Αφιέρωμα αμερικανικών ΜΜΕ: Η Ελλάδα είναι ο παράδεισος των startup εταιρειών.

    Από: Startup Team
πηγή: iefimerida.gr

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος, στα 35 του, έχει αφήσει πίσω τις σπουδές Οικονομικών ή απλώς τους έχει δώσει άλλη διάσταση. Κάθε πρωί, φορώντας το σορτς και το καπέλο του, περπατάει στην απόκρημνη ακτογραμμή της δυτικής Πελοποννήσου ψάχνοντας άγρια χόρτα!

Η κρίση τον οδήγησε να αναζητήσει άλλους, εναλλακτικούς τρόπους, αναζήτησης εργασίας και ουσιαστικά επέστρεψε στις ρίζες του. Με μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, οπότε και έβλεπε όλα τα πολύτιμα προϊόντα της ελληνικής γης να μην έχουν τη θέση που τους αξίζει, μπήκε στη διαδικασία να ασχοληθεί πιο ενεργά.

Πολλά από τα προϊόντα αυτά είναι απαραίτητα σε μεγάλα γκουρμέ εστιατόρια για πιάτα που κοστίζουν ακριβά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η δική του «περιπέτεια» την οποία και διηγείται στο αμερικανικό Npr.

«Για χρόνια, λίγοι άνθρωποι είχαν εκτιμήσει πόσο πολύτιμα είναι τα δικά μας προϊόντα», λέει, κόβοντας ένα παχύ πράσινο πλατύφυλλο που ονομάζεται κρίταμο και τοποθετώντας το σε μια πλαστική σακούλα συμπληρώνει, «θέλω να αλλάξει αυτό.”

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος

Έτσι άφησε τη δουλειά του στην Αθήνα και αποφάσισε να μεταφέρει το επαγγελματικό του ενδιαφέρον στις Ράχες. Ξεκίνησε να πουλάει άγρια χόρτα σε όλα τα μεγάλα και φημισμένα εστιατόρια των Αθηνών και σύντομα δεν ήξερε πού να βάλει όλες αυτές τις παραγγελίες που του έρχονταν από την πρωτεύουσα. Γι’ αυτό το σκοπό κάλεσε την υπηρεσία Radiki να; τον βοηθήσει. Σε αυτό το σημείο η σύμπλευση τεχνολογίας και γεωργίας λειτούργησε άκρως θετικά.

Άνοδος των startup

Ο διευθύνων σύμβουλος της Endeavor, Χάρης Μανρυνιώτης δεν εκπλήσσεται με την υψηλή ζήτηση σε υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας. Ο αριθμός των νέων εταιρειών αυτού του τύπου έχουν αυξηθεί εννέα φορές από το 2010. Από την TaxiBeat, έως τις εταιρείες με ειδίκευση στα τρόφιμα και τη γεωργία, αναπτύσσεται στην Ελλάδα η κουλτούρα της επιχειρηματικής νεωτερικότητας.
«Είναι ένας τομέας που έχει ωριμάσει πλέοξ και μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», σημειώνει.

Ο Ηλίας Σμυρλής

Ειδικά στον τομέα της γεωργίας αυτό που έχει σημασία είναι να αποχωριστεί ο μέσος αγρότης τη λογική της κατασπατάλησης των πόρων και να λειτουργήσει περισσότερο δημιουργικά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι Ηλίας Σμυρλής στην Καλαμάτα. Η οικογένειά του ασχολούνταν με τα καρότα και με συγκεκριμένους τύπους χόρτων. Τώρα ο ίδιος έχει αναπτύξει την καλιέργεια σε 40 διαφορετικά είδη λαχανικών και φρούτων. Μόνο που αυτά τα προϊόντα δεν πηγαίνουν αποκλειστικά στην τοπική αγορά, αλλά μεταφέρονται στα καλύτερα εστιατόρια των Αθηνών. Αυτή ήταν η βασική πρόκληση για το μέλλον.

Τη στιγμή που το ΑΕΠ συρρικνώνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μέσω των startup εταιρειών μπορούν να δημιουργηθούν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Μόνο που αυτές οι θέσεις δεν θα περιορίζονται στο λεκανοπέδιο, αλλά θα απλώνονται σε όλη την Ελλάδα με βασικό μοχλό ανάπτυξης τη γεωργία.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
iefimerida.gr