Οι 5 πυλώνες που πρέπει να στηριχθεί η startup σου εταιρεία ώστε να έρθει η επιτυχία

    Από: Startup Team

Το έχετε σίγουρα ξανακούσει: Οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν.

Ακόμα και με τον  πιο γενναιόδωρο  δυνατό υπολογισμό, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 70% των νέων τεχνολογικών startups τελικώς φλέγονται.

Ωστόσο, οι νέες επιχειρήσεις αυξάνουν περισσότερο το κεφάλαιο από ποτέ. Όταν η “σκόνη καταλαγιάσει”, αναμένεται ότι οι επιχειρηματίες κεφαλαίων θα έχουν αντλήσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά των ΗΠΑ από τον προηγούμενο χρόνο. Με τόσα χρήματα διαθέσιμα, γιατί δεν  ανεβαίνουν τα ποσοστά επιτυχίας των startups? Ίσως γιατί δεν είναι τα χρήματα μόνο το πρόβλημα.

Όταν οι νέες επιχειρήσεις ξέρουν το πού θα αναπτυχθεί η επιχείρησή τους, υπάρχουν κρίσιμοι, μη χρηματικοί πόροι που πρέπει να λάβουν υπόψη. Και η επιλογή του σωστού χώρου θα μπορούσε να κάνει όλη τη διαφορά σχετικά με το πότε—και αν—η επιχείρησή τους θα μεγαλώσει.

Η ακίνητη περιουσία της τοποθεσίας, η τοποθεσία και η τοποθεσία που ταιριάζει και  στις  startups επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη*. Έτσι, εδώ είναι πέντε πράγματα που πρέπει να εξετάζετε όταν ψάχνετε το μέρος για να δημιουργήσετε το κατάστημά σας.

1.Ταλέντο.

Το ταλέντο μπορεί να μην είναι ο πιο κρίσιμος η κεφαλαιουχικός πόρος για τις νέες επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Και η τοποθεσία θα υπαγορεύει εάν έχετε το σωστό ταλέντο για να μεγεθύνετε την επιχείρησή σας.

Μπορείτε να έχετε την καλύτερη ιδέα του κόσμου, αλλά δεν ξέρετε  τι ακριβώς ακόμα αγνοείτε πάνω σε αυτό. Ακριβώς επειδή ένας ιδρυτής έχει ένα αποδιοργανωτικό προϊόν και ένα λαμπρό μυαλό πάνω στη μηχανική, δε σημαίνει ότι ξέρουν πώς να βάλουν μαζί ένα κλιμακωτό επιχειρησιακό μοντέλο, να κάνουν ένα  κερδοφόρo βήμα ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση.

Η ικανότητα των επιχειρήσεων για υψηλή καινοτομία  για να κλιμακωθούν, εξαρτάται από την πρόσβασή τους σε έμπειρα διοικητικά και σε επίπεδο C ταλέντα. Με άλλα λόγια, χρειάζονται πρόσβαση σε έμπειρους, σταθερούς επιχειρηματίες που γνωρίζουν πώς να μετατρέψουν μια ιδέα ή ένα προϊόν σε μια επιτυχημένη επεκτατική επιχείρηση. Και πρέπει να εξετάσουν το ταλέντο πέρα από το επίπεδο C: Πού θα βρείτε μηχανικούς που θα καταλάβουν και θα υποστηρίξουν το προϊόν σας? Εκεί πρέπει να υπάρχει μια ομάδα ταλέντων –όπως και μια σαφή δέσμευση από την κυβέρνηση και την ηγεσία για την ανάπτυξη αυτής της ομάδας ταλέντων—για τις νέες επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν την επιχείρησή τους επιτυχώς.

2.Η δυνατότητα της δικτύωσης.

Κάθε καλή τοποθεσία για την έναρξη μιας επιχείρησης έχει ένα οικοσύστημα που οδηγεί το κοινωνικό κεφάλαιο και δίνει τη δυνατότητα στις νέες επιχειρήσεις να ευδοκιμήσουν. Κοιτάξτε σε κάθε κέντρο των  startups στη χώρα, από το Silicon Valley μέχρι το  Boulder, και θα βρείτε ότι η δικτύωση είναι το παν για την προσέλκυση του κοινού τους.

Αυτό πραγματοποιείται μέσω των σχέσεων όπου παράγεται και η καινοτομία, μέσω της σύγκρουσης και της εξέλιξης των κοινών ιδεών. Στην απλούστερη μορφή, αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από συναντήσεις και από δρώμενα που βασίζονται στις διασυνδέσεις. Οι ιδρυτές μπορούν να βρουν ανεξάρτητους ειδικούς, να μοιράζονται ιστορίες πολέμου και να κάνουν διασυνδέσεις με πιθανούς μέντορες. Το σωστό ταλέντο δημιουργεί δίκτυα δικά του, και όσο το οικοσύστημα μεγαλώνει, μπορεί να αξιοποιηθεί και για καθοδήγηση, για μέλη διοικητικού συμβουλίου, για να δημιουργήσει συναλλαγές, εταιρικές σχέσεις, επενδύσεις, πωλήσεις—και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Για να αποκτήσουν πρόσβαση και να συμμετέχουν σε αυτά τα οικοσυστήματα, οι νέες επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν τις πόλεις και τις περιοχές που έχουν σταθερά θεμέλια ώστε να καλλιεργήσουν δυνατές σχέσεις.

  1. Η εγγύτητα ως προς τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις πόλεις/κράτη με υψηλά επίπεδα επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι η αλληλεπίδραση που συμβαίνει μεταξύ των εταιριών, των ανώτερων ερευνητικών ιδρυμάτων και της κοινότητας των επιχειρήσεων. Μέχρι πρόσφατα, το  Pittsburgh δεν ήταν γνωστό ως κέντρο για το ξεκίνημα μιας startup. Ωστόσο, σήμερα, έρχεται πέμπτο στη χώρα για την προσέλκυση και την ανάπτυξη τεχνολογικών ταλέντων, και είναι μπροστά από τα παραδοσιακά κέντρα των startups όπως το Σιάτλ, χάρη στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε το μεγαλύτερο ερευνητικό πανεπιστήμιο.

Το Pittsburgh μεταμορφώνεται από μια πόλη φτιαγμένη από ατσάλι, σε μια πόλη τεχνολογίας, και αυτό πραγματοποιήθηκε χάρη στο Carnegie Mellon University(CMU).  Μέσω του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας και Δημιουργίας Επιχειρήσεων (CTTEC) της CMU, δημιουργήθηκαν από το 2008, είτε απευθείας είτε έμμεσα, πάνω από 288  εταιρίες.

Το Πανεπιστήμιο Yale είναι γνωστό για το τομέα της βιοεπιστήμης του New Haven, έχοντας δημιουργήσει πάνω από 50 εταιρίες και έχοντας προσελκύσει επιχειρηματικά κεφάλαια ύψους 700$ εκατομμυρίων (συν 6$ δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις μετοχών) τα τελευταία 15 χρόνια.  Αλλά σήμερα, το Yale και το New Haven είναι στην κορυφή για τη δημιουργία μιας ευκαιρίας με ανυπολόγιστες δυνατότητες: κβαντική υπολογιστική. Το Yale έχει καταστήσει την κβαντική επιστήμη ως μια επένδυση με προτεραιότητα,  μία εκ των οποίων έχει σημαντικό εμπορικό αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, η Quantum Circuits, Inc. ,μια startup η οποία ξεκίνησε από το Yale, άνοιξε ένα προηγμένο εργαστήριο για την ανάπτυξη και τη δοκιμή της κβαντικής υπολογιστικής, ύψους 6.000 τετραγωνικών τον περασμένο Ιανουάριο. Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει μια εσωτερική κατασκευή με 20 επιστήμονες και μηχανικούς.  Ενώ η κβαντική υπολογιστική ως μια μεγάλη κλίμακα στον επιχειρηματικό τομέα μπορεί να είναι δεκαετίες μακριά, το Yale, το New Haven και οι συνεργάτες τους, βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες ώστε να τις αναπτύξουν στο οικοσύστημα και να το υποστηρίξουν.

Συμπερασματικά, εάν κάνετε έρευνα για μια τοποθεσία, αναζητήστε εκείνα τα μέρη όπου τα τοπικά ερευνητικά πανεπιστήμια, δημιουργούν, υποστηρίζουν και συνεργάζονται με εταιρίες που βρίσκονται στον τομέα σας.  Όπως το  Pittsburgh και το New Haven αποδεικνύουν, τα ερευνητικά πανεπιστήμια είναι η καρδιά του ανταγωνιστικού τους πλεονεκτήματος ως προς την τοποθεσία τους.

4.Υπάρχον οικοσύστημα.

Έμφυτη σε κάθε είδος μη χρηματικού κεφαλαίου είναι η εξειδίκευση σε κάποιο τομέα. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν πού μπορούν να ευημερήσουν και να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο επειδή το να το δημιουργήσουν από μόνοι τους είναι σχεδόν απίθανο.

Προσπαθώντας να οικοδομήσετε ένα οικοσύστημα τοπικό ή να προσελκύσετε ειδικούς στον τομέα σας για να μετακινηθείτε όπου βρίσκεστε, είναι κάτι πολύ δύσκολο. Αντί αυτού, βρείτε ένα μέρος που έχει ήδη κάνει την αρχή. Στη Βοστώνη είναι η βιοτεχνολογία, στο Όστιν είναι η ψηφιακή τεχνολογία και το CMU  μετατρέπει το Pittsburgh σε ένα κόμβο τεχνητής νοημοσύνης και αυτοματισμού.

Εάν πρόκειται να χρειαστείτε μηχανικούς και ταλέντα και πόρους που έχουν ήδη κατεύθυνση ως προς μια συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει να πάτε εκεί που οι πόροι αυτοί ήδη υπάρχουν.

  1. Η ακίνητη περιουσία κοστίζει.

Τι θα συμβεί αν οι νέες επιχειρήσεις δεν είχαν την ανάγκη να σπαταλήσουν τόνους μετρητών στα μεσιτικά γραφεία?

Η απλή κατοχή ενός χώρου εργασίας είναι ένας κρίσιμος πόρος που είτε ωθεί τις επιχειρήσεις προς τα εμπρός είτε τις αφήνει να βυθιστούν στα χρέη και την απογοήτευση. Σύμφωνα με το Economist, το καθαρό κόστος της Silicon Valley απομακρύνει τις νέες επιχειρήσεις.

Οι startups τώρα έχουν περισσότερες γεωγραφικές επιλογές, και την ευκαιρία να βρουν μια τοποθεσία που έχει δημιουργήσει ένα προσιτό και οικονομικό χώρο εργασίας – ή σε ορισμένες περιπτώσεις, το έχουν βρει ακόμα και δωρεάν.  Οι “δημιουργοί” και οι επιταχυντές συμβάλλουν στην προσφορά χώρου και καθοδήγησης, με αντάλλαγμα την ισότητα. Οι υπεύθυνοι της πολιτικής, σε ορισμένες πόλεις και κράτη, που επιθυμούν να προσελκύσουν επιχειρηματίες, επιχορηγούν και καλύπτουν ένα πιο οικονομικό γραφείο, εργαστήριο και χώρο κατασκευής.  Μια πόλη που δημιουργεί χώρους πιο προσιτούς, μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις νέες επιχειρήσεις που σκέπτονται να εγκατασταθούν εκεί.

Τα χρήματα μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο σημείο αναφοράς για την απόφαση της δημιουργίας και της εγκατάστασης του καταστήματός σας. Αν ισχύει αυτό, κινδυνεύετε να χάσετε τους μη κεφαλαιουχικούς πόρους που βρίσκονται πίσω από κάθε επιτυχημένη ιστορία πολλών startups.