Πως ο αγωγός EastMed μπορεί να ενισχύσει τις Ελληνικές Startups

    Από: Startup Team

Όποιος Έλληνας έχει επισκεφτεί το Ισραήλ, πέρα από τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της εκεί τεχνολογικής και Startup σκηνής, σίγουρα θα έχει αντιληφθεί την ειδική σχέση που έχουν  οι ισραηλινοί με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα για τους Ισραηλινούς είναι από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς ενώ είναι ξεκάθαρη και διάχυτη η θετική έως και φιλική αντιμετώπιση που έχει ένας Έλληνας στο Ισραήλ. Πλέον, με την υπογραφή της μεγάλης συμφωνίας για τον αγωγό EastMed οι σχέσεις αυτές αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο στενές μια και το Ισραήλ γίνεται ένας μεγάλος οικονομικός και ενεργειακός εταίρος της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στον ερευνητικό τομέα αλλά και στα των Startups είναι αρκετά ενεργές τα τελευταία χρόνια, με την πιο πρόσφατη ενέργεια την αποστολή της MASHAV, (της υπηρεσίας του Ισραήλ για την διεθνή συνεργασία και ανάπτυξη), με εκπροσώπους της Startup σκηνής Ελλάδας και Κύπρου στο οικοσύστημα του Ισραήλ.Η συγκεκριμένη αποστολή έγινε με τρία κλιμάκια: τον Νοέμβριο μετέβησαν στο Ισραήλ εκπρόσωποι Startups αρχικού σταδίου, τον Δεκέμβριο εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων, incubators, επιχειρηματικών κέντρων και της κυβέρνησης ενώ η τελευταία ομάδα αφορούσε εκπροσώπους της λεγόμενης κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Παρότι τα ισραηλινά VCs σε γενικές γραμμές δεν επενδύουν εκτός της χώρας τους θα πρέπει σε πρώτη φάση οι κυβερνητικοί φορείς και στη συνέχεια οι μεγάλοι φορείς του χώρου των Startups και της καινοτομίας αλλά και οι ίδιες Startups να εκμεταλλευτούν την δεδομένη διάθεση υποστήριξης της ελληνικής Startup σκηνής αλλά και την ώθηση που θα δεχτεί αυτή η σχέση με τον EastMed.

Τι μπορεί να γίνει

  • Το πρώτο βήμα είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν οι επισκέψεις στο Ισραήλ και στο εκεί οικοσύστημα ομάδων διαφορετικών χαρακτηριστικών, όπως έγινε με την πρόσφατη αποστολή της MASHAV. Η έστω και ενημερωτική επαφή είναι εξαιρετικά σημαντική για να αντιληφθούμε πως τα κατάφεραν και πως μπορούμε να αντιγράψουμε κάποιους τομείς και στρατηγικές.
  • Πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (Startups, Incubators, Accelerators, VCs κλπ.) οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε αυτές τις αποστολές ή να πραγματοποιήσουν δικές τους στο εκεί οικοσύστημα για να διαπιστώσουν πόσο σημαντική είναι η καινοτομία των Startups τόσο εσωτερικά στην εταιρεία – σαν κουλτούρα- όσο και εξωτερικά, ως πηγή της καινοτομίας, συν-ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών κλπ.
  • Incubators, Accelerators, hubs θα πρέπει να αποκτήσουν τακτική και ίσως μόνιμη επαφή με αντίστοιχους στο Ισραήλ και στους τομείς ενδιαφέροντος για ανταλλαγή ομάδων, συμμετοχών στα προγράμματα Startups και από τις δύο χώρες κ.ο.κ.
  • Για τις Startups είναι πιο δύσκολο να έχουν με δικά τους μέσα άμεση επαφή με το εκεί οικοσύστημα αλλά οι εκεί founders είναι κάτι παραπάνω από διαθέσιμοι να λειτουργήσουν ακόμα και σαν μέντορες και όχι μόνο στις ελληνικές Startups.
  • Αφήσαμε για το τέλος τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα πρέπει να εμβαθύνουν και να κτίσουν πάνω στις μέχρι σήμερα διακρατικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Για παράδειγμα υπάρχουν συμφωνίες για κοινή έρευνα και ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων μεταξύ των δυο χωρών ενώ υπήρξε ενδιαφέρον από το Ισραήλ και συγκεκριμένα από την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας για τα νέα hubs καινοτομίας που θα γίνουν στην Θεσσαλονίκη.
    Θα πρέπει άμεσα να κλείσουν και άλλες παρόμοιες συμφωνίες, κυρίως με την Ισραηλινή Αρχή Καινοτομίας, για την επαφή ελληνικών Startups με το εκεί οικοσύστημα αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση ισραηλινών Startups στην αγορά της Ελλάδας για συνεργασίες και ανάπτυξη προϊόντων.

Πηγή: Startupper.gr