Hungry: Η startup που μας εισάγει στην νέα εποχή του catering

    Από: Άρης Κατσίδης

Τι είναι ακριβώς;

Η Hungry είναι μια online catering πλατφόρμα, που έχει ως αποστολή να υποστηρίζει υπηρεσίες σχετικές με φαγητό κυρίως σε γραφεία και  meetings.

Πολύ απλά η Hungry είναι μια startup catering που συνδέει επιχειρήσεις με ανεξάρτητους επαγγελματίες σεφ. Γνωρίζει τις ποσότητες των φαγητών που έχει παραγγείλει η εκάστοτε εταιρία, για αυτό και προμηθεύει τους μάγειρες με την κατάλληλη ποσότητα. Στην σχετική startup δεν της ανήκουν οι κουζίνες ούτε τις νοικιάζει, ούτε θα επιβάλλει στους σεφ τι θα μαγειρέψουν. Ενώ η Hungry είναι υπεύθυνη για τα logistics,  για την μεταφορά του προϊόντος μέσω του ειδικού προσωπικού της και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Ιδιοκτήτες και επενδυτές

Ο CEO Jeff Grass υποστήριξε κάποτε ότι αυτός και οι συνιδρυτές  Eman Pahlavani (COO) and Shy Pahlavani (president) είχαν αυτήν ιδέα καθώς δούλευαν σε ένα project για μια άλλη startup, την LiveSafe.

Ο Grass ανέφερε ότι: ‘ Η LiveSafe ήταν κάτι διαφορετικό.  Όμως επιθυμούσαμε ακόμη περισσότερο αυθεντικό φαγητό και για αυτό σκεφτόμασταν να ξεκινήσουμε μια σχετική ενέργεια.

Για αυτό το λόγο δημιουργήθηκε η Hungry, ένα δίκτυο ανεξάρτητων σεφ σε Ουάσινγκτον, Φιλαδέλφεια, Βοστώνη, Νέα Υόρκη και Ατλάντα.  Πολλοί επενδυτές έτρεξαν να πάρουν μερίδιο από την πίτα στην αρχή μεταξύ άλλων και οι Evolution VC Partners αλλά και ο πρώην co-CEO της Whole Foods Walter Robb.Στη συνέχεια πιο γνωστά ονόματα στο ευρύ κοινό όπως οι Kevin Hart και Jay-Z, ξεκίνησαν να επενδύουν στο project της Humgry.

Ο Pahlavani σε δήλωση του διευκρίνισε ότι: ‘ Η Hungry προσφέρει υπηρεσίες αυτή τη στιγμή καθημερινά σε πάνω από 500 επιχειρήσεις κατά μήκος τις ΗΠΑ. Η εταιρία είχε 20 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση το 2019,  ενώ φέτος έχουν ως στόχο 50 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της είναι να γίνει μονόκερως, δηλαδή να έχει λάβει χρηματοδότηση πάνω από 250 εκ. δολάρια.

Πως γίνεται η διαδικασία και ποιοι είναι οι σεφ ;                

Ο Grass επεσήμανε ότι: ‘ Το φαγητό μαγειρεύεται με τα καλύτερα υλικά, ανάλογα με αυτά  ενός καλού εστιατορίου της λιανικής, Αλλά επειδή οι πρώτες ύλες αγοράζονται σε μεγάλες ποσότητες ανάλογα με τις παραγγελίες,  η εταιρία πετυχαίνει καλύτερες τιμές στις συναλλαγές της με τους προμηθευτές.

‘Και όμως η ποιότητα παραμένει απίστευτη, αφού μερικοί από τους καλύτερους σεφ φροντίζουν για τα πιάτα σας. Πολύ απλά η νοστιμιά και η ποιότητα θα είναι ισάξια ή και ανώτερη από τα πιάτα εστιατορίων, όμως την ίδια στιγμή το κόστος θα είναι χαμηλότερο.’ σύμφωνα με τον Pahlavani.

Η startup πέρα από το κέρδος έχει και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Για κάθε δύο γεύματα που αγοράζονται, η Hungry δωρίζει ένα γεύμα στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη με σκοπό να καταπολεμηθεί η πείνα την Αμερική. Μέχρι τώρα η εταιρία έχει χαρίσει περίπου 500.000 γεύματα.

Η Hungry έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 1,000 σεφ στην πλατφόρμα και φυσικά αυτοί  είναι η αφρόκρεμα του κλάδου. Ο κάθε σεφ πριν προσληφθεί  περνάει μια διαδικασία εξέτασης και πρέπει να έχει ισχυρό χαρτί για να πείσει τους αρμόδιους. Οι αρχιμάγειρες στην Hungry δεν είναι καθημερινοί, αφού στην λίστα μπορούμε να βρούμε επαγγελματίες στο χώρο της μαγειρικής που είχαν εργαστεί σε πρεσβείες, έχουν βραβευτεί με αστέρια Michelin ή βραβεία James Beard, μέχρι και προϋπηρεσία στον Λευκό Οίκο.  Εγγυώνται για την ποιότητα των φαγητών ενώ ο μισθός τους φτάνει τις 20.000 με 50.000 τον μήνα.

Οι επικείμενοι πελάτες μπορούν να επισκεφτούν την σελίδα της Hungry και ανάλογα την ημερομηνία και την περιοχή τους, να δουν τι προσφέροyν οι εκάστοτε σεφ με αναλυτικά τα μενού τους.  Στην φόρμα είτε συμπληρώνουν πόσα άτομα θέλουν είτε επιλέγουν οι ίδιοι τις ποσότητες φαγητών και ορεκτικών που επιθυμούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Hungry προσφέρει μόνο πρωινό και μεσημεριανό, άρα οι σεφ δεν έχουν υποχρεώσεις τις βραδινές ώρες και είναι ελεύθεροι για άλλες δουλειές.

Διακρίσεις, πελατολόγιο και ανταγωνισμός στον χώρο του catering

Πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως του Forbes και του DCA Live 2019 Top Young Entrepreneurs δυνάμωσαν το brand της Hungry, ισχυροποιώντας την θέση της στην αγορά του catering.

Το κέρδος της startup προέρχεται από τις χαμηλές τιμές που αγοράζει τις πρώτες ύλες όπως προαναφέραμε και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία δηλώνει κερδοφόρα από το πρώτο έτος λειτουργίας.

Η αγορά των catering είναι ένας κλάδος με μεγάλες προοπτικές αλλά και μεγάλο ανταγωνισμό. Υπάρχουν κλάδοι με μεγάλα κέρδη και διψήφια ποσοστά στην αγορά πχ οι ezCater, οι ZeroCater και Platterz, αλλά και κάποιες άλλες, όπως η Peach που απέλυσε το 33% από το προσωπικό της.

Η Hungry μπορεί να μην έχει την εμπειρία των κολοσσών του κλάδου, αλλά προσφέρει μια καινοτόμα πρόταση που δείχνει μέχρι τώρα να αρέσει. Σε λίγο καιρό θα δείξει αν μπορεί να στεριώσει αυτό το εγχείρημα σε όλη την χώρα.

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.