O Γ. Προφητηλιώτης μετατρέπει διαστημική τεχνολογία σε “όπλο” ενάντια στα προβλήματα ομιλίας και ακοής

    Από: Startup Team

Ασχολείται με τη διαστημική τεχνολογία, έχει αποσπάσει πλειάδα βραβεύσεων, µεταξύ άλλων από τη Διεθνή Οµοσπονδία Αστροναυτών, ενώ έχει συµµετάσχει και στον σχεδιασµό µελλοντικής σεληνιακής επανδρωµένης αποστολής. Το δε project του 29χρονου Γιώργου Προφητηλιώτη για την αξιοποίηση µιας µεθόδου µαγνητοµετρίας (που είχε αναπτυχθεί στη διαστηµική βιοµηχανία) για την παρακολούθηση των κινήσεων των χεριών και τη µετάφραση της νοηµατικής γλώσσας σε φωνούµενη γλώσσα και οµιλία προς διευκόλυνση της επικοινωνίας των ατόµων µε προβλήµατα οµιλίας και λειτουργική ακοή απέσπασε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισµό “Act in Space 2016”.

Έκτοτε η ιδέα του Γιώργου έχει διακριθεί πολλάκις και συνεχίζει έως σήµερα µε τη µορφή της startup “Quanta & Qualia”, στην οποία ο 29χρονος διπλωµατούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών του ΕΜΠ έχει αναλάβει επικεφαλής καινοτοµίας.

Το έργο του ως Μηχανικού Συστηµάτων Υποστήριξης Ζωής βραβεύτηκε µε το Μετάλλιο του διεθνούς “Space Station Design Workshop 2018”. Η οµάδα του σχεδίασε τη σεληνιακή επανδρωµένη αποστολή “Blue Moon”, που κέρδισε το workshop. Ο Γιώργος εστίασε στο σύστηµα υποστήριξης ζωής των αστροναυτών, καθώς και στον κύριο επιστηµονικό σκοπό της αποστολής, που ήταν η εξακρίβωση της βιολογικής επιµόλυνσης του σεληνιακού εδάφους από το µικροβιακό φορτίο της διαστηµικής βάσης.

Είναι επίσης συνιδρυτής της ΜΚΟ “Greek NewSpace Society”, όπου συντονίζει όλες τις στρατηγικές συνεργασίες µε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον, είναι ο εµπνευστής και συντονιστής της πρώτης ελληνικής ανάλογης επανδρωµένης διαστηµικής αποστολής “CYCLAMINA”, στο πλαίσιο του προγράµµατος IGLUNA του Swiss Space Center. Σκοπός της αποστολής “CYCLAMINA” είναι η τεχνολογική επαύξηση ενός φυσιολογικού φυτού για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και συντροφικότητας σε έναν αστροναύτη, µέσα από µια διεπαφή φυτού-υπολογιστή. Είναι, τέλος, συγγραφέας φανταστικής λογοτεχνίας µε δύο δηµοσιευµένες συλλογές διηγηµάτων στο ενεργητικό του, η πρώτη εκ των οποίων τιµήθηκε µε το 1ο Βραβείο Συλλογής Διηγηµάτων στον πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισµό “Χριστόδουλος Πετρίδης”.

Πηγή: Capital.gr