Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε… και τις πιο φιλικές για startup χώρες

    Από: Άρης Κατσίδης

Η πανδημία του  έχει δημιουργήσει   πρωτόγνωρες καταστάσεις και ύφεση στην οικονομία παγκοσμίως. Όλες οι χώρες  επηρεάζονται και επιβάλλουν απαγόρευση κυκλοφορίας η μια μετά την άλλη, όλο αυτό δημιουργεί  προβλήματα μεταξύ άλλων και στις startups ακόμη και των πιο αναπτυγμένων χωρών.

Για να κατανοήσουμε το τι  ακριβώς συμβαίνει, προτείνετε να εξετάσουμε ένα τέτοιο οικονομικό σύστημα και το παράδειγμα μας θα είναι η Ινδία,. Οι επενδυτές είπαν στις startups της Ασιατικής χώρας  να προετοιμαστούν για το  «χειρότερο» σενάριο όσο συνεχίζεται η πανδημία του κορονοϊού.

Το 2019 μπορεί να θεωρηθεί ίσως από τις καλύτερες χρονιές  όλων των εποχών για την Ινδικές νεοφυείς επιχειρήσεις , που έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 14.5 δις δολάρια. Την φετινή χρονιά όμως τα πράγματα άλλαξαν κυρίως λόγω της πανδημίας όπως πρωτοείπαμε.  Οι νεοφυείς εταιρίες, μειώνουν όσο μπορούν τις δαπάνες ενώ ψάχνουν εναγωνίως να αντλήσουν νέα κεφάλαια, ακούγοντας τους ειδικούς, που τους προτείνουν να προετοιμαστούν για πολύ δύσκολες και κρίσιμες καταστάσεις.

Οι συνθήκες είναι περίεργες, για αυτό το λόγο δέκα πολύ γνωστά private equity και venture capitals μεταξύ άλλων οι Accel, Lightspeed, Sequoia Capital και Matrix Partners έστειλαν ανοιχτή επιστολή στις Ινδικές startups για να λάβουν τα μέτρα τους. Αυτό είναι μια αναμενόμενη κίνηση, αφού η Ινδία, όντας τρίτη χώρα παγκοσμίως με ποσοστό μονόκερων με 4.1% πρέπει να προβεί σε ενέργειες με σκοπό την αποτροπή μιας οικονομικής καταστροφής.

Τα Venture Capitals προειδοποίησαν τις επιχειρήσεις ότι οι τρέχουσες αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις επόμενες συμφωνίες για την χρηματοδότηση τους και ζήτησαν να κάνουν ένα νέο προγραμματισμό (business plan) για να αντέξουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν ότι  δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, για αυτό το λόγο προτείνουν να φτιάξουν προγράμματα διάσωσης 12-18 μηνών με τους πόρους που έχουν και να μην περιμένουν άλλες χρηματοδοτήσεις.

Τα funds υπογραμμίζουν στις Ινδικές εταιρίες πως: « Οι προγραμματισμοί που έγιναν την εποχή  της bull  market ( άνοδος της οικονομίας), πρέπει να θεωρούνται άκυρες, εκτός πραγματικότητας και συνεπώς δεν ισχύουν. Οι επενδυτές και οι νεοφυείς εταιρίες είναι καλό να απομακρυνθούν από την σκέψη « ανάπτυξη με κάθε κόστος» και να επικεντρωθούν στο  « εξήγηση γιατί επενδύουμε με βασικό σκοπό το κέρδος» Προσαρμόστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο (business plan) ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί».

Τα σημεία των καιρών δείχνουν ότι οι επενδυτές δεν έχουν όρεξη αυτό το διάστημα να επενδύσουν και να ρισκάρουν επιπλέον, κάτι που είναι απολύτως λογικό, αφού κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση και πόσο χρέος θα αποκτήσουν μετά από αυτό.

Για να καταλάβουμε τι πραγματικά συμβαίνει θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ινδία πιο αναλυτικά.

Τον φετινό Μάρτιο οι startups στην Ινδία συμμετείχαν σε 79 προγράμματα χρηματοδότησης ύψους 496 εκατομμύρια δολάρια, λιγότερα από τα 2.86 δις δολάρια και τις 104  συμφωνίες του περασμένου Φεβρουάριου. Η μείωση αυτή δημιουργείται κυρίως από τον επιχειρηματικό φόβο, ο οποίος αυξήθηκε με το lockdown (απαγόρευση κυκλοφορίας) που ανήγγειλε η κυβέρνηση στο  Νέο Δελχί με σκοπό να μην εξαπλωθεί ο κορονοιός.

Το lockdown όπως καταλαβαίνουμε, έχει διαταράξει σοβαρά την οικονομία της Ασιατικής χώρας, οδηγώντας πολλές επιχειρήσεις και startups να προχωρήσουν σε απολύσεις ή μεγάλο «ψαλίδι» στους μισθούς των εργαζομένων . Σε αυτήν την κατάσταση, τα έσοδα και τα κέρδη έχουν πέσει σε μηδενικά νούμερα.

Παραδείγματα από Ινδικές startups

O Vivekananda Hallekere, CEO και συνιδρυτής της εταιρίας Bounce, επεσήμανε πως η εταιρία του προχώρησε σε μείωση μισθών για όσους έχουν απολαβές χαμηλότερες από 3.950 δολάρια τον χρόνο.

Ο Hallekere υπογράμμισε ότι: « Οι υπεύθυνοι των νεοφυών επιχειρήσεων  ενδέχεται να προχωρήσουν σύμφωνα με πληροφορίες και σε 100% μείωση των αποδοχών, κάτι που θα μας επιτρέψει να «αντέξουμε» ως επιχειρηματικές οντότητες τους πρώτους 30 μήνες. Θετικό είναι ότι λάβαμε χρήματα από δωρεές και χρηματοδοτήσεις σε εποχές  που δεν το χρειαζόμασταν τόσο».

Ο ιδρυτής της startup με έδρα το Bangalore μας αναφέρει ότι η εταιρία του ακολουθούσε τα χρονοδιαγράμματα παρουσιάζοντας υψηλούς βαθμούς ανάπτυξης έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Ο Hallekere διαπιστώνει πως κάποια VC , που θα κρατήσει την ανωνυμία τους έχουν ανακαλέσει τώρα με την πανδημία του κορονοϊού τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Αυτό συνέβη και στην  εταιρία delivery φαγητών Zomato, η οποία τον Ιανουάριο , έλαβε οικονομική χρηματοδότηση 150 εκατομμύρια και περίμενε να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του Γενάρη ακόμη 450 εκατομμύρια δολάρια. Δύο μήνες αργότερα, τα χρήματα δεν έχουν φτάσει στα ταμεία της startup και είναι δύσκολο αυτό να τα λάβει στο άμεσο μέλλον.

Επίσης ένα θέμα που ανησυχεί  κυρίως τους εργαζόμενους πέρα από την αβεβαιότητα είναι το «ψαλίδι» στους μισθούς αλλά και οι απολύσεις.

Η Ixigo που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ταξιδιών και των κρατήσεων στα ξενοδοχεία ανακοίνωσε περικοπή 60% στις απολαβές των υψηλόβαθμων και 30% στους υπόλοιπους εργαζομένους, με τον leader του κλάδου, την MakeMyTrip, να προχωρεί και αυτή με την σειρά του σε μειώσεις στους υψηλόβαθμους.

Ενώ την Τρίτη (31/3)  η Nykaa, μια εταιρία με προϊόντα ομορφιάς και λιανικής πώλησης καλλυντικών ενημέρωσε τους προμηθευτές ότι δεν μπορεί να πληρώσει εγκαίρως τα χρέη της.

από: Άρης Κατσίδης

Είμαι τελειόφοιτος φοιτητής της Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΠαΜακ ενώ ασχολούμαι επαγγελματικά με την δημοσιογραφία. Φροντίζω να ενημερώνομαι γύρω από την οικονομία και το χρηματιστήριο, ενώ μου αρέσει να διαβάζω γύρω από τον χώρο των startups. Χόμπι έχω τα ταξίδια αλλά και την ενημέρωση γύρω από τα αθλητικά.