Επιχειρήσεις startup στον τομέα των e-sports

    Από: Startup Team

Τα e-sports, τα ανταγωνιστικά δηλαδή παιχνίδια πολλών παικτών σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κονσόλες, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα νέο είδος διασκέδασης που έχει αγγίξει την καρδιά πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κυρίως νεότερης ηλικίας. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα είναι τόσο ραγδαία, που θεωρείται από τις κορυφαίες 2-3 επιχειρηματικές και επενδυτικές τάσεις των τελευταίων ετών.

Αυτό το γεγονός δημιουργεί ουσιαστικά ένα σωρό από νέες ευκαιρίες στον κόσμο των e-sports και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων startup στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμα αξιόλογες εταιρείες startup που να ασχολούνται με το χώρο των e-sports και αυτό ίσως να σημαίνει πως υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Έχουν αρχίσει, ωστόσο, να διεξάγονται σημαντικές διοργανώσεις e-sports τελευταία στη χώρα μας.

Ας ρίξουμε μία ματιά σε έξι πολλά υποσχόμενες ξένες startup εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των e-sports και στις επιχειρηματικές ιδέες τους:

RFRSH Entertainment

Πρόκειται για εταιρεία μάρκετινγκ ηλεκτρονικών μέσων, η οποία εργάζεται σκληρά με σκοπό να γίνει η κορυφαία ομάδα ειδικών στο χώρο των esports. Δημιουργήθηκε το 2016 ως εταιρεία startup και λειτουργεί ως σύμβουλος άλλων επιχειρήσεων, βοηθώντας σε θέματα στρατηγικής και διαφημίσεις. H RFRSH Entertainment βοηθά ουσιαστικά άλλες εταιρείες να δημιουργήσουν ένα δικό τους brand στον χώρο των e-sports, να ενισχύσουν τη βάση των υποστηρικτών τους, να έρθουν σε επαφή με χορηγούς και να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο.

Luckbox

Πρόκειται για μία startup επιχείρηση που ασχολείται με τον τομέα του στοιχήματος στα e-sports. Διευθύνων Σύμβουλος είναι το πρώην στέλεχος της Pokerstars Quentin Martin, ο οποίος που γνωρίζει πολύ καλά τη συγκεκριμένη αγορά. Η Luckbox είναι ουσιαστικά μία στοιχηματική ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τον χώρο των e-sports. Αυτό της επιτρέπει να προσφέρει πιο εξειδικευμένο περιεχόμενο και αγορές σε σχέση με τις γνωστές στοιχηματικές ιστοσελίδες που ασχολούνται περισσότερο με παραδοσιακά αθλήματα, παρότι προσφέρουν πλέον και κάποια παιχνίδια στο χώρο των esports.

Streaker

Η Streaker έχει δημιουργήσει μία ομώνυμη επέκταση του Twitch, που επιτρέπει στους θεατές να ψηφίζουν σε κάποιο παιχνίδι. To Twitch είναι μια ιστοσελίδα παρόμοια με του YouΤube, η οποία όμως χρησιμοποιείται αποκλειστικά για βιντεοπαιχνίδια. Αυτού του είδους η ψηφοφορία στο Twitch μέσω της επέκτασης που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες παίκτες που μεταδίδουν μέσω του Twitter τα παιχνίδια τους, προσφέροντας στους παίκτες τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και ενδεχομένως να κερδίσουν δώρα όταν έχουν επιτυχημένες προβλέψεις. Προς το παρόν υποστηρίζονται τα παιχνίδια Fortnite, LoL, PUBG και ETC.

RTSmunity

Είναι μία εταιρεία που δημιουργήθηκε το 2015 και αντικείμενο έχει την ανάλυση δεδομένων. Διαθέτει μία ομάδα ειδικών πάνω στο χώρο των e-sports. Η RTSmunity παρέχει αναλυτικά δεδομένα για παιχνίδια και τουρνουά σε παίκτες και σε άλλους επαγγελματίες του χώρου, δημιουργεί το δικό της περιεχόμενο και προσφέρει αποδόσεις και ζωντανά αποτελέσματα σε στοιχηματικές ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον τομέα των e-sports. Τα δεδομένα της θεωρούνται υπερπολύτιμα στον κόσμο του στοιχήματος και των επαγγελματικών ομάδων, ως εργαλείο ανάλυσης.

DOJO Madness

Μιλάμε για μία μεγάλη εταιρεία που δημιουργεί εργαλεία προκειμένου να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες «αθλητές» των e-sports να έχουν καλύτερες επιδόσεις στα παιχνίδια τους. Είναι κάτι σαν ένα ψηφιακό γυμναστήριο θα λέγαμε. Στη DOJO Madness βοηθούν οποιονδήποτε επιθυμεί να γίνει καλύτερος στα παιχνίδια που επιλέγει, όπως το League of Legends, το Overwatch, το DOTA 2 κλπ, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στο χώρο των e-sports. Η εταιρεία έχει κατασκευάσει μία εφαρμογή προπόνησης και δημιουργεί ατομικό πρόγραμμα για τον κάθε ενδιαφερόμενο, με βάση θα δεδομένα από τα παιχνίδια που ο ίδιος παίζει κάθε μήνα.

Challengermode

Η συγκεκριμένη startup εταιρεία λειτουργεί ως διοργανώτρια τουρνουά σε όλο τον κόσμο, σε φυσικούς χώρους. Συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες και παίκτες των e-sports και έχει τις δικές τις «αρένες» παιχνιδιού στις ΗΠΑ, έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Με τον τρόπο αυτό δίνει μεγαλύτερη δημοσιότητα στον τομέα των e-sports, σε μία προσπάθεια να δείξει πόσο διασκεδαστικό είναι το ανταγωνιστικό κομμάτι των βιντεοπαιχνιδιών. Βέβαια όλα αυτά οδηγούν σε μεγαλύτερες συμφωνίες και περισσότερα κέρδη για την ίδια την εταιρία.