PROMILIST: η νέα startup της θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα

    Από: Startup Team

Η PROMILIST είναι η τρίτη startup που επιλέχθηκε από τη θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece).

«Αποστολή μας είναι να επαναπροσδιορίσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τις θαλάσσιες μεταφορές με στόχο έναν βιώσιμο και πράσινο ναυτιλιακό τομέα, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνητής νοημοσύνης, της ναυπηγικής και της διαστημικής τεχνολογίας», αναφέρει ο Γρηγόρης Νίτας, συνιδρυτής της PROMILIST.

Η κατανάλωση καυσίμου και οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι δύο ζητήματα που απασχολούν την ναυτιλία τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική σκοπιά.  H PROMILIST έχει αναπτύξει ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκει -μαθηματικά αποδεδειγμένα- την βέλτιστη δυνατή διαδρομή (και όχι απλά μια καλύτερη) που πρέπει να ακολουθήσει ένα πλοίο, λαμβάνοντας υπόψη δορυφορικά δεδομένα καιρού και θαλάσσιων ρευμάτων, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως και 10-20% ανά ταξίδι. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί τόσο στην μείωση των εξόδων αγοράς καυσίμων όσο και στην μείωση των -επερχόμενων στον χώρο της ναυτιλίας- εξόδων από νομοθετικές υποχρεώσεις και δράσεις ισοστάθμισης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

«Η λύση που προσφέρουμε, λαμβάνει επιπλέον υπόψη και τις κατασκευαστικές προδιαγραφές κάθε πλοίου, κάτι το οποίο δίνει την δυνατότητα για στοχευμένη μοντελοποίηση, προσαρμοσμένη σε κάθε πλοίο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε έχουν την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια -και όση θέλουμε να ορίσουμε εμείς- και απόδοση, σε πολύ λιγότερο χρόνο, συγκριτικά με τα υπάρχοντα εμπορικά λογισμικά», αναφέρουν οι Γιώργος Κουρέας και Δήμητρα Καλογεροπούλου ιδρυτικά μέλη της PROMILIST.

Με την στήριξη της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece, η PROMILIST θα επιτύχει την ανάπτυξη μιας πλήρως αυτοματοποιημένης υπηρεσίας cloud, τη δημιουργία συνεργασιών με παρόχους υπηρεσιών στον χώρο της ναυτιλίας και του διαστήματος και την επέκταση του πελατολογίου και των υπηρεσιών βελτιστοποίησης για μια πράσινη και βιώσιμη ναυτιλία.

Η αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η κλιματική κρίση είναι μια στρατηγική κατεύθυνση για την PROMILIST τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, παρέχοντας υψηλής τεχνολογίας καινοτόμες λύσεις. Όντας μια από τις νικητήριες ομάδες του CASSINI Hackathon στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώθηκε από το Corallia, είχαν την ευκαιρία να εστιάσουν στον τρόπο με τον οποίο η διαστημική τεχνολογία και τα αποτελέσματα των υπαρχόντων διαστημικών προγραμμάτων μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Η λειτουργία του ESA BIC Greece είναι το αποτέλεσμα του προγραμματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ESA για την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Στρατηγική. Το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του ESA BIC Greece και στο πλαίσιο αυτό συνεργάζεται στενά με την ESA για την υποστήριξη 25 ελληνικών startups με αντικείμενο σχετικό με τις τεχνολογίες και υπηρεσίες του Διαστήματος. Το ESA BIC Greece προσφέρει 50.000€ σε μετρητά, τεχνική και επιχειρηματική υποστήριξη, εκπαίδευση, πρόσβαση σε γραφειακούς χώρους και υποδομές καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο περισσότερων από 70 υποστηρικτών και δικαίωμα χρήσης του λογότυπου ESA BIC.

H επόμενη προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην Μόνιμη Ανοικτή Πρόσκληση του ESA BIC Greece είναι στις 23 Μαΐου 2022. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα (όχι άνω των 5 ετών), και από φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατοικούν με άδεια εργασίας εντός της Ελλάδας με υποχρέωση ίδρυσης νομικής οντότητας στην Ελληνική επικράτεια.

Υπέβαλε το επιχειρηματικό σου σχέδιο και γίνε μία από τις 25 επιχειρήσεις που θα υποστηρίξει η Θερμοκοιτίδα για startups στο διαστημικό τομέα στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες στο www.esa-bic.gr.