Νέο fund για tech startups με κοινωνικό αντίκτυπο από τον συνιδρυτή της Klarna

    Από: Startup Team

Η Klarna είναι μια σουηδική εταιρεία – πάροχος τραπεζικών υπηρεσιών και μια από τις πιο καλά χρηματοδοτημένες startups στην Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2005 και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 1,2 δισ. δολάρια σε πάνω από 16 γύρους χρηματοδότησης, ενώ η αξία της αυτή τη στιγμή εκτιμάται στα 5,5 δις.

Ο συνιδρυτής της, Niklas Adalberth έχει δημιουργήσει το Norrsken Foundation, ένα “impact hub” – επίσης στην Σουηδία – το οποίο υποστηρίζει και επενδύει σε εταιρείες οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Τώρα, το ίδρυμα αυτό, ανακοίνωσε ένα νέο fund, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα εστιάσει ακριβώς εκεί – στον αντίκτυπο των τεχνολογικών εταιρειών.

Η ιδέα πίσω από το fund είναι δοθούν περισσότερα χρήματα σε εταιρείες που έχουν ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να είναι αποδοτικές και στην αγορά. Με αυτό το στόχο, το fund θα δώσει επίσης έμφαση στη διαφάνεια, “αποκαλύπτοντας” τις οικονομικές αποδόσεις και παρακολουθώντας το πώς οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου του αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο.

“Πιστεύουμε ότι οι επιχειρηματίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση προκλήσεων όπως η φτώχεια, οι διακρίσεις, τα απόβλητα τροφίμων, η ψυχική υγεία και η κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Adalberth, σχετικά με το νέο fund, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, “μόλις κλείσει, θα είναι το μεγαλύτερο impact fund το οποίο εστιάζει σε τεχνολογικές startups στον κόσμο”.

Σημειώνεται ότι το fund θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά θα εξετάσει εταιρείες και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: Startupper.gr