Πώς η ελληνική startup σκηνή εξελίσσεται σε ένα υπόδειγμα επιχειρηματικότητας

    Από: Startup Team

Η «άνθηση» της νεοφυούς επιχειρηματικότητας τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι το επιχειρηματικό πνεύμα και η δημιουργικότητα μπορούν να αναπτυχθούν ακόμη και μέσα από αντίξοες συνθήκες. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου StartupNow Forum Athens 2019, το οποίο διοργανώθηκε από το Athens Digital Lab του δήμου Αθηναίων, το Innovathens και την Mantis Business Innovatiom.

Εκπρόσωποι επιμελητηρίων της Αθήνας του Πειραιά αλλά και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου, παραδέχθηκαν ότι όλη αυτή τη περίοδο υπήρξαν εμπόδια και δυσκολίες, ωστόσο εκτίμησαν ότι η συνεργασία μεταξύ επιμελητηρίων, τοπικής αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της καινoτομίας και την περαιτέρω ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρθηκε, τα επιμελητήρια της χώρας έχουν αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (π.χ. θερμοκοιτίδες νεοφυών επιχειρήσεων, clusters). Στόχος, όπως επισημάνθηκε, είναι να περιοριστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αδυναμία εξεύρεσης πόρων, υποστήριξη και καθοδήγηση.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων από το βήμα του συνεδρίου, κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους να απευθύνονται στους επαγγελματικούς φορείς προκειμένου να λαμβάνουν ενημέρωση για τα εργαλεία στήριξης. Παράλληλα, ενθάρρυναν ειδικότερα τους νέους ανθρώπους προς την κατεύθυνση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.

Τις δράσεις του Enterprise Greece στο πλαίσιο της ενίσχυσης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Σκανδάλης, στέλεχος του τομέα Επενδύσεων,. Όπως είπε, ο Οργανισμός ασχολείται με δράσεις ενίσχυσης της ελληνικής τεχνολογίας καθώς και προώθησης του ελληνικού οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιεί όλες τις δυνατές ενέργειες, με κύριο στόχο την ανάδειξη της ισχυρής δραστηριοποίησης των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, αναφορικά με τα καινοτόμα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναπτύσσουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Σκανδάλη, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιτυχημένων ελληνικών startups (νεοφυών επιχειρήσεων) και στρατηγικών συνεργιών που πραγματοποιήθηκαν με ξένους επενδυτές το τελευταίο διάστημα. Ο κ. Σκανδάλης, από το βήμα του συνεδρίου εκτίμησε ότι υπάρχει έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη ελληνικών startups και διαβεβαίωσε ότι το Enterprise Greece είναι αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια.

Πηγή: Fortunegreece.com