Ενίσχυσε τον θετικό σου αντίκτυπο! | Impact Hub Athens

    Από: Startup Team

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο καλούμαστε διεθνώς να κάνουμε άλματα για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, αλλάζοντας τον καθιερωμένο τρόπο αξιοποίησης φυσικών πόρων, υλών & ενέργειας σε ζητήματα που αφορούν το οικιστικό περιβάλλον, τις μετακινήσεις ή τον τρόπο παραγωγής & κατανάλωσης. Το επιχειρηματικό οικοσύστημα οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό!

Γι αυτό, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Impact Hub Athens, Belgrade, Prague, Brno & Ostrava, και ο οργανισμός Bogatin Slovenia ενώνουν τις δυνάμεις τους με το ΕΙΤ – Climate KIC, τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή κοινότητα για την πράσινη καινοτομία, για να προσφέρουν επιχειρηματική υποστήριξη και μοναδικές ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης σε ιδέες και νεοφυείς εταιρείες, μέσα από το ClimAccelerator Beyond 2022. Στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών λύσεων για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα υβριδικό Bootcamp στις 20 Απρίλη, όπου 12 ελληνικές startups ξεχώρισαν για τις καινοτόμες επιχειρηματικές τους λύσεις και θα ξεκινήσουν ένα υβριδικό επιχειρηματικό ταξίδι 12 εβδομάδων, γεμάτο εργαστήρια, συνεδρίες καθοδήγησης και χρήσιμες συνδέσεις με ειδικούς και επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μαζί με άλλες 40 startups από τις υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες στο τέλος Ιουνίου θα διεκδικήσουν τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης συνολικής αξίας 180.000 ευρώ.

 

Οι 12 ελληνικές startups που διακρίθηκαν είναι οι εξής:

  • Η Electra System ενσωματώνει ένα ηλεκτρικό σύστημα μπαταριών σε diesel οχήματα μετατρέποντάς σε ηλεκτρικά, ενώ παράλληλα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την καλύτερη αξιοποίηση ηλεκτροδότησης οχημάτων.
  • Η Niroo | Electra Energy Coop αποτελεί μία marketplace πλατφόρμα, όπου καταναλωτές θα μπορούν να συνδέονται με επιχειρηματίες που εστιάζουν σε λύσεις συνειδητής κατανάλωσης ενέργειας
  • Το Epanekkinisis βασίζεται στην ιδέα του crowdsourcing και συλλέγει παλιά laptops και ηλεκτρονικές συσκευές. Έπειτα, με τη βοήθεια εθελοντών, τα επισκευάζει και στη συνέχεια τα δωρίζει σε μαθητές σε όλη τη χώρα.
  • Το kaFsimo προωθεί την κυκλική οικονομία, συλλέγοντας τα οργανικά απορρίμματα καφέ!
  • Οι Urban Beekeeping Athens στόχο έχουν να δημιουργήσουν αστικά μελίσσια, συνδέοντας τον κάτοικο των πόλεων με τη φύση και την αυτάρκεια.
  • Οι WAMBO CITY WASTE PICKERS: REUSE AND REPAIR HUB συλλέγουν χρησιμοποιημένα υλικά και προϊόντα και τα προωθούν σε νέες επιχειρήσεις, ενισχύοντας τη συνειδητή κατανάλωση και την κυκλική οικονομία σε Β2Β επίπεδο
  • Η WEnCoop είναι μια ενεργειακή κοινότητα γυναικών επιχειρηματιών, που σκοπό έχει να ενισχύσει την γυναικεία παρουσία και επιχειρηματικότητα στον τομέα της ενέργειας.
  • Το SYN FAB LAB: ideas that move είναι το πρώτο κινητό Lab στην Ελλάδα, το οποίο μέσω της συνδημιουργίας εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για νέους της τεχνολογίας και νέες σε αστικά κέντρα και απομακρυσμένες περιοχές, στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας. To SWAPLANET είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου γονείς μπορούν να ανταλλάσουν με άλλους γονείς τα ρουχαλάκια των παιδιών τους που δεν χρειάζονται, με άλλα που έχουν ανάγκη.
  • Το Ripos Platform συνδέει OEM metrics, project forecasts και sensors με σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την υγεία, την ασφάλεια, την εργασία, τη ρύπανση, καθώς και κοστολογικά έξοδα!
  • Το GRECUP παρέχει ένα σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών για τις καφετέριες στοχεύοντας την άμεση μείωση πλαστικών μιας χρήσης.
  • Η Mamagea είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση με στόχο την αναβάθμιση της καθημερινής ζωής στις πόλεις. Μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις, στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής συνοχής, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση των κοινοτήτων και στα ανθρώπινα δίκτυα.

Το πρόγραμμα, υλοποιείται παράλληλα από τα Impact Hubs στην Κροατία, την Τσεχία, τη Σερβία και τη Σλοβενία με τη συμμετοχή 120 startups. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και έχει ενισχύσει ήδη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου 9 εταιρείες με βραβεία 36.000€ καθώς και με ένα σύνολο εργαστηρίων με καινοτόμα επιχειρηματικά εργαλεία, εξατομικευμένης καθοδήγησης και σύνδεση – συνεργασία με ειδικούς, ειδήμονες και στελέχη από περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιχειρήσεις.

Στόχος του ClimAccelerator Beyond είναι να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και προάγουν την ανάπτυξη βιώσιμων, αναγεννητικών και καινοτόμων λύσεων για την προάσπιση του περιβάλλοντος και την προστασία του πλανήτη.

Περισσότερες πληροφορίες στο athens.impacthub.net/