Σε startup αστικής καλλιέργειας επενδύουν Alphabet και Uber

    Από: Startup Team

Το βλέμμα τους στην αστική καλλιέργεια στρέφουν ο ιδρυτής της Uber και η Alphabet, μητρική της Google. Συγκεκριμένα και οι δύο τους επενδύουν στην Bowery Farming Inc., μια startup δύο χρόνων, με έδρα στη Νέα Υόρκη, η οποία χρησιμοποιεί τη ρομποτική για την καλλιέργεια φυτών σε εσωτερικό χώρο.

Η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη αφού αναμένεται να ανακοινώσει ότι συγκέντρωσε 90 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, μεταξύ των οποίων η Alphabet Inc. αλλά και ο γενικός διευθυντής της Uber, Ντάρα Κοσροβάχι.

Η Bowery είναι μέρος μιας νέας γενιάς τεχνολογιών που προσανατολίζονται στη γεωργίας. Στόχος της η καλλιέργεια πράσινων φυτών σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα κοντά σε πόλεις. Ο κλάδος φαίνεται να αναπτύσσεται ραγδαία. Αρκεί να αναφερθεί ότι πέρυσι μια αντίστοιχη εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Plenty, συγκέντρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια από το Ταμείο Vision της SoftBank Group.

Ειδικότερα η Bowery αναπτύσσει τα φυτά και τα λαχανικά της σε δίσκους που είναι τοποθετημένοι σε διάφορα επίπεδα και έχουν αισθητήρες για να ελέγχουν την υγρασία, το διοξείδιο του άνθρακα και το φως. Με τον τρόπο αυτό κάθε τριακόσια τετραγωνικά εκατοστά του αγροκτήματος της εταιρείας αποδεικνύονται 100 φορές πιο παραγωγικ, διευκρινίζει η Bowery.

Μέρος του επιτακτικού επιχειρησιακού σχεδίου της Bowery βασίζεται στην προοπτική ύπαρξης παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η παραγωγή τροφίμων θα πρέπει να διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες για να τροφοδοτήσει τον πληθυσμό του πλανήτη. Σε αυτή την υπόθεση η Bowery και οι παραγωγοί της βλέπουν μια επιχειρηματική ευκαιρία και προσπαθούν να χτίσουν τεράστιες εσωτερικές καλλιέργειες μέσα και έξω από τις πόλεις – μια δαπανηρή πρόταση, αλλά βιώσιμη αφού και μειώνει τα απόβλητα και εξασφαλίζει φρέσκα προϊόντα.

«Αυτός ο γύρος χρηματοδότησης είναι μια ισχυρή απόδειξη για το εύρος του προβλήματος και την ευκαιρία που αυτό δημιουργεί», δήλωσε ο Φέιν. Μέχρι σήμερα, η Bowery έχει συγκεντρώσει 118 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του First Round Capital και του General Catalyst. Η GV της Alphabet, πρώην Google Ventures, συγκαταλέγεται στους νέους χρηματοδότες, και λαμβάνει χρηματοδότηση από την κρατική εταιρεία επενδύσεων της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Pte.

Σύμφωνα με τον Φέιν, ο έτερος επενδυτής Κοσροβάχι, αποφάσισε να επενδύσει λόγω του ενδιαφέροντος του για τις φουτουριστικές πόλεις. «Η Uber πιστεύει πολύ στις πόλεις του μέλλοντος και στα μέσα που πρέπει να αναπτύξουμε για να γίνουν βιώσιμες» συμπλήρωσε ο Φέιν.

Η Bowery διαθέτει σήμερα δύο εσωτερικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Νιού Τζέρσεϊ. Η παραγωγή στέλνεται στις αλυσίδες Whole Foods και Sweetgreen. Με την νέα χρηματοδότηση θα δημιουργήσουν νέες καλλιέργειες εντός κι εκτός ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο ιδρυτής της χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα.«Θα θέλαμε να επεκταθούμε σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η εταιρεία είναι έτοιμη να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά προϊόντων» δήλωσε ο Άντι Γουίλερ, μέλος της επιτροπής Bowery και συνεργάτης της GV,

Η Bowery σχεδιάζει να πολλαπλασιάσει και το προσωπικό της, δηλωσε ο Φέιν. Αυτή τη στιγμή απασχολεί περί τα 65 άτομα. Μερικοί από αυτούς τους υπαλλήλους θα μπορούσαν να προέρχονται κι από την Amazon, πρότεινε ο Φέιν. Ήδη αυτή τη χρονιά, η Bowery προσέλαβε τον Μράιαν Ντονάτο, πρώην ανώτερο χειριστή των υπηρεσιών παράδοσης τροφίμων των Amazon Fresh και Pantry, τον Σκοτ Χόρομπο, πρώην διευθυντή της Amazon και τον Τζεφ Ρέινς, πρώην διευθυντή των κέντρων δεδομένων του κολοσσού του λιανεμπορίου.

Πηγή: Insider.gr