Φαντάσου να μπορούσε μια εφαρμογή να κάνει τις συναλλαγές σου με το κράτος πιο φιλικές

    Από: Startup Team

Μπορείς να σκεφτείς πως θα ήταν να έχεις πρόσβαση ανά πάσα στιγμή σε όλα σου τα πιστοποιητικά, από το πιστοποιητικό γέννησης και την ληξιαρχική πράξη γάμου, μέχρι την κατάσταση ενσήμων σου; Πως θα σου φαινόταν να μπορούσες να στείλεις «μήνυμα εξουσιοδότησης» σε έναν φίλο σου μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό σου;

Αυτό οραματίστηκε και η ομάδα της Digital Consulting REBORRN και σχεδιάζει την εφαρμογή Country OS, ή αλλιώς το λειτουργικό σύστημα μιας χώρας μέσα από το οποίο κάθε πολίτης θα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση του… με το κράτος.

Μέσα από ένα video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι δημιουργοί της ιδέας μας εξηγούν πως με τη χρήση της τεχνολογίας και του design, θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε δραματικά την αλληλεπίδραση μας με τους δημόσιους φορείς και το κράτος. Ξεχνάμε τις ουρές στα ΚΕΠ και τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την αναμονή για την έκδοση ενός πιστοποιητικού. Ακούγεται ουτοπικό και όμως θα μπορούσε να γίνει εφικτό.

Πως γίνεται αυτό; Πολύ απλά, όλα μας τα δεδομένα συγκεντρώνονται σε ένα εύχρηστο και φιλικό περιβάλλον μιας εφαρμογής για κινητά, tablets και προσωπικούς υπολογιστές και είναι διαθέσιμα προς κάθε χρήση ανά πάσα στιγμή. Και όσο για απορίες και ερωτήματα η ομάδα προτείνει τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (chatbots) αλλά και τη δυνατότητα συνομιλίας με εκπροσώπους μέσω video conferencing για την επίλυση πιο περίπλοκων ζητημάτων. Ακόμα και για τις ομάδες πληθυσμού που έχουν μειωμένη εξοικείωση με την τεχνολογία, όλες οι παραπάνω λειτουργίες θα μπορούσαν να είναι προσβάσιμες μέσα από φωνητικές εντολές.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η οποία κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη των 28 στην ικανοποίηση των πολιτών της από τις υπηρεσίες του κράτους, η ιδέα μιας εφαρμογής, όπως περιγράφεται μέσα από το Country OS, θεωρείται κάτι παραπάνω από χρήσιμη. Τέτοιου τύπου λύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν δραματικά την ποιότητα των συναλλαγών ενός πολίτη με το Κράτος.