Η Heartbeat Health μας φέρνει στην νέα ψηφιακή εποχή της καρδιολογίας

    Από: Άρης Κατσίδης

Σίγουρα τις τελευταίες μέρες το κύριο θέμα συζήτησης είτε με τους φίλους μας είτε με την οικογένεια μας είναι ο κορονοιός. Σύμφωνα με τις παροτρύνσεις της ελληνικής κυβέρνησης όλοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους με σκοπό την μη εξάπλωση του ιού . Το να μένουμε σε καραντίνα για κάποιες μέρες  σύμφωνα με εντολές της κυβέρνησης,  δεν αποτελεί κατ εμέ επιλογή μας αλλά είναι υποχρέωση και καθήκον μας.

Πέρα από τον ιό, τα υπόλοιπα ιατρικά προβλήματα παραμένουν στο προσκήνιο και εξίσου ταλαιπωρούν τους ανθρώπους όπως πριν , απλώς προστέθηκε ένας επιπλέον πονοκέφαλος στο κεφάλι μας. Με την κατάσταση που επικρατεί ( κλειστά τα εμπορικά μαγαζιά- ειδικά μέτρα σε φαρμακεία και super market) μπορεί να επηρεαστεί τόσο η παροχή φαρμάκων στους ασθενείς όσο και οι επισκέψεις  τους στον θεράποντα ιατρό.

Κυρίως για το δεύτερο η λύση ακούει στο όνομα τηλεϊατρική, κάτι πολύ «ξένο» για τα αυτιά μας, αλλά όπως αποδεικνύεται έχει την  δική του χρησιμότητα, ιδιαίτερα σε τέτοιες ακραίες συνθήκες . Για αυτό το λόγο θα μελετήσουμε την Heartbeat Health, μια startup εταιρία που δραστηριοποιείται στην Νέα Υόρκη και παρέχει βοήθεια μέσω τηλεϊατρικής στους ανθρώπους που πάσχουν από  καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πώς λειτουργεί και τι ακριβώς είναι;

H Heartbeat είναι μια startup, η οποία επικοινωνεί με τους ασθενείς-πελάτες μέσω εφαρμογής και κρατάει το ιατρικό αρχείο του κάθε πελάτη ( καρδιολογικές εξετάσεις και ιστορικό) , κατευθύνοντας τον σε επιπλέον εξετάσεις αν χρειαστεί αλλά και σε επίσκεψη σε εξειδικευμένους γιατρούς αν το επιβάλλουν οι συνθήκες.

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και η εφαρμογή καθίσταται απολύτως χρήσιμη. Αρχικά, οι ασθενείς δεν τρώνε πολύτιμο χρόνο στο να ψάχνουν που να απευθυνθούν, ενώ εφόσον κλείνουν ραντεβού, ξέρουν ακριβώς τι ώρα θα τους δεχθεί ο γιατρός. Δεύτερον οι εξεταζόμενοι είναι σε καλά χέρια, αφού όλοι οι γιατροί είναι πιστοποιημένοι με πολλά χρόνια εμπειρίας στον χώρο, ενώ τρίτον χρησιμοποιούνται αξιόπιστα εξειδικευμένα εργαλεία για την συγκέντρωση δεδομένων γύρω από τα καρδιολογικά, με σκοπό την δημιουργία αξιόπιστου ιατρικού ιστορικού του κάθε ασθενή, έτσι ώστε να τους προσφερθεί ιδιαίτερη και εξατομικευμένη φροντίδα.

Ποιος σκέφτηκε αυτήν την ιδέα ;

Ο Dr. Jeffrey Wessler, καρδιολόγος στο επάγγελμα, είναι ο ιδρυτής και CEO της Heartbeat Health.  Στο ξεκίνημα της startup είχε δηλώσει ότι: ‘ Παρέμεινα  στο ακαδημαϊκό χώρο της καρδιολογίας γιατί γίνεται εξαιρετική δουλειά στο τομέα της  τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης της ιατρικής (digital health) και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα και μεγάλες δυνατότητες για επιστημονική συζήτηση και έρευνα, ενώ θεωρώ την δουλειά μου καθήκον και λειτούργημα.’

Ο Wessler αναφέρθηκε στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για τα καρδιολογικά προβλήματα, τονίζοντας πως παραμένουν οι ίδιοι εδώ και πολλά χρόνια, γιατί τα υπάρχοντα μοντέλα δουλεύουν αποδοτικά. Όμως διευκρινίζει ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την βελτίωση στο χώρο της υγείας και της καρδιολογίας, ιδιαίτερα στο κομμάτι του digital health.

Πώς λειτουργεί η πλατφόρμα και οι στόχοι της εταιρίας

Για να προσδιορίσει την Heartbeat ο Wessler την περιγράφει ως την ‘ πρώτη ψηφιακή’ πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να επικοινωνούν με ειδικούς μέσω της τηλεϊατρικής, τονίζοντας σε δηλώσεις του, ότι επιθυμούν στην Heartbeat Health  να είναι το λογισμικό, η βάση δεδομένων, στην οποία θα βρίσκονται όλες οι εξετάσεις αλλά και οι παρατηρήσεις των γιατρών μετά από τις επισκέψεις. Παράλληλα  έχουν ως σκοπό να κατευθύνουν τους ασθενείς στον κατάλληλο καρδιολόγο, που μπορεί να συνεργάζεται με την Heartbeat ή ακόμη και όχι.

Η  Heartbeat Health  στοχεύει τόσο σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όσο και σε όσους θέλουν να λάβουν προληπτικά μέτρα σχετικά με τα καρδιολογικά. Η πλατφόρμα προσφέρει πέρα από υπηρεσίες και η ιατρική ασφάλιση μαζί, ενώ  αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί περίπου 10.000 άτομα στην Νέα Υόρκη. Όλοι οι καρδιολόγοι είναι πολύ χαρούμενοι με την δημιουργία μιας τέτοιας startup, με τον Wessler να επισημαίνει ότι κάτι τέτοιο έλειπε από το ιατρικό σύστημα.

Στόχος της εταιρίας σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησης είναι να αυξηθεί ο αριθμός των πελατών στην Νέα Υόρκη, η οποία αποτελεί το μέρος στο οποίο θα απλώνει τις δραστηριότητες της η Heartbeat Health. H μέχρι τώρα αλληλεπίδραση με τους πελάτες δίνει σπουδαίο feedback, αφού μέσω από τις εμπειρίες, οι υπεύθυνοι θα είναι σε θέση να διορθώνουν τυχόν λάθη και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά;

Οι εξελισσόμενες τάσεις στην τηλεϊατρική και την ψηφιακή ιατρική δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις έτσι ώστε η  virtual περίθαλψη να ευδοκιμήσει τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα σε ανάλογες καταστάσεις όπως ο κορονοιός ή αν οι ασθενείς ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, η τηλεϊατρική καθίστατο απολύτως απαραίτητη. Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν ξεκινήσει διάφοροι διαγωνισμοί σχετικά με αυτό αλλά και πολλοί κολοσσοί έχουν εντάξει τις υπηρεσίες digital health στα τεχνολογικά προϊόντα τους.

Ιδιαίτερα η Αμερικάνικη Ομοσπονδία καρδιολογίας τον Νοέμβριο του 2019  διεξήγε ένα διαγωνισμό σχετικά με την τηλεϊατρική, στον οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα του χώρου όπως η Welldoc και το Κορεάτικο νοσοκομείο Vuno, αλλά στο τέλος νικητής αναδείχθηκε το Forest Devices από το Pittsburgh, καταφέρνοντας να κερδίσει τις ψήφους των οχτώ κριτών και του κοινού.

Ακόμη από το 2018 διατίθεται στο Apple Watch η ιατρική υπηρεσία με την οποία μετριέται η κολπική μαρμαρυγή (φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός).

Από πού χρηματοδοτείται;

Στην χρηματοδότηση της Heartbeat Health ηγούνται οι .406 Ventures  και Optum Ventures, ενώ αξιόλογη συμμετοχή έχουν οι εταιρίες Kindred Ventures, Lerer Hippeau, Designer Fund και Max Ventures.

Θυμίζουμε ότι αυτές τις μέρες η Heartbeat Health έλαβε χρηματοδότηση 8.2  εκατομμύρια δολάρια για να βελτιώσει και να επεκτείνει το έργο της στον χώρο της καρδιολογίας.

Λίγες πληροφορίες για τους κύριους χρηματοδότες.

 .406 VENTURES

Ο Payal Divakaran της 406 Ventures ανέφερε ότι: ‘ Τα καρδιολογικά προβλήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, καθιστώντας αναγκαίο την λήψη μέτρων για να περιοριστούν και να θεραπευτούν. Οι παράγοντες που τα επηρεάζουν μπορούν να αποφευχθούν κατά 80% και η πρόληψη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ώστε να μην έχουμε ιατρικά θέματα στο μέλλον. Η εποχή μας είναι ώριμη για μια πλατφόρμα ψηφιακή σχετικά με την ιατρική.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υποστηρίζουμε την Heartbeat Health, επειδή είναι η πρώτη, η καλύτερη και η μοναδική λύση στα προβλήματα που αφορούν την καρδιολογία. Είναι πολύ ωραίο που έχει δημιουργηθεί ένα τόσο ισχυρό team, προεξαρχόντων του Dr. Wessler αλλά και των υπόλοιπων συνιδρυτών, που γνωρίζουν πολύ καλά τον ιατρικό κλάδο και ιδιαίτερα την καρδιολογία.

Η  .406 VENTURES είναι venture capital που έχει έδρα την Βοστώνη και επενδύει κυρίως σε εταιρίες που ασχολούνται με τα συστήματα, τις τεχνολογίες αλλά και τις υπηρεσίες που αφορούν την υγεία. Έχει επενδύσει περίπου από την ίδρυση της, το 2006, ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε εταιρίες όπως Abacus Insights, AbleTo, Axial Healthcare, Iora Health, Nomad Health, Redox and WelbeHealth

OPTUM VENTURES

Η Optum Ventures είναι μέλος του UnitedHealth Group και αποτελεί ένα venture fund, που επικεντρώνεται σε εταιρίες, οι οποίες έχουν ως στόχο την πιο εύκολη αλλά και αποτελεσματική πρόσβαση των καταναλωτών σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθιστώντας τα τεχνολογικά προϊόντα τους, πιο αξιόπιστα και ευκολότερα στην πλοήγηση.

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.