Οι 10 start ups που κυριαρχούν στο πεδίο της αγροτικής τεχνολογίας

    Από: Startup Team

Ηβιώσιμη παραγωγή τροφίμων μέσω της τεχνολογίας είναι, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό site για τις νεοφυείς επιχειρήσεις «eu-startups», μία από τις λύσεις για την εξασφάλιση της παροχής αγαθών στον ολοένα αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. Για τον λόγο αυτόν, η αγροτική τεχνολογία είναι ένα από τα πεδία που ελκύει το ενδιαφέρον τόσο των start uppers, όσο και των επενδυτών.

Το eu-startups κατέγραψε τις δέκα ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της αγροτεχνολογίας, που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς την πορεία τους τα επόμενα χρόνια.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και η ελληνική Augmenta από τον Βόλο, η οποία έχει επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, προσφέροντας στους Αμερικανούς αγρότες την τεχνολογία της διαφοροποιημένης λίπανσης.

Πρόκειται για αισθητήρες που τοποθετούνται στο τρακτέρ και «διαβάζουν» το έδαφος καθώς το τρακτέρ κινείται, προσαρμόζοντας την ποσότητα του λιπάσματος που χρειάζεται κάθε σημείο του χωραφιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης λιπάσματος, αλλά και την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών.

Τη λίστα συμπληρώνουν εταιρείες που εστιάζουν στη δημιουργία αισθητήρων στο χωράφι (Sencrop-Γαλλία), στις αυτόματες αστικές εκμεταλλεύσεις (Eden Advanced Technologies-Ολλανδία), στη δημιουργία ρομποτικών συσκευών που βοηθούν τους εκτροφείς πουλερικών να διαχειριστούν το κοπάδι τους (Faromatics-Ισπανία), αλλά και στη δημιουργία πλατφόρμας διαχείρισης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως προς τη γραφειοκρατία (EAgronom-Εσθονία).

Η Ελβετική Gamaya χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχει στους αγρότες τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην καλλιέργεια, ενώ η AgroSustain, από την ίδια χώρα, έχει δημιουργήσει μία τεχνολογία η οποία προλαμβάνει έως και 80% την ανάπτυξη παθογόνων σε φρούτα και λαχανικά.

Τέλος, η λίστα κλείνει με την αγγλική start up LettUs Grow που ασχολείται με την αεροπονική καλλιέργεια, τη γαλλική Sabi Agri, η οποία έχει κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό τρακτέρ και την επίσης γαλλική Karnott, η οποία συνδέει τα αγροτικά μηχανήματα μιας εκμετάλλευσης, μετατρέποντας τα δεδομένα που συλλέγονται σε πληροφορίες για τους αγρότες.

Πηγή: ypaithros.gr