Circuits Integrated: η νέα startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

    Από: Startup Team

Circuits Integrated: η νέα startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα που φέρνει την επανάσταση στις διαστημικές τηλεπικοινωνίες.

Η Circuits Integrated είναι η νέα startup που επιλέχθηκε από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece) για να φέρει την επανάσταση στις επιδόσεις και την απόδοση των Κεραιών Φασικά Ελεγχόμενης Συστοιχίας (Phased Array Antennas) με το Μονολιθικό Ολοκληρωμένο Κύκλωμα Μικροκυμάτων (MMIC) της και τη δυνατότητα πλήρους γκάμας συνδυασμένου σχεδιασμού (co-design) ψηφιακών δομών που είναι ολοκληρωμένα σε ένα ενοποιημένο πακέτο αυτόνομης λειτουργείας που ελαχιστοποιεί την ανάγκη πλαισίων τυπωμένου κυκλώματος (PCB).

Η Circuits Integrated εξειδικεύεται στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τύπου MMIC που απευθύνονται στη βιομηχανία Δορυφορικών Επικοινωνιών. «Η επαναστατική αυτή προσέγγιση, ενσωματώνει προηγμένα υλικά ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (GaAs/GaN) με αποτέλεσμα, μικρότερου μεγέθους, οικονομικότερα και πιο αποδοτικά MMICs τα οποία τροφοδοτούν την επόμενη γενιά των κεραιών στη βιομηχανία των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών», αναφέρει ο Paolo Fioravanti, συνιδρυτής και CEO της Circuits Integrated.

Η Circuits Integrated ιδρύθηκε από τους Δρ. Paolo Fioravanti και Δρ. Ιωάννη Κοντογιαννόπουλο οι οποίοι γνωρίστηκαν το 2010, όταν δούλεψαν μαζί για δύο χρόνια στο σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων RFIC. Το 2018 ανέλαβαν το σχεδιασμό ολοκληρωμένου κυκλώματος σχηματισμού αναλογικής δέσμης για κεραίες μετάδοσης και λήψης επίπεδων πάνελ, συμπεριλαμβανομένων των μετατροπέων φάσης, της ισχύος και ενισχυτών χαμηλού θορύβου, ανιχνευτών και άλλων κυκλωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη γενιά ηλεκτρικά κατευθυνόμενων κεραιών για δορυφορικές επικοινωνίες εν κινήσει. Αφού επιβεβαίωσαν την άριστη συνεργασία τους, το καινοτόμο προϊόν τους και την αναδυόμενη αγορά, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση.

Με τη στήριξη του ESA BIC Greece, η Circuits Integrated αποκτά πλέον πρόσβαση σε ένα ισχυρό επιστημονικό και επιχειρηματικό οικοσύστημα. Η δικτύωση συνάμα με την επιχειρηματική υποστήριξη από ειδικούς του διαστήματος, και η ουσιαστική βοήθεια για την ανάπτυξη της καινοτόμου ιδέας και υλοποίησής του πρωτοτύπου, θα βοηθήσουν την εταιρεία να διερευνήσει νέες ευκαιρίες και συνεργασίες που θα της επιτρέψουν να φτάσουν στο επόμενο ορόσημό τους. Ο Δρ. Ιωάννης Κοντογιαννόπουλος, συνιδρυτής και CΤO της Circuits Integrated, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της Circuits Ιntegrated σχεδιάζονται και κατασκευάζονται για τη βιομηχανία του διαστήματος ενώ πάνω από τα μισά έσοδα της εταιρίας προέρχονται από εκεί. Ως startup με βάση την Ελλάδα, βλέπουμε το ESA BIC Network ως το φυσικό δίκτυο για την ανάπτυξη του ελάχιστου βιώσιμου προϊόντος (MVP) μας».

Η εταιρία έχει ήδη το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της να προέρχεται από βιομηχανικά έργα, ενώ στοχεύει σύντομα σε νέες υλοποιήσεις MMIC και την ανάπτυξη τρισδιάστατων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (3DIC) που στοχεύουν στη διεύρυνση και διαφοροποίηση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου. Ο Δρ. Fioravanti προσθέτει: «Το μέγεθος της αγοράς των MMIC για τις Δορυφορικές Τηλεπικοινωνίες σήμερα είναι περίπου στα 2 δις ευρώ και αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Εάν συμπεριλάβουμε επιπλέον εφαρμογές στις οποίες μπορούμε να αναπτυχθούμε, όπως το 5G, το μέγεθος εκτιμάται στα 5 δις ευρώ».

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος. Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών.

H επόμενη προθεσμία εκκίνησης αξιολόγησης αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 17 Οκτωβρίου 2022. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας στην Ελλάδα με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr.