Οι ελληνικές startups μεγαλώνουν και κάνουν τη διαφορά

    Από: Startup Team

Η πρόσφατη ετήσια έκθεση για το 2018 της πλατφόρμας τεχνολογίας και καινοτομίας στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, που λειτουργεί ως κόμβος για startups, της Found.ation, είχε επαληθεύσει αυτό που έδειχνε ούτως η άλλως το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, πως δηλαδή το εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν έχει λιμνάσει, αλλά, αντίθετα, πιο ώριμες επιχειρήσεις βγαίνουν προς τα έξω συγκεντρώνοντας κεφάλαια.

Οι αριθμοί, εξάλλου, έδειχναν πως οι ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις συγκέντρωσαν το 2018 κεφάλαια ύψους 116,5 εκατ. ευρώ, ακόμα υψηλότερα σε σύγκριση με το 2017, οπότε επενδύθηκαν περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα κεφάλαια προήλθαν από venture capitals. Την περίοδο 2010-2016 οι επενδύσεις ανέρχονταν σε μόλις 200 εκατ. ευρώ.

Η ίδια κινητικότητα συνεχίζει να υπάρχει στην εγχώρια σκηνή των startups και φέτος, με τις προοπτικές μάλλον για το μέλλον και την προσέλκυση κεφαλαίων διαφαίνονται ιδιαίτερα θετικές. Αυτό αποδεικνύει, άλλωστε, η χρηματοδότηση που έχουν συγκεντρώσει από την αρχή του έτους νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν.

Blueground

Ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, CEO και συνιδρυτής της Blueground

Η εταιρεία, που ήδη διανύει ήδη τον έκτο χρόνο λειτουργίας της, έχει πετύχει να αναπτυχθεί τόσο εντός συνόρων όσο και στην απαιτητική αμερικανική αγορά. Ο λόγος για την Blueground, που ξεκίνησε ως νεοφυής επιχείρηση με αντικείμενο τη μίσθωση και διαχείριση ακινήτων, τα οποία μεταμορφώνει σε πλήρως εξοπλισμένα και επιπλωμένα καταλύματα υψηλών προδιαγραφών για να τα διαθέσει στη συνέχεια σε στελέχη εταιρειών, πρεσβειών και άλλων οργανισμών, για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Blueground είχε ανακοινώσει πως ολοκλήρωσε έναν κύκλο χρηματοδότησης ύψους 12 εκατ. δολαρίων, φτάνοντας τα 20 εκατ. Στόχος ήταν η επέκταση και σε νέες αγορές. Τον Μάρτιο έκανε επίσης γνωστό πως ο tech επιχειρηματίας και πρωτεργάτης του startup οικοσυστήματος της Νέας Υόρκης, Kevin Ryan, επένδυσε στην εταιρεία και εντάχθηκε στο διοικητικό της συμβούλιο, ενώ το ύψος των κεφαλαίων που έχει συγκεντρώσει άγγιζε τα 28 εκατ. δολάρια. Αυτά προέρχονται από το ευρωπαϊκό fund VentureFriends, το αμερικανικό fund Endeavor Catalyst, το Jabbar Internet Group με έδρα τη Μέση Ανατολή καθώς και από ιδιώτες επενδυτές.

Κεφάλαια που φέρνουν την εταιρεία ακόμη πιο κοντά στην ευόδωση του επιχειρηματικού της σχεδίου. Το επόμενο βήμα είναι να φτάσει τα χίλια διαμερίσματα στην Αθήνα, που εκτιμάται πως θα επιτευχθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο. Σημειώνεται πως, παγκοσμίως, η εταιρεία έχει πάνω από 2.000 διαμερίσματα, ενώ κάθε μήνα προσθέτει περίπου 200 στο διεθνές χαρτοφυλάκιό της. Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εννέα πόλεις (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Λος Άντζελες, Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Σικάγο), ενώ απασχολεί 300 εργαζόμενους. Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας είναι να φτάσει τα 50.000 διαμερίσματα σε 50 πόλεις μέχρι το 2023.

Welcome Pickups

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Welcome, Αλέξανδρος Τρίμης

Έπιασε το θετικό “momentum” της τουριστικής ανόδου στη χώρα μας και η πορεία της είναι συνεχώς ανοδική. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 και εστιάζει στις μετακινήσεις των επισκεπτών, προχωρώντας όμως παραπέρα και καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τους, από μεταφορές, ταξιδιωτικά προϊόντα έως τοπικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας κ.ά.

Τον Μάρτιο το Venture Friends ηγήθηκε μιας χρηματοδότησης ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για την εταιρεία. Στον γύρο συμμετείχαν επίσης οι MarketOne, Howzat, Jabbar και Openfund, καθώς επίσης και ο Alejandro Artacho της Spotahome και ο Γιάννης Τσιώρης της Instashop. Συνολικά η startup έχει σηκώσει μέχρι σήμερα γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ταξιδιωτική πλατφόρμα που συνεργάζεται με επαγγελματίες οδηγούς, μέσω της οποίας οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν εκ των προτέρων την παραλαβή τους από το αεροδρόμιο, εισιτήρια για αξιοθέατα και μουσεία, πακέτα δραστηριοτήτων όπως εκδρομές με ποδήλατο και περιήγηση με οδηγό στα σημεία ενδιαφέροντος που επιθυμούν.

Η εταιρεία αποτελεί τη συνέχεια της Dopios, μιας ιστοσελίδας δικτύωσης μέσω της οποίας κάτοικοι ξεναγούσαν στην πόλη τους ξένους τουρίστες. Εκεί είχε δοκιμαστεί αρχικά η υπηρεσία των μεταφορών και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Welcome Pickups, Αλέξανδρο Τρίμη, η ανταπόκριση των επισκεπτών ήταν θεαματική. Σύμφωνα με τη Welcome Pickups, το 2018 εξυπηρέτησε περισσότερους από 400.000 ταξιδιώτες σε 32 προορισμούς και εκτιμά ότι θα φιλοξενήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες το 2019.

Flexcar

Ο ιδρυτής της FlexCar, Κωνσταντίνος Δάβαρης

Η FlexCar είναι μια ελληνική εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων. Εισήγαγε όμως μια καινοτόμα λύση που άλλαξε τα δεδομένα στον τρόπο χρήσης και απόκτησης αυτοκινήτου και το παραδοσιακό Leasing, παρέχοντας απόλυτη ευελιξία στη διάρκεια μίσθωσης του αυτοκινήτου, ενώ παρέχεται και το δικαίωμα αγοράς του FlexCar αυτοκινήτου ανά πάσα στιγμή. Τα αυτοκίνητα τα προμηθεύεται μόνο από εισαγωγικές εταιρείες και μεγάλους εμπόρους και στη συνέχεια τα παρέχει στους πελάτες, καλύπτοντας όλο το πακέτο που αφορά τη φροντίδα του αυτοκινήτου, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, τη μικτή ασφάλεια, το service, τις επισκευές, τα ελαστικά αλλά και τα λάδια.

Ιδρύθηκε από τον 27χρονο Κωνσταντίνο Δάβαρη, ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη λίστα Forbes 30 κάτω των 30 για την Ελλάδα, πρώην στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών και απόφοιτος του Οικονομικού́ Πανεπιστημίου της Αθήνας και του London School of Economic και τον Γιώργο Δεσύλλα, πρώην σύμβουλο επιχειρήσεων, το καλοκαίρι του 2018. Το εγχείρηµα της FlexCar έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές, ενώ µέσα σε ελάχιστους µήνες λειτουργίας δύο από τα µεγαλύτερα ελληνικά venture capitals (Venture-Friends και Uni.Fund) επιβράβευσαν την προσπάθεια, επενδύοντας στη startup ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ µέσω ΑΜΚ, το οποίο θα προωθηθεί αφενός για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, αφετέρου για επέκταση της εταιρείας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, µε πρώτο στόχο την Ιταλία.

Πηγή: capital.gr