Η Γαλλία ανακοίνωσε πλάνο ύψους 4.3 δις δολαρίων για οικονομική υποστήριξη των startups

    Από: Άρης Κατσίδης

O Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Cédric ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης (26/3) ότι σε συνεργασία με την τράπεζα επενδύσεων Bpifrance σχεδιάζουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την οικονομική ενίσχυση των startups. Ο λόγος φυσικά είναι το ότι οι περισσότερες Γαλλικές νεοφυείς επιχειρήσεις επρόκειτο να αντιμετωπίσουν λόγω της πανδημίας του κορονοιού τόσο μεγάλα ελλείμματα στον ισολογισμό τους, όσο και προβλήματα χρηματοδότησης στους επόμενους μήνες.

Η Γαλλική κυβέρνηση… έτρεξε να καλύψει την χασούρα των startups με μέτρα χρηματοδότησης και ρευστότητας ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων γιατί όπως δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Cédric: « Οι startups αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της οικονομίας που αναπτύσσεται ραγδαία και προσφέρουν πολλές θέσεις εργασίας. Επίσης δουλεύουν πάνω σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, οι οποίες φάνηκε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα με το κλείσιμο των καταστημάτων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας (lockdown), όπως η τηλεϊατρική , δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας ακόμα και υπηρεσίες σχετικές με το delivery προϊόντων».

Η Γαλλία ήδη είχε προχωρήσει σε ένα διευρυμένο πλάνο οικονομικής βοήθειας με το οποίο απάλλασσε εταιρίες με  μεγάλα ελλείμματα από τα κόστη των φόρων, των ενοικίων και των λογαριασμών  κοινής ωφέλειας.

Συνολικά η Γαλλική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις με 320 δισεκατομμύρια δολάρια για να επαναφέρει την ρευστότητα και να «ζωντανέψει» την αγορά. Αλλά επίσης λαμβάνει μέτρα και για τις περιπτώσεις που μια εταιρία παύει την λειτουργία της, πληρώνοντας ένα μεγάλο ποσοστό όλους τους εργαζομένους (84%-100%) από ένα κρατικό ταμείο χρηματοδότησης κάτι σαν το γνωστό ταμείο ανεργίας.

Βέβαια ως γνωστών τουλάχιστον στην αρχή όλες οι startup πάντα βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με την κυβέρνηση των «τρικολόρ» με επιπρόσθετα μέτρα να προσπαθεί να αποτρέψει κάτι ανάλογο.

Καταρχάς, κατά την διάρκεια ενός γύρου χρηματοδότησης κάποια Venture Capitals αν είναι ασύμφορο για αυτά, ενδέχεται να ανακαλέσουν τους όρους της συμφωνίας, ενώ κάποια άλλα μπορεί να επιβραδύνουν τον επενδυτικό ρυθμό. Για αυτό το λόγο η Γαλλική κυβέρνηση προτείνει την συνεργασία με την Bpifrance’s PIA για την χρηματοδότηση.

Δεύτερον, οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να δανειστούν χρήματα στο πλαίσιο του προγράμματος ρευστότητας ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι startup με αυτά τα ποσά έχουν την δυνατότητα να έως και για δύο έτη τους μισθούς των εργαζομένων τους ή το 25% των ετήσιων εσόδων τους για εταιρίες με έδρα την Γαλλία και προτιμάται φυσικά το ποσό που είναι υψηλότερο, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2,2 δις δολάρια.

Τρίτον,  οι startups λαμβάνουν γρηγορότερα επιστροφές φόρου από τις υπόλοιπες εταιρίες και κυρίως από τον ΦΠΑ των προϊόντων που αγοράζει και  από επενδύσεις που έγιναν για έρευνα και την ανάπτυξη. Αυτό εξοικονομεί συνολικά στις εταιρίες ένα ποσό ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Γαλλία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 13 εταιρείες «μονόκεροι», δηλαδή η αξία τους εκτιμάται πάνω από 250 εκ. δολάρια μέχρι 1 δις δολάρια σύμφωνα με την Dealroom.com. Οι startups στην χώρα των «τρικολόρ» εξασφάλισαν κεφάλαια ρεκόρ ύψους 2,79 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Μην ξεχνάμε επίσης ότι στο Παρίσι βρίσκεται το Stadion F, το μεγαλύτερο campus για startup στον κόσμο. Μέσα σε 3 ορόφους και 34.000 τετραγωνικά μέτρα στεγάζονται περίπου 1000 νεοφυείς επιχειρήσεις.

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.