Δύσκολος καιρός ακόμη και για… μονόκερους

    Από: Άρης Κατσίδης

Τον τελευταίο μήνα παγκοσμίως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορονοιού. Η «ζωή» έχει χαθεί πια από τις πόλεις, η καθημερινότητα  έχει αλλάξει αφού οι άνθρωποι σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να παραμείνουν στα σπίτι τους και η οικονομία «βυθίζεται» όλο και περισσότερο. Την ίδια πορεία έχει και ο χώρος των startup επιχειρήσεων, οι οποίες ανεξαρτήτως το μέγεθος τους, αντιμετωπίζουν πληθώρα οικονομικών προβλημάτων και  βγήκαν εκτός «επιχειρηματικού σχεδιασμού» ( business plan). Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε ότι πολλές από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στους ανθρώπους που μένουν σπίτι τόσο στο τομέα της τηλεργασίας και στο τομέα της τηλεϊατρικής όσο και σε άλλους τομείς.

Αλλά από αυτήν την πρωτόγνωρη πανδημία όλοι θα επηρεαστούν αρνητικά, ακόμη και οι « μονόκεροι»  startup. Μία από αυτές είναι και το marketplace Thumbtack,  μια πλατφόρμα που προσφέρει την δυνατότητα  επικοινωνίας με εξειδικευμένους επαγγελματίες .

Η Thumbtack ιδρύθηκε το 2008 και έχει έδρα το San Francisco Bay Area της Δυτικής ακτής. Τον Ιούνιο του 2019 έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση 120 εκ. δολάρια, αυξάνοντας το valuation της κοντά περίπου στο 1.3 δις δολάρια, αλλά φάνηκε πως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να αντέξει μια ανάλογη startup εταιρία σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες για αυτό και προχώρησε σε προσωρινές απολύσεις 250 εργαζομένων.

Τι είναι η Thumbtack;

Η Thumbtack είναι ένα διαδικτυακό marketplace, στο οποίο εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να συνδεθούν και να αναζητήσουν έναν ελεύθερο επαγγελματία ή τεχνίτη ανάλογα με την τοποθεσία τους.. Παρέχεται λίστα επαγγελματιών από καθηγητές,λογιστές, ελαιοχρωματιστές, φωτογράφους μέχρι και για συνεργεία κααρισμού, ξυλουργούς και οργανώσεις γάμων.

Πολύ απλά με μια αναζήτηση στην εφαρμογή, μπορούμε να βρούμε σε αυτό που ψάχνουμε π.χ. personal trainer πολλούς εξειδικευμένους για την σχετική θέση. Τη σχετική σχετική λίστα μπορούμε να την φιλτράρουμε ανάλογα με την τοποθεσία μας, τα χρήματα και τις ώρες που θέλουμε να διαθέσουμε αλλά και με ποιον τρόπο θα γίνει η παροχή της υπηρεσίας. Με αυτόν τον τρόπο  η εφαρμογή μας δίνει καλύτερα και πιο χρήσιμα αποτελέσματα ανάλογα με τα «θέλω» μας.

Αν ένας επαγγελματίας καλύπτει αυτά που επιθυμούμε βρίσκεται στις πρώτες θέσεις μετά το φιλτράρισμα. Αν πατήσουμε το προφίλ του μπορούμε να δούμε το βιογραφικό και τις σπουδές του, τυχόν διακρίσεις και επαίνους που του έχουν απονεμηθεί, βαθμολογίες από 1 μέχρι 5 αστεράκια και κριτικές από τους χρήστες του Thumbtack, σχετικές φωτογραφίες και βίντεο από την εργασία τους, αλλά και το πλάνο και το τι προσφέρει ο επαγγελματίας και φυσικά την τιμή που ζητάει για τις υπηρεσίες του.

Αν προχωρήσουμε θα πρέπει να επιλέξουμε για ποια υπηρεσία τον χρειαζόμαστε και να προγραμματίσουμε πότε θέλουμε να ξεκινήσει. Μόλις τελειώσουμε αυτήν την διαδικασία, η αίτηση μας στέλνετε σαν μήνυμα σε chatroom στον επαγγελματία και από εκεί μπορούμε να επικοινωνήσουμε κατ ίδιαν για τα περαιτέρω.

Οι προσωρινές απολύσεις και γιατί προχώρησαν σε αυτήν την ενέργεια;

Ο CEO και συνιδρυτής της Thumbtack Marco Zappacosta  ανακοίνωσε σήμερα (31/3) ότι η εταιρία θα απολύσει προσωρινά 250 εργαζόμενους λόγω της πανδημίας του κορονοιού που είχε μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία παγκοσμίως.

Η σχετική startup ακολουθώντας τα βήματα του Facebook και του Yelp στηρίζεται στην διαφήμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που λόγω του ιού μειώθηκε δραματικά, δημιουργώντας οικονομικό αντίκτυπο στην εταιρία αλλά και στο πρόγραμμα της.

Αυτό είναι κάτι που επιβεβαίωσε ο Zappacosta με τις δηλώσεις του, ισχυριζόμενος πως οι μικρές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν από μια δραματική μείωση στα έσοδα μέχρι και οριστική κατάρρευση, κάτι που θα φέρει λουκέτο σε πολλές επιχειρηματικές προσπάθειες. Ιδιαίτερα, η Thumbtack  είχε πτώση 61% από τα έσοδα στο San Francisco, 55% στο Detroit και 50% στην Νέα Υόρκη.

Η Thumbtack όπως πρωτοείπαμε έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση 150 εκ. δολάρια τον Ιούνιο του 2019 και πολλοί αναρωτήθηκαν αν αυτά τα χρήματα είναι αρκετά για να πληρώνει μισθούς, με τον Zappacosta να επισημαίνει ότι: « Καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί με συνεχείς μειώσεις μισθών κατά 40% περίπου χωρίς ριζικές αλλαγές γιατί αυτό δεν το αποδέχονται οι υπάλληλοι».

Αυτές οι «ριζικές» αλλαγές συμπεριλαμβάνουν την μείωση των προγραμμάτων marketing, το «πάγωμα» προσλήψεων, μείωση 25% των υψηλόμισθων, αλλά και τις  προσωρινές απολύσεις που προαναφέραμε, με τον Zappacosta να υποστηρίζει ότι και αυτός δεν θα παίρνει μισθό από σήμερα.

Όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν (προσωρινά) θα λάβουν τόσο ένα χρηματικό ποσό όσο και μέρος από τις μετοχές σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της εταιρίας. Η Thumbtack βέβαια συνεχίζει το έργο της  κυρίως με δουλειές που υποστηρίζονται με τηλεργασία, ενώ προτείνετε στους ειδικούς να δίνουν συμβουλές μέσω βιντεοκλήσης και chat στους πελάτες τους.

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.