Βιέννη: Γιατί είναι η ιδανική “πατρίδα” για τις startups;

    Από: Startup Team

Γνωστή ιστορικά για τον πολιτισμό και τη μουσική της, η αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκε στην κορυφή του δείκτη Startup Cities 2019 που κατήρτισε η βρετανική PeoplePerHour, μια πλατφόρμα που συνδέει τον κόσμο των επιχειρήσεων με ελεύθερους επαγγελματίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους στόχων. Η λίστα περιλαμβάνει 25 πόλεις που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν startups εταιρείες, από τη διαθεσιμότητα “συνεργατικών χώρων” καινοτομίας (θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων) έως το μέγεθος της “δεξαμενής” εγχώριων ταλέντων.

Η τοποθεσία της, στην καρδιά της Ευρώπης, μόλις μερικές ώρες μακριά από κάθε μεγάλη πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής ηπείρου, την καθιστά εξαιρετικά ελκυστική, όπως επίσης και το χαμηλό κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας, που την κάνει πιο προσιτή σε startups που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Η Βιέννη διαθέτει ένα ισχυρό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων με πλήθος θερμοκοιτίδων και επιταχυντών (accelerators) που παρέχουν ζωτικής σημασίας υποστήριξη στους φιλόδοξους νεοεισερχόμενους στον επιχειρηματικό στίβο. Η αυστριακή πρωτεύουσα έχει να επιδείξει εξάλλου αρκετά επιτυχημένα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων οι mySugr, Runtastic και Shpock, που ενέπνευσαν και άλλους νέους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια εκεί.

Όπως η τεχνολογική startup Anyline, που ιδρύθηκε το 2013 και παρέχει λύσεις για επιχειρήσεις οι οποίες επιτρέπουν σε κινητές συσκευές να διαβάζουν, να αναλύουν και να επεξεργάζονται οπτικές πληροφορίες. Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Lukas Kinigadner λέει ότι ο κύριος λόγος που η Βιέννη αποτελεί πόλο έλξης είναι ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, κάτι που προσελκύει μεγάλο αριθμό νέων, υψηλής εκπαίδευσης, επαγγελματιών από όλη την ήπειρο και ειδικότερα από την Ανατολική Ευρώπη.

“Το γεωγραφικό αυτό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά πανεπισήμιά μας, καθιστά την πόλη ιδανικό τόπο για να ξεκινήσει και να ‘τρέξει’ μια επιχείρηση”, σημειώνει. “Μέσα στο επόμενο έτος, επιδιώκουμε να αυξήσουμε σημαντικά το μέγεθός μας, και να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των εργαζομένων μας. Όντας σε ένα κοσμοπολίτικο κέντρο όπως η Βιέννη σημαίνει ότι μπορούμε να βρούμε το ταλέντο που χρειαζόμαστε για να πάμε στο επόμενο level”.

Οι νέοι επιχειρηματίες στη Βιέννη έχουν επίσης πρόσβαση σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις. Καταρχάς από δύο οργανισμούς, την κρατική τράπεζα Austrian Wirtschaftsservice (AWS) (σ.σ. η οποία δραστηριοποιείται στη χρηματοδότηση και παροχή συμβουλών επιχειρηματικής ανάπτυξης με έμφαση στις startup εταιρείες), και τον Αυστριακό Οργανισμό Προώθησης Έρευνας (FFG), ενώ υπάρχουν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, στις οποίες περιλαμβάνεται ο Οργανισμός Επιχειρήσεων της Βιέννης και το ετήσιο Βραβείο Houska που έχει θεσπίσει η B & C Industry Holding.

Παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές αρχικά ήταν διστακτικοί στο να αγκαλιάσουν το startup οικοσύστημα της Βιέννης, σήμερα υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί παίκτες Venture Capital (VC) που προσφέρουν χρηματοδότηση, όπως η Speedinvest αλλά και ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο Αγγέλων Επενδυτών (σ.σ. πρόκειται κυρίως για ιδιώτες επενδυτές που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν νέους επιχειρηματίες και ιδέες). “Είχαμε την τύχη να προσελκύσουμε κάποιους τέτοιους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Johann Hansmann και Hermann Hauser, οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτυχθούμε με ταχύ ρυθμό”, λέει ο Kinigadner.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του startup οικοσυστήματος της Βιέννης είναι η δυναμική της κοινότητάς του. Όπως πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους στην πόλη, η Anyline παίζει ενεργό ρόλο στην εγχώρια κοινότητα, διοργανώνοντας τακτικά εκδηλώσεις και επιτρέποντας σε μεταπτυχιακούς φοιτητές να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους στην εταιρεία.

Σε τελική ανάλυση, λέει ο Kinigadner, η Βιέννη είναι ένα όμορφο μέρος για να ζήσει κανείς, έχει πλούσια πολιτιστική ζωή ενώ πλήθος εκδηλώσεων και συναντήσεων λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο. “Είναι πολύ εύκολο να νιώσεις άνετα εδώ, και συχνά ανακαλύπτουμε ότι οι άνθρωποι που έρχονται, αδράττοντας μια βραχυπρόθεσμη ευκαιρία καταλήγουν τελικά να μείνουν πολύ περισσότερο από ό,τι φανταζόταν”, σημειώνει.

Παρότι το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης στη Βιέννη κινείται σε παρόμοια επίπεδα με αυτό σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο, το Άμστερνταμ, το Παρίσι ή το Λονδίνο, υπάρχουν ορισμένα μειονεκτήματα.

Η Petra Dobrocka, συνιδρύτρια και CCO της νεοφυούς εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου byrd, σημειώνει: “Το κόστος μισθοδοσίας στη Βιέννη κινείται σε μέσα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες πόλεις της Δυτικής Ευρώπης, λόγω του σχετικά ανεκτού κόστους ζωής των εργαζομένων. Ωστόσο, τα έξοδα που σχετίζονται με τη μισθοδοσία, όπως η κοινωνική ασφάλιση, είναι πάνω από τον μέσο όρο και ανεβάζουν σχεδόν κατά 33% τους μισθούς”.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα ωστόσο για τους επιχειρηματίες που έχουν την έδρα τους στη Βιέννη είναι το κόστος των χώρων γραφείου, καθώς επιτρέπει ακόμη και σε νέες επιχειρήσεις να ενοικιάσουν γραφεία σε κεντρικά σημεία. “Τα γραφεία μας βρίσκονται σε έναν από τους κύριους εμπορικούς δρόμους της πόλης, που προσδίδει αίγλη”, λέει η Dobrocka.

Επιπλέον, προσθέτει ότι από άποψη κουλτούρας οι Αυστριακοί δεν είναι τόσο ανοιχτοί σε νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες όπως είναι άλλοι Ευρωπαίοι, με αποτέλεσμα εξαιρετικά καινοτόμα προϊόντα να απαιτούν περισσότερο χρόνο μέχρι να κερδίσουν την αποδοχή του κόσμου στην Αυστρία. Η γραφειοκρατία, ιδίως όσον αφορά την πρόσληψη υπαλλήλων εκτός ΕΕ, μπορεί επίσης να είναι χρονοβόρα.

Ένα άλλο δυνητικό μειονέκτημα είναι το περιορισμένο μέγεθος της εγχώριας αγοράς. Η Αυστρία έχει πληθυσμό 8 εκατομμυρίων. “Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν την Αυστρία ως δοκιμαστική αγορά, αλλά εάν θέλεις να αναπτυχθείς, θα πρέπει να επεκταθείς στη διεθνή αγορά πολύ γρήγορα”, λέει η Dobrocka.

Παρ ‘όλα αυτά, επιμένει ότι η ζωή στη Βιέννη είναι πολύ καλή και χαλαρή, με μια καλή ισορροπία μεταξύ διασκέδασης και πολιτισμού. “Υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις και πολλές αθλητικές δραστηριότητες διαθέσιμες μέσα και γύρω από την πόλη όλο το χρόνο. Προσφέρει κάτι για όλους”.

Τη δεύτερη θέση στον δείκτη Startup Cities 2019 κατέλαβε το Τόκιο. Παρέχοντας το δεύτερο καλύτερο επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης μεταξύ των πόλεων του δείκτη και με καλή βαθμολογία σε ό,τι αφορά τους “συνεργατικούς χώρους”, τον χρόνο μετακίνησης και την ποιότητα ζωής, το Τόκιο αποτελεί επίσης μια καλή επιλογή για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Μαδρίτη, με τις Βρυξέλλες και το Παρίσι να ακολουθούν στην πέμπτη και στην όγδοη θέση αντιστοίχως, εξασφαλίζονας στην Ευρώπη μια δυναμική παρουσία στο σύνολο των startup οικοσυστημάτων. Το Πεκίνο κατέλαβε την 25η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι startup επιχειρήσεις αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τις οικονομίες τα τελευταία χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο τομέας των νεοφυών επιχειρήσεων συνεισφέρει στην οικονομία περίπου 200 δισ. στερλίνες ετησίως.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αντίκτυπός τους δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά είναι τεράστιος”, λέει ο Xenios Thrasyvoulou, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του PeoplePerHour. “Είναι ζωτικής σημασίας οι πόλεις να παρέχουν την απαραίτητη υποδομή στις νέες επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν”.

Πηγή: capital.gr