεις και στις οποίες βέβαια θα ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα resources!

Quora.com: Τι topics να ακολουθήσετε:

ProductHunt.com Collections of Tools & Resources:

Για περισσότερα Collections δείτε εδώ: www.producthunt.com/collections 

Facebook.com Groups:

Linkedin.com Groups: 

Βέβαια στο Linkedin μπορείτε να ακολουθήσετε συγκεκριμένα hashtags που σας ενδιαφέρουν (όπως και στο instagram). Ανακαλύπτω καθημερινά ωραία άρθρα, βίντεος, νέα, ερωτήσεις, blogs, resources, tools επειδή ακολουθώ hashtags.

Youtube.com Channels

Εννοείται δεν ξεχνάμε το Yoube:

Τέλος.. έχεις κάποιο Project η Task το οποίο δε γνωρίζεις πως μπορείς να κάνεις μόνος/μόνη σου? Δεν έχεις χρόνο και θέλεις να “τρέξεις” την υλοποίηση της ιδέας σου πιο γρήγορα? Θέλεις να αναλάβει κάποιος επαγγελματίας κάτι από τη λίστα με τα to do’s σου? Μπορείς να αναζητήσεις κάποιον ειδικό στα παρακάτω Links: 

Αυτά για τώρα!!!! Καλή εξερεύνηση…!!!

Αν ανακαλύψεις κάτι φανταστικό ή κάτι που σου αρέσει και θέλεις να το μοιραστείς μαζί μας μπορείς να το κάνει εδώ.

από: Vicky Dallas

Η Βίκυ Ντάλλας, σπούδασε στην Αγγλία - Bachelor σε Interactive Multimedia Communications και Master σε E-Commerce. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2006 και δημιούργησε τη 9AM (Εταιρεία Κατασκευής Web Applications). Το 2007 παράλληλα με τη 9AM έκανε Master σε Business Administration (MBA) στο ALBA Graduate Business School το οποίο ολοκλήρωσε το 2009. Κύρια δραστηριότητά της είναι η 9AM που έχει εξειδικευτεί στην κατασκευή Tailor Made Web Applications + Websites. Από το 2009 ασχολήθηκε με την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα μέσω του Startup.gr. Το 2016 το APPOCALYPSIS (appocalypsis.com) που βοηθάει στο Conversion των Ιστοσελίδων δίνοντας χρήσιμα εργαλεία στους ιδιοκτήτες ιστοσελίδων για να επικοινωνήσουν μηνύματα με τους επισκέπτες τους ή να αποθηκεύσουν E-mails.