Οι ευρωπαϊκές startups του $1 δισ. αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αμερικανικές

    Από: Startup Team

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας του 1 δισ. δολαρίων, γνωστές στην τεχνολογική βιομηχανία ως “μονόκεροι”, αναπτύσσονται ταχύτερα από τις ανταγωνίστριές τους στις ΗΠΑ, οι οποίες κυριαρχούσαν επί δεκαετίες στον κόσμο της τεχνολογίας, χάρη σε εταιρείες όπως η Google, η Facebook, η Apple και η Amazon.

Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι “τρέχουν” πιο γρήγορα από τους αμερικανικούς τονίστηκε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την εταιρεία επενδυτικής τραπεζικής GP Bullhound, η οποία βοηθά τους ιδρυτές και τους επιχειρηματίες της τεχνολογίας να περιηγηθούν στους γύρους χρηματοδότησης και τις εξαγορές.

Στην έκτη της χρονιά πλέον, η έκθεση “Τιτάνες της Τεχνολογίας” της GP Bullhound διαπιστώνει ότι η αθροιστική αξία των μονόκερων της Ευρώπης –τεχνολογικές startups που ιδρύθηκαν μετά το 2000 με αποτιμήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων- αυξήθηκε κατά 28% τον περασμένο χρόνο, ενώ η αξία των μονόκερων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 20%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία κυκλοφορεί μία φορά το χρόνο και γίνεται ολοένα και πιο ενθουσιώδης με την ευρωπαϊκή τεχνολογική σκηνή, μόνο τον τελευταίο χρόνο αναδύθηκαν στην Ευρώπη startups αξίας 21 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντας τον αριθμό των ευρωπαϊκών μονόκερων στις 84, από 30 το 2014.

Πολλοί από τους μονόκερους της Ευρώπης είδαν τις αποτιμήσεις τους να αυξάνονται το 2018, καθώς επενδυτές από όλο τον κόσμο διοχέτευσαν το ποσό-ρεκόρ των 28 δισ. δολαρίων σε αυτές, σύμφωνα με την έκθεση. Η GP Bullhound εκτιμά ότι η συνολική αξία του τεχνολογικού οικοσυστήματος των ευρωπαϊκών εταιρειών που ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο είναι τώρα 302 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι 3,4 φορές μεγαλύτερο από ό,τι ήταν το 2014, οπότε είχε εκτιμηθεί στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πιθανό ότι η IPO της σουηδικής υπηρεσίας streaming αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι της ανοδικής στροφής.

Καλό θα ήταν, ωστόσο, να “κρατάμε μικρό καλάθι”. Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Ευρώπης εξακολουθούν να μοιάζουν νάνοι μπροστά στους αμερικανικούς και ασιατικούς τεχνολογικούς γίγαντες. Στις ΗΠΑ, υπάρχουν η Microsoft, η Apple, η Amazon και πολλά άλλα γνωστά ονόματα. Η Κίνα έχει εταιρείες όπως η Alibaba, η Xiaomi, η Tencent και η Huawei. Η Ιαπωνία έχει την SoftBank και η Νότια Κορέα έχει την Samsung.

Η GP Bullhound προβλέπει ότι αυτό θα αλλάξει τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, πιστεύει ότι η Ευρώπη θα έχει μια νέα εταιρεία τεχνολογίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2021 με τη μορφή είτε της Spotify είτε της ολλανδικής εταιρείας πληρωμών Adyen. Αυτό φαίνεται φιλόδοξο, δεδομένου ότι η Spotify αξίζει σήμερα 22 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Adyen αξίζει 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να υπερδιπλασιάσουν τις αποτιμήσεις τους τα επόμενα δύο χρόνια για να επαληθευτεί η πρόβλεψη της GP Bullhound.

Η έλλειψη τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη είναι από καιρό ένα επίμαχο ζήτημα και δημοσιεύματα ,όπως αυτό, συχνά υποστηρίζουν ότι ένα success story στην τεχνολογία είναι πολύ κοντά. Η πρόσφατη επιτυχία των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών δεν πρέπει να υποβαθμιστεί, αλλά είναι σημαντικό τα πράγματα να μπαίνουν σε μια σωστή προοπτική. Με εξαίρεση τον γερμανικό γίγαντα εταιρικού λογισμικού SAP, ο οποίος ιδρύθηκε το 1972, εξακολουθούν να μην υπάρχουν εταιρείες τεχνολογίας αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πηγή: capital.gr