Οι διαδηλωτές, εκτοξεύουν μια StartUp εφαρμογή

    Από: Startup Team

Οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις που έχουμε από διαδηλώσεις και επεισόδια ανά τον κόσμο, μας έχουν συνηθίσει να τις έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας με βιαιότητα, με χρήση εκρηκτικών μηχανισμών και χαοτικές εικόνες. Το ίδιο συμβαίνει και με την αντικυβερνητική εξέγερση στο Χονγκ Κόνγκ, που παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για τη πάταξη των διαδηλωτών. Μέτρα κατασταλτικά και μέτρα προληπτικά. Ανάμεσα στα προληπτικά μέτρα, έχει επιλεγεί η απαγόρευση των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας όπως το Viber, το iMessage, το Signal και το WhatsΑpp, παράλληλα με την διακοπή της λειτουργίας του διαδικτύου στις περιοχές που γίνονται διαδηλώσεις. Και αυτό για να αδυνατούν τόσο οι διοργανωτές, όσο και οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και λόγω της εκτενούς εξοικείωσης τους με την ψηφιακή τεχνολογία, δοκίμασαν επιτυχώς τις υπηρεσίας μια StartUp στο χώρο “mesh network messages”, δηλαδή στον χώρο της αποστολής μηνυμάτων μέσω μικρών τοπικών τοπολογιών που εκμεταλλεύονται στην τεχνολογία Bluetooth. Αυτή η StartUp βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού στο Σαν Φρανσίσκο και βασίζει την τεχνολογία της, στη ανάπτυξη μικρών τοπικών δικτύων μέσω των οποίων γίνεται αποστολή και λήψη μηνυμάτων, “off the grid” δηλαδή χωρίς την χρήση των βασικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Η εφαρμογή της Bridgefy, η οποία ξεπέρασε τα απαγορευτικά τείχη που έχουν κτίσει οι κινεζικές αρχές στο Χονγκ Κονγκ, είδε τους χρήστες της να αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες και τον όγκο των απεσταλμένων μηνυμάτων να εκτοξεύεται κατά 3.685%. Οι ρυθμοί του κατέβασματος της εφαρμογής αυτής εκτοξεύθηκε κατά 4.000% τις τελευταίες 60 ημέρες. Και είναι παραπάνω από σίγουρο, πως η Bridgefy πέρασε με απόλυτη επιτυχία το μεγαλύτερο τεστ που θα περίμενε ποτέ στην ιστορία της. Και φυσικά επενδυτικά μιλώντας, το μέλλον αυτής της StartUp θα είναι σίγουρα λαμπρό.

Αυτή η “peer-to-peer” εφαρμογή μηνυμάτων για Android και iOS, που λειτουργεί μέσω της χρήσης μικρών τοπικών κυψελών και δικτύων, αποφεύγοντας την χρήση των μεγάλων κεντρικών δικτύων, αποδεικνύεται πως μπορεί να βρει εφαρμογή σε περιπτώσεις που το διαδίκτυο ή τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τεθούν εκτός λειτουργίας. Εκτός λειτουργίας όχι από ανθρώπινη παρέμβαση όπως συμβαίνει τώρα στο Χονγκ Κονγκ, αλλά λόγω φυσικών φαινομένων, φυσικών καταστροφών, ζημιών στα δίκτυα ή στα πλαίσια ψηφιακού πολέμου.

Κατά το παρελθόν το Firechat (σε περιβάλλον Android και iOS) είχε αποπειραθεί να λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο, με ανεπιτυχή όμως κατάληξη. Σήμερα, με $179 μπορεί ο οποιοσδήποτε να αγοράσει μια συσκευή που παράγει η goTenna Mesh και να δημιουργήσει το δικό του ανεξάρτητο μικρό τοπικό δίκτυο, που με την χρήση της Bluetooth τεχνολογίας μπορεί να το επεκτείνει όσο μακριά θέλει, εφ’ όσον υπάρχουν χρήστες που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και να λειτουργήσουν ως αναμεταδότες.

Να λοιπόν που οι εξεγέρσεις και οι διαδηλώσεις μπορούν να γεννήσουν και άλλα πράγματα. Στην περίπτωση της Bridgefy, πιστοποίησαν την αποτελεσματικότητα μιας εναλλακτικής ψηφιακής εφαρμογής, που σύντομα θα χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, εκτοξεύοντας την αποτίμηση αυτής της StartUp.

Πηγή: Liberal.gr