JA Greece: H Drug n Drop με το έξυπνο σύστημα διαχείρισης φαρμακευτικών αποβλήτων κέρδισε τον φοιτητικό διαγωνισμό «JA Start Up 2022»

    Από: Startup Team

Σε μία εκδήλωση γεμάτη έμπνευση και πρωτότυπες ιδέες απονεμήθηκαν για 8η συνεχή χρονιά τα βραβεία του Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «JA Start Up 2022», την Παρασκευή 3 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Όλες οι φοιτητικές ομάδες που έφτασαν στον μεγάλο τελικό ενέπνευσαν με τις ιδέες τους, οι οποίες δίνουν απαντήσεις και προτάσεις για λύσεις σε καίρια κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Το διαγωνιστικό μέρος της εκδήλωσης άνοιξε με ομιλία της προς τις ομάδες η κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου Πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και Α’ Αντιπροέδρος του ΕΒΕΑ.

Το πρώτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα «Drug and Drop» από το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και το τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Αλεξία Βασιλάκη και τα αδέλφια Νικόλας και Γιάννης Σπυρέλλης με υπεύθυνο καθηγητή τον Σταύρο Λουνή δημιούργησαν ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδρομής από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τον καταναλωτή, ώστε να μην παράγονται φάρμακα που δεν καταναλώνονται. Το βραβείο στην «Drug nDrop» απένειμε ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος συγχαίροντας παράλληλα όλες τις ομάδες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό. Ο κ. Συρίγος τόνισε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει αλλάξει καταλυτικά τα δεδομένα στην απόκτηση της γνώσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δε νομίζω ότι θα υστερούσε κάποια τέτοια ομάδα από άλλες ομάδες του εξωτερικού».  Στην απονομή του 1ουβραβείου συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος του JA Greece, Διευθύνων Σύμβουλος της Citi Ελλάδος, Μάλτας και Κύπρου Αιμίλιος Κυριάκου που ήταν και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Φοιτητικό Διαγωνισμό του Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας Gen-E 2022 του JA Europe στο Ταλίν της Εσθονίας στις 12-14 Ιουλίου. Την προετοιμασία της ομάδας για τη σημαντική αυτή διοργάνωση έχει αναλάβει η EY Ελλάδος.

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «3Deal» από το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία δημιούργησε ένα marketplace με στόχο να γεφυρώσει τους δημιουργούς 3D προϊόντων με τους καθημερινούς πελάτες, με στόχο να καταστήσει το 3D πιο κατανοητό και προσιτό στους καταναλωτές.  Μέλη ομάδας: Ειρήνη Χιονά, Μαρσίντα Γκοζίνα, Μυρσίνη Χατζηκωνσταντίνου. Υπεύθυνος καθηγητής: Ιωάννης Κίνιας. Το 2ο βραβείο απένειμε ο CEO και Συνιδρυτής της FerryhopperΧρήστος Σπαθαράκης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Δημήτρη Εφραίμογλου.

Το τρίτο βραβείο κέρδισε η ομάδα «Bruise Down» από το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, με μια εφαρμογή αφιερωμένη στην αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας. Μέλη ομάδας: Ερικαίτη Κουναλάκη, Παρασκευή Ζαρμπούτη, Ελευθερία Παπαδόσηφου. Εθελοντής/Σύμβουλος: Μύρων Φλουρής, Associate Director BusinessDevelοpment EY Ελλάδος.Το 3ο βραβείο απένειμε η Ράνια Βλάχου CEO της φοιτητικής «start up» Swim.meπου κατέκτησε το 2021 το «χρυσό μετάλλιο» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του JA Europe. Ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει πανευρωπαϊκά την πρώτη θέση στην ιστορία του Junior Achievement Greece.

Η κριτική επιτροπή του «JA Start Up 2022» αποτελείτο από τους: Αιμίλιος Κυριάκου, Αντιπρόεδρος JAGreece – Citi Country Officer – Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα – Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Managing Director της ManpowerGroup Greece, Λεωνίδας Κανελλόπουλος, μέλος ΔΣ JA Greece – Chief Sustainability Officer TITAN CEMENT Group, Γεώργιος Μητρόπουλος Head of Business Development Greece & southeast Europe EY Ελλάδας και Ιωάννης Σωτηρόπουλος, μέλος ΔΣ JA Greece, Regional Director West Balkans & Caucasus Chipita Global.

Μεταφέροντας την εμπειρία του ως κριτής,  ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, επεσήμανε ότι «ήταν συντριπτική η πλειοψηφία» των γυναικών που συμμετείχαν, αλλά και που αναδείχθηκαν στις κορυφαίες θέσεις και πρόσθεσε ότι «ο διαγωνισμός αυτός σας μαθαίνει να εργάζεστε ομαδικά, να ξεπερνάτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, σας εμπνέει να καινοτομείτε και να δημιουργείτε τις δικές σας ιδέες».

Με στόχο να προσφέρει περαιτέρω έμπνευση στα παιδιά, η διοργάνωση προσκάλεσε να μιλήσει στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τον Χρήστο Σπαθαράκη, CEO & συνιδρυτή της Ferryhopper, μια εταιρεία που ηγείται στην online αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. «Εμείς βάλαμε κάποια βήματα στην αρχή ως στόχους, είπαμε ότι θα φέρουμε την ελληνική αγορά on board, νομίζω ότι σε αυτό είμαστε σε ένα καλό σημείο. Ο δεύτερος στόχος ήταν να επεκταθούμε σε χώρες εκτός Ελλάδας, που μέρα με τη μέρα στην Ιταλία και την Ισπανία αυτό γίνεται και εν τέλει, να καταλήξουμε ένα σημείο αναφοράς για τα ακτοπλοϊκά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η πορεία, η οποία είναι τεθλασμένη γραμμή προφανώς, αλλά έχει σημεία στα οποία κανείς μπορεί να ταυτοποιήσει τα επόμενα βήματα, ήταν σημαντική για εμάς γιατί βλέπαμε σε κάθε σημείο πώς συνδέεται ο μακροπρόθεσμος στόχος με την καθημερινή μας δουλειά» σημείωσε ο κ. Σπαθαράκης ως συμβουλή με βάση την εμπειρία της εταιρείας του.

H υπεύθυνη του φοιτητικού προγράμματος/διαγωνισμού «JA Start Up» του Junior Achievement Greece Ιωάννα Κυπριώτη δήλωσε εντυπωσιασμένη από τις επιχειρηματικές ιδέες και το ήθος των φοιτητών και των φοιτητριών, ενώ ευχαρίστησε θερμά την ομάδα του JA Greece και ιδίως τον Digital Marketing Specialist Γιώργο Στέφα και την Communications Specialist Φωτεινή Κοκκινάκη για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία του διαγωνισμού και της τελετής βραβεύσεων.

Πολλά συγχαρητήρια στις 10 ομάδες που διαγωνίσθηκαν στον Εθνικό Τελικό και κυρίως στις τρεις που διακρίθηκαν στις πρώτες θέσεις!