Μαρία Βλάχου: Το όραμα της γυναίκας-σύμβολο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team

Η είδηση του θανάτου της  Μαρίας Βλάχου. έπειτα από μεγάλη μάχη με τον καρκίνο προκάλεσε θλιψη. Το όνομα της Μαρίας Βλάχου είχε συνδεθεί με τις start up επιχειρήσεις, καθώς η προσφορά της ήταν καθοριστικής σημασίας. Η Μαρία Βλάχου έγινε σύμβολο της νεοοφυούς επιχειρηματικότητας όταν αποφάσισε μδαζί με την αδερφή της να ασχοληθεί με την εκτροφή σαλιγκαριών. H πρωτοποριακή επιχείρησή της ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, έχοντας αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλους τους επίδοξους εκτροφείς σαλιγκαριών της χώρας καθώς μαζί με την αδελφή της Πένυ Βλάχου ευθύνεται ουσιαστικά για την ανάπτυξη τού πολλά υποσχόμενου κλάδου.

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε η αδελφή της με ανάρτηση που έκανε στο Facebook. Μετά από τον θάνατό της, η αδελφή της έγραψε: «Όταν η κάμπια κατάλαβε πως η ζωή της τελείωνε ξεκίνησε να πετάει. Η Μαρία μας σήμερα έγινε πεταλούδα». 

Με αφορμή τον θάνατο της Μαρίας Βλάχου, η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, που δημιουργήθηκε από την κοινότητα των start-up επιχειρηματιών, ώστε να προωθηθεί ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας στη χώρα, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά, τους φίλους και τους συνεργάτες της Μαρίας Βλάχου, με το εξής μήνυμα:

«Καλό σου ταξίδι Μαρία μας!

Σήμερα χάσαμε μία καλή φίλη, έναν υπέροχο άνθρωπο, μία νέα κοπέλα που μόλις είχε ξεκινήσει τη δική της οικογένεια, ένα σύμβολο της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της Ελλάδας που επιμένει και αγωνίζεται, τη Μαρία Βλάχου.

Η Μαρία πίστεψε στη δημιουργικότητα και το ταλέντο που κρύβεται σε καθέναν και καθεμιά μας, ακόμη και μέσα στην παρατεταμένη κρίση, και στήριξε την Ένωσή μας από την πρώτη στιγμή, άλλωστε και η ίδια υπήρξε ένα σπουδαίο ελληνικό success story.»

Ποια ήταν η Μαρία Βλάχου

Γεννημένη το 1980 η Μαρία Βλάχου μιλούσε εννέα ξένες γλώσσες, έκανε διδακτορικό στη συγκριτική λογοτεχνία και προ ετών εκλήθη από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης όπου δίδαξε αρχικά ιταλική φιλολογία και έπειτα ελληνικά στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η εμπλοκή της με την πολλά υποσχόμενη παραγωγή των σαλιγκαριών προέκυψε τυχαία.

Σε συνέντευξή της παλιότερα είχε δηλώσει: «Είχα μετακομίσει στις Βρυξέλλες, όπου εργαζόμουν ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Βρισκόμουν στην Ελβετία όταν δοκίμασα πρώτη φορά σαλιγκάρια. Τη στιγμή που έτρωγαμίλησα με την αδελφή μου στο τηλέφωνο και της είπα:«Τρώω μια μερίδα σαλιγκάρια που κάνει 37 ευρώ!». «Τι ωραία ιδέα» μου απάντησε. «Εχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;».

Fereikos: Η εταιρία της, το όραμά της

Συγκεκριμένα, η Μαρία Βλάχου δημιούργησε το 2007  μαζί με την αδερφή της την Fereikos, μια εταιρεία με έδρα την πατρίδα τους, την Κορινθία, που ασχολείται με την εκτροφή και επεξεργασία σαλιγκαριών αλλά και την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.

Όπως έλεγε, η ιδέα για την εταιρεία, που κατέκτησε πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις, ξεκίνησε όταν βρισκόταν στην Ελβετία.

«Τρώω μια μερίδα σαλιγκάρια που κάνει 37 ευρώ!» είχε πει η Μαρία Βλάχου στην αδερφή της. «Τι ωραία ιδέα» της απάντησε εκείνη. «Έχουμε εκατοντάδες σαλιγκάρια έξω από την κήπο μας. Μήπως να ασχοληθούμε και εμείς;   «Τότε δούλευα στις Βρυξέλλες ως μεταφράστρια. Ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα, αλλά έστελνα το βιογραφικό μου και κανένας δεν με έπαιρνε. (…) Οπότε για μένα τα σαλιγκάρια ήταν ο τρόπος να γυρίσω στη χώρα μου» είχε πει χαρακτηριστικά.

Πηγή: Ethnos.gr