Το EIT Food αναζητά τις πιο καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής στη νότια Ευρώπη

    Από: Startup Team

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων άνοιξε και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Τo EIT Food South Europe, στην Ισπανία, αναλαμβάνει να προσφέρει σε περίπου 20 startups που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της αγροδιατροφής, εντατική εκπαίδευση αρκετών μηνών ανάλογα με τις ανάγκες τους. Με βάσει το επίπεδο ωριμότητάς τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα προγράμματα Seedbed Incubator, Food Accelerator Network (FAN), και Rising Food Stars (RIS) λαμβάνοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στήριξη.

Το αγροδιατροφικό σύστημα υπόκεινται σε επαναστατικές αλλαγές και χρειάζονται νέες ιδέες και έργα για την προώθησή του. Ο οργανισμός EIT Food έχει μεταξύ άλλων στόχων, την αναζήτηση startups, που με την βοήθεια του θα αναπτυχθούν και θα είναι  ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά. Κάθε χρόνο αναζητά τις πιο προηγμένες εταιρείες για να τις υποδεχτεί στη θερμοκοιτίδα του (Seedbed), στον επιταχυντή του EIT Food Accelerator Network (FAN) και στην κοινότητα του Rising Food Stars (RFS). Ο νέος κύκλος για το 2022 έχει ήδη ξεκινήσει, με τις αιτήσεις να είναι ανοιχτές για τα τρία προγράμματα επιχειρηματικότητας.

Τα προγράμματα Seedbed Incubator και FAN Accelerator απευθύνονται αποκλειστικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Η διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων έγκειται κυρίως στον βαθμό ωριμότητας των startups. Το EIT FAN για τέταρτη χρονιά δίνει την ευκαιρία στις startups να ξεχωρίσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ το Seedbed Incubator έχει στόχο να μετατρέψει καινοτόμες ιδέες και ερευνητικές ανακαλύψεις σε επιχειρηματικές προτάσεις επικυρωμένες από την αγορά.

Και τα δύο προγράμματα είναι πανευρωπαϊκού χαρακτήρα και εκτελούνται μέσω «κόμβων» (HUBs) στις πιο ισχυρές πόλεις στον αγροδιατροφικό τομέα της ηπείρου.

Αντίθετα, το πρόγραμμα Rising Food Stars (RFS) απευθύνεται σε scale-ups οι οποίες έχουν ξεπεράσει το στάδιο της ιδέας, απασχολούν από 5 έως 49 εργαζομένους και διαθέτουν νομική οντότητα σε μία εκ των 27 χωρών της ΕΕ.

Οι εγγραφές για όλα τα προγράμματα έχουν ήδη ανοίξει και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ.

Το EIT Food υποστηρίζει ότι στον κλάδο της αγροδιατροφής, οι τομείς με τη μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης είναι: «η εξατομικευμένη διατροφή, η αειφόρος γεωργία και η υδατοκαλλιέργεια, οι εναλλακτικές πρωτεΐνες, η ψηφιοποιημένη ιχνηλασιμότητα και τα κυκλικά τρόφιμα. Εκεί αναζητούμε καινοτόμες λύσεις», εξηγεί η Begoña Pérez Villarreal, Διευθύντρια του EIT Food CLC South.

 

Λίγα λόγια για τα προγράμματα

Seedbed incubator

Η θερμοκοιτίδα Seedbed στοχεύει να μετατρέψει καινοτόμες ιδέες σε επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Για την επίτευξη αυτού, υποστηρίζει επιχειρηματίες που αναπτύσσουν προϊόντα και υπηρεσίες, που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται μέσω ενός εντατικού προγράμματος έξι μηνών.

Στο Seedbed, πανεπιστήμια και καινοτόμες εταιρείες που σχετίζονται με το EIT Food παρέχουν την τεχνογνωσία τους για να ωριμάσουν οι νέες επιχειρηματικές ιδέες. Στο τέλος του προγράμματος, οι επιχειρηματίες παρουσιάζουν το έργο τους και έχουν την ευκαιρία να λάβουν χρηματοδότηση για να επικυρώσουν τα έργα τους στην αγορά και με πιθανούς πελάτες.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε τρεις κύριες ομάδες: επιχειρηματίες που θέλουν να επικυρώσουν τις εμπορικές δυνατότητες της καινοτομίας τους, επιστημονικούς επιχειρηματίες (φοιτητές, ακαδημαϊκούς ή εργαζόμενους) που θέλουν να δοκιμάσουν την εμπορική απόδοση μιας τεχνολογίας· ή νεοσύστατες επιχειρήσεις (λιγότερο από ένα έτος).

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Seedbed και τις εγγραφές είναι διαθέσιμες εδώ.

 

EIT FAN Αccelerator

Ο επιταχυντής FAN EIT, ο οποίος γιορτάζει τον τέταρτο κύκλο του, απευθύνεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις με γεωργική τεχνολογία ή τεχνολογία τροφίμων υψηλού αντίκτυπου που θέλουν να επεκτείνουν την επιχείρηση και τo πελατολόγιό τους. Μεταξύ όλων των αιτούντων μια ομάδα 60 ατόμων θα επιλεγεί και θα διανεμηθεί σε έξι κεντρικά γραφεία διαφορετικών χωρών: Μπιλμπάο (Ισπανία), Μόναχο (Γερμανία), Χάιφα (Ισραήλ), Κέιμπριτζ (Ηνωμένο Βασίλειο),  Ελσίνκι (Φινλανδία) και Παρίσι (Γαλλία).

Για τέσσερις μήνες οι ωφελούμενοι θα λάβουν επαγγελματική υποστήριξη από εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου, πρόσβαση σε εγκαταστάσεις, πελάτες και χρηματοδότηση και θα αποκτήσουν δεξιότητες για να αναπτυχθούν στην αγορά. Στο τέλος του προγράμματος, οι πιο υποσχόμενοι ενδέχεται να λάβουν άμεση χρηματοδότηση άνω των 300.000 ευρώ ο καθένας.

Οι επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν στενά με κορυφαίους μέντορες και συνεργάτες του EIT Food, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίωνεταιρειών στον κλάδο των αγροδιατροφικών προϊόντων. Ακόμη, θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν στήριξη μέσω χρηματοδότησής τους. Όλες οι πληροφορίες για το πρόγραμμα FAN είναι διαθέσιμες εδώ.

 

Rising Food Stars (RFS)

Το πρόγραμμα Rising Food Stars (RFS) του ΕΙΤ Food υποστηρίζει επιχειρηματίες σε όλη την Ευρώπη, οδηγόντας την καινοτομία να ανταποκριθεί στις μεγάλες αγρο-διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Στόχος είναι ένα πιο υγιεινό, αξιόπιστο και βιώσιμο σύστημα τροφίμων.

Απευθύνεται σε scale-ups που διαθέτουν μία τεχνολογική λύση στους κλάδους του ΕΙΤ και διαθέτουν παρουσία στην (εγχώρια) αγορά. Οι ωφελούμενες scale-ups θα αποκτήσουν εξατομικευμένη υποστήριξη μέσα από ένα απαράμιλλο δίκτυο κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών, πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών στον τομέα.

To RFS διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο scale-ups, το οποίο προσφέρει προσαρμοσμένη επιχειρηματική υποστήριξη για την ανάπτυξη, τη διεθνοποίηση, την προσέλκυση επενδύσεων και την αντιμετώπιση των τυπικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει μια scale-up.