Colonies: Η γαλλική Startup που μας εισάγει στην ιδέα του co-living

    Από: Άρης Κατσίδης

Σίγουρα σε κάποιο γνωστό μας (ή ακόμα και σε εμάς τους ίδιους) έχουν γίνει επαγγελματικές προτάσεις από μια εταιρία σε κάποια μεγαλούπολη του εξωτερικού. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε μεγάλα αστικά κέντρα αλλά πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι κτλ είναι ολόκληρες πολιτείες και έχουν ίσο πληθυσμό με την χώρα μας. Το να «επιβιώσεις» σε αυτές είναι πολύ δύσκολο, ιδιαίτερα αν ζεις μόνος και δεν έχεις κάποιον πιο έμπειρο να σε κατευθύνει.

Την λύση σε αυτό το πρόβλημα ελπίζει να δώσει η Γαλλική startup Colonies που μας εισάγει στην έννοια του Co-living. Με πολύ απλά λόγια η εταιρία αυτή προσφέρει σε κάθε πελάτη της ένα προσωπικό δωμάτιο με όλες τις ανέσεις με κουζίνα και μπάνιο αλλά και πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους με τους υπόλοιπους μισθωτές. Η ιδέα αυτή ακούγεται κάπως «ξένη» τουλάχιστον στην χώρα μας αλλά έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, με βάση τα οποία η Colonies ελπίζει να γίνει ο leader της ευρωπαϊκής αγοράς στο  Co-living.

Αναπτύσσονται οι startups στην Γαλλία;

Στην Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 εταιρείες «μονόκεροι», δηλαδή η αξία τους εκτιμάται πάνω από 250 εκ. δολάρια μέχρι 1 δις δολάρια σύμφωνα με την Dealroom.com. Οι startups στην χώρα των «τρικολόρ» εξασφάλισαν κεφάλαια ρεκόρ ύψους 2,79 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στο Παρίσι βρίσκεται το Stadion F, το μεγαλύτερο campus για startup στον κόσμο. Μέσα σε 3 ορόφους και 34.000 τετραγωνικά μέτρα στεγάζονται περίπου 1000 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τι είναι ακριβώς η Colonies και τι προσφέρει;

Η Colonies θεωρείται startup εταιρία, ιδρύθηκε το 2017 και έχει ως βάση το Ile De France. Οι ιδρυτές της είχαν μια καινοτόμα ιδέα σχετικά με το  co-living και βρήκαν χρηματοδότηση αφού έπεισαν τους επενδυτές τόσο με το πλάνο τους όσο και με την αποδοτικότητα του project.  Η ιδέα είχε να κάνει με το real estate και τις μεγαλουπόλεις.  Όπως είπαμε και στον πρόλογο είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να μετακομίζει από το μηδέν σε μία μεγαλούπολη. Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των ιδρυτ΄ψν της εταιρίας, ονόματι Alexander Martin: « Το να νοικιάζεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο ή το Λονδίνο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εφιάλτης. Θέλει πολύ ψάξιμο ακόμα και η τελευταία λεπτομέρεια, μεγάλη γραφειοκρατία,  ενώ υπαρκτός είναι ο κίνδυνος των πολλών προβλημάτων ιδιαίτερα σε παλιά αλλά και των παραπλανητικών τιμών κτλ. Από όλα τα προϊόντα του real estate η ενοικίαση είναι ένα από αυτά που έχουν μείνει πολύ πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από ένα πετυχημένο ξεκίνημα στην Γαλλία, θα προσπαθήσουμε να επεκταθούμε στις διεθνείς αγορές».

Η Colonies προσφέρει στον εκάστοτε μισθωτή της ένα ιδιωτικό, ευρύχωρο, ασφαλές διαμέρισμα με ατομική τουαλέτα και κουζίνα, αλλά και πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους (σαλόνι) με τους υπόλοιπους ενοίκους (8-12 άτομα). Το δωμάτιο είναι πλήρως εξοπλισμένο και προσφέρει, ύδρευση, ζεστό νερό για μπάνιο, ηλεκτρισμό, θέρμανση, αναλώσιμα, internet, καθαρισμό και αντικατάσταση συσκευών σε περίπτωση βλάβης και ευθύνης της εταιρίας. Σύμφωνα με τον Martin: ‘Κάποια κτήρια έχουν πρόσθετα όπως μια ταράτσα ή έναν ανοιχτό χώρο, ένα γυμναστήριο, ένα σπα, ένα  κήπο  κτλ. ‘

Πολύ απλά η Colonies προσφέρει προσωπικό χώρο, κοινόχρηστους χώρους και παροχή υπηρεσιών στους ενοίκους με την υποχρέωση να καταβάλουν ένα αντίτιμο.

Για όλους του χώρους υπεύθυνη είναι η εταιρία, ενώ προσφέρει και την γκάμα υπηρεσιών που αναφέραμε πιο πάνω. Πολύ απλά πληρώνεις ένα συγκεκριμένο μηνιάτικο και έχεις το προσωπικό δωμάτιο αλλά και πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους σου ενώ στο σπίτι θα υπάρχουν οι βασικές προμήθειες αλλά και θα προσφέρονται υπηρεσίες καθαρισμού.

Θυμίζει σίγουρα κάτι σαν babysitting και σίγουρα θα προσελκύσει πολλούς που έχουν μετακινηθεί σε μια νέα μεγάλη πόλη και επιθυμούν μια γρήγορη προσαρμογή.

Σε ποιους απευθύνεται;

Η Colonies στοχεύει κυρίως σε νέο ηλικιακά πληθυσμό. Οι άνθρωποι που έρχονται σε νέες μεγαλουπόλεις σίγουρα θα ωφεληθούν από κάτι τέτοιο, αφού γλιτώνουν από πολύ κόπο, χρόνο, γραφειοκρατία αλλά και από τα πολλά έξοδα.

Πέρα από τα έξοδα, το 66% των ανθρώπων κάτω των 35 νοιώθει μοναξιά στις μεγάλες πόλεις  σύμφωνα με έρευνα της Γαλλικής εταιρίας BVA. Οπότε ακόμη και αυτό το κομμάτι το καλύπτει πλήρως η Colonies.

Η Γαλλική startup θέλει να προσελκύσει κυρίως τους Millennials, τους entrepreneurs, και τους freelancers. Θεωρεί ότι αυτό το target group θα μπορεί με άνεση να ζήσει στα οικήματα της. Η Colonies θέλει να φέρει επανάσταση και να κάνει την ιδέα του co-living ως βασική εναλλακτική μας όταν μετακινηθούμε σε μια νέα πόλη. Αυτό είναι κάτι «ξένο» για την χώρα μας, αφού αγαπάμε πάρα πολύ την ιδιοκτησία σαν λαός αλλά και για τους μεγαλύτερους σε ηλικία που με βάση τις εμπειρίες τους πολύ εύκολα μπορούν να το χαρακτηρίσουν «κοινόβιο». Κάτι το οποίο σύμφωνα με το project της εταιρίας σε καμία περίπτωση δεν είναι όπως δεν είναι και hostel, αφού κατατάσσεται στην κατηγορία των mini hotels.

Η Colonies θέλει να δημιουργήσει ένα όμορφο μέρος στο οποίο νοιώθεις οικεία για να μείνεις και να μην έχεις διάφορες έγνοιες για το σπίτι.

Σύμφωνα βέβαια με την ιστοσελίδα της εταιρίας η Colonies απευθύνεται σε έξυπνους και δημιουργικούς ανθρώπους που ψάχνουν νέες πρωτοπόρες ιδέες, τις μοιράζονται και τις υλοποιούν. Σε φιλόδοξους και δυναμικούς ανθρώπους κυρίως με χιούμορ που επιθυμούν να δουλέψουν σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και ένα ανάλογο project τους λύνει τα χέρια σχετικά με το θέμα της στέγασης.

Που έχει οικήματα;

Η εταιρία ιδρύθηκε το 2017 στο Παρίσι και λειτουργεί τέσσερα κτήρια στην Γαλλική πρωτεύουσα (στο Παρίσι, στο Noisy-Le-Grand και στο Fontainebleau). Η ιδέα ήταν κερδοφόρα από το πρώτο έτος λειτουργίας της και για αυτό σχεδόν αμέσως έγινε μια κίνηση εξωστρέφειας. Για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας έγινε το ανάλογο εγχείρημα στο Βερολίνο με δύο κτήρια στις περιοχές Prenzl και Pepin.  Το οίκημα στο  Prenzl είναι κοντά στην κεντρική πλατεία και  έχει χωρητικότητα για 13 ενοικιαστές, ενώ αυτό στο Pepin αυτή τη στιγμή στεγάζει 5 άτομα.

Οι επόμενες  ενέργειες είναι σχεδιασμένες να γίνουν τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στο εξωτερικό. Η Colonies θέλει να επεκταθεί κιάλλο στο Παρίσι ενώ και να επεκταθεί στις αγορές του Μπορντό, της Μασσαλίας, της Τουλούζ κτλ. Για το εξωτερικό επικεντρώνονται κυρίως στην Γερμανία αλλά και στην Γενεύη..

Πότε έλαβε χρηματοδότηση;

Η Γαλλική startup Colonies όπως πρωτοείπαμε ασχολείται με το co-living. Η εταιρία ιδρύθηκε το 2017 από τους Alexandre Martin, Amaury Courbon και François Roth. Πρόσφατα έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση  με 34 εκ. δολάρια, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ως επενδυτές οι Idinvest Partners, Global Founders Capital και La Financière Saint James.

Η ανάπτυξη και η κερδοφορία της από τον πρώτο χρόνο έδωσε κύρος και μεγάλα αξία στο όραμα, το μοντέλο και την λειτουργική αρτιότητα της Colonies. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε δυναμική  για να γίνει η εταιρία ο leader στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συνολικά η Γαλλική startup είχε λάβει χρηματοδότηση 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα πρώτα 11 εκατομμύρια ευρώ να χρησιμοποιήθηκαν για να ξεκινήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα κτήρια σε Παρίσι και Βερολίνο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι επιπλέον η LBO France, ένα Γαλλικό επενδυτικό fund με παραπάνω από 30 χρόνια εμπειρίας   εκτιμάται ότι επένδυσε περίπου 168 εκατομμύρια δολάρια ( 150 εκατομμύρια ευρώ)  στην Colonies   ώστε να χρηματοδοτήσει τα 40  νέα project που θα ξεκινήσει  στην Γαλλία και στην Ευρώπη μέσα στο 2020 με στόχο να επεκταθεί γρήγορα σε πολλές αγορές για να καλύψει την ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση.

Πως λειτουργεί;

Σύμφωνα με το business model της Γαλλικής startup, η Colonies δεν θέλει να της ανήκουν τα κτήρια, αλλά επιθυμεί να συνεργάζεται με real estate εταιρίες. Ως διαχειριστής των κτηρίων αυτών υπογράφει μισθώσεις απευθείας με τους ενοικιαστές. Για αυτό και η συνεργασία της με την LBO France είναι σημαντική, αφού τα οικήματα μέχρι τώρα που έχει στην κατοχή της επαρκούν για τα σχέδια της startup εταιρίας.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η διοίκηση θέλει πάντα να έχει το πρώτο λόγο και να υπεύθυνη για όλους τους χώρους. Άλλωστε εγγυάται μια εξαιρετική εμπειρία πάνω από όλα με ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή η ζήτηση είναι μεγάλη και για να αποκτήσουμε ένα δωμάτιο σε ένα οίκημα της Colonies πρέπει να μπούμε σε λίστα αναμονής ενώ το μόνο που χρειάζεται η εταιρία είναι ένα πιστοποιητικό της οικονομικής μας  κατάσταση, αφού επισημαίνει πως όλα τα άλλα είναι εύκολο να απλοποιηθούν

Η startup προσπαθεί να πληρώνεται άμεσα από τους πελάτες της και δεν επιθυμεί να δημιουργούνται μεγάλα υπόλοιπα. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με την  Colonies δεν έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα με τα απλήρωτα ενοίκια.

Δηλώσεις των ανθρώπων της εταιρίας και των συνεργατών

Ο ένας εκ των ιδρυτών της Colonies Alexandre Martin το 2018 είχε επισημάνει ότι: ‘ Είμαι πολύ χαρούμενος με την νέα χρηματοδότηση που οι εταιρίες που την ανέλαβαν αντιπροσωπεύουν επάξια το όραμα μας και τα σχέδια μας για ανάπτυξη. Αν και μόλις ένα χρόνο έχουμε από τότε που ξεκινήσαμε , έχουμε ήδη κερδοφόρα τρία project στο Παρίσι και δύο στην Γερμανία. Σε αυτό το χρονικό διάστημα τεστάραμε αν το να μοιράζεσαι κάποιους χώρους είναι εφικτό να γίνει και παρατηρήσαμε ότι δουλεύει πλήρως. Η εμπιστοσύνη στους υπάρχοντες επενδυτές είναι πολύ μεγάλη και με τις πράξεις μας δείχνουν την ποιότητα της ομάδας μας.’

Ο Amaury Courbo,  συνιδρυτής της Colonies που είναι και ένας από τους κύριους χρηματοδότες της ιδέας, επεσήμανε ότι:  ‘Τώρα μπορούμε να προσφέρουμε στους πελάτες ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον χωρίς να έχουν διάφορες έγνοιες , γραφειοκρατικά προβλήματα και μοναξιά. Έχουμε πλήρως εξοπλισμένα τα σπίτια. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την LBO France που έχει μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία στο τομέα του co-living. Τα πρώτα project από την νέα συνεργασία θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας.’

Ο Antoine Zins ( υπεύθυνος επενδύσεων στην Idinvest Partners) από την μερια του διαπίστωσε ότι:Στην Colonies, το πρώτο πράγμα που θα θέλαμε να στοιχηματίσουμε είναι η αξιοπιστία της ομάδας: πρωτοπόροι στο co-living, όλοι επικεντρώνονται στην κερδοφορία του μοντέλου της εταιρίας και θέλουν να επεκταθούν σε μεγάλες αγορές στην Γαλλία και στην Ευρώπη.’

Η Stéphanie Casciola που είναι υπεύθυνος της εταιρίας Real Estate, LBO France  ανέφερε ότι: ‘ Είμαστε πολύ χαρούμενοι να στηρίξουμε ένα νέο σχέδιο για το πώς πρέπει ο κόσμος να κατοικεί στις μεγαλουπόλεις. Από όλους τους τομείς στο  Real Estate η ενοικίαση είναι αυτή που δεν έχει αναπτυχθεί . Η Colonies, μια πραγματικά πρωτοποριακή εταιρία στην Γαλλία, προσφέρει μια νέα λύσεις με καινούργιο concept σε μια στιγμή όπου το να νοικιάσεις η να αγοράσεις ένα σπίτι σε μια μεγαλούπολη γίνεται όλο και πιο περίπλοκο, πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό και με αυτό τον τρόπο οι ζωές είναι λιγότερο καθιστικές.’

Από την μεριά του ο Hugues de Braucourt ( συνεργάτης του Global Founders Capital) δήλωσε ότι: ‘ Όντας ένας από τους πρώτους επενδυτές στην Colonies, είμαι πολύ χαρούμενος να στηρίξω την εταιρία σε μια χρονική περίοδο που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, αφού απέδειξε την μεγάλη αξία του προϊόντος της, την σταθερότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου αλλά και την ποιότητα των ανθρώπων που εργάζονται εκεί.’

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.