Κεφάλαια $23,7 δισ. σε ένα τρίμηνο προσέλκυσαν οι ευρωπαϊκές startups

    Από: Startup Team

Φρένο στην ακμάζουσα και πολλά υποσχόμενη για τους επενδυτές αγορά των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ευρώπη βάζει, πλέον, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από τις αρχές του έτους, οι επενδυτές κινήθηκαν έντονα θετικά σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων προς τις ευρωπαϊκές startups, με την οικονομική αβεβαιότητα και την πληθωριστική έξαρση να φρενάρει, ωστόσο, την αγορά κατά το 2ο τρίμηνο του έτους.

Πρακτικά, οι startups της Ευρώπης προσέλκυσαν λιγότερα κεφάλαια, κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, με τον πόλεμο να αποσυντονίζει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν τεθεί σε στάση αναμονής. Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου τρέχοντος έτους, οι startups ανά την Ευρώπη προσέλκυσαν χρηματοδοτήσεις $23,7 δισ., ποσό το οποίο υπολείπεται, ωστόσο, έναντι της αντίστοιχης περσινής επίδοσης με χρηματοδοτήσεις $38 δισ.

Αν και στη σκιά του πολέμου, οι χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, σε σχέση για παράδειγμα με το 2020. Οι αναλυτές του Crunchbase σχολιάζουν ότι χρηματοδοτήσεις νεοφυών επιχειρήσεων το 2ο τρίμηνο του 2022 είναι κατά τουλάχιστον $10 δισ. υψηλότερες από κάθε τρίμηνο το 2020.

Παρά την αναταραχή που προκαλεί στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα των startups ο πόλεμος, ο ρυθμός παραγωγής νέων μονόκερων (εταιρειών με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) συνέχισε να είναι θετικός. Το 2ο τρίμηνο του 2022 “γεννήθηκαν” στην Ευρώπη 21 νέα unicorns συνολικά, ανεβάζοντας το σύνολο των ευρωπαϊκών μονόκερων σε 187 εταιρείες.

Ο ρυθμός αύξησης των unicorns της Ευρώπης το εξεταζόμενο διάστημα ήταν ανάλογος αυτού των τελευταίων ετών, αφού και το 1ο τρίμηνο του 2022, όπως άλλωστε και το 2021, ανά τρίμηνο δημιουργούνται περί τους 20 με 26 μονόκερους επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο sepe.gr