Στην Ελλάδα η Τεχνική Συνάντηση του εμβληματικού ερευνητικού έργου WaysTUP!

    Από: Startup Team

Μετατροπή των βιοαποβλήτων σε προϊόντα υψηλής αξίας

Το ερευνητικό έργο WaysTUP!, πρόκειται να πραγματοποιήσει την 6η Τεχνική Συνάντηση εργασίας στην Αθήνα στις 22 & 23 Μαρτίου 2023.

Το έργο προωθεί το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας και πιο συγκεκριμένα τη μετατροπή των αστικών βιοαποβλήτων (οικιακά απορρίμματα τροφίμων, υπολείμματα τροφών και γευμάτων) σε καινοτόμα προϊόντα υψηλής αξίας, όπως π.χ. βιοπλαστικά, βιοαιθανόλη, βιοάνθρακα, βιοδιαλύτες, συστατικά για τρόφιμα και ζωοτροφές, πρωτεΐνες και έλαια.

Το WaysTUP! μετά από τρία χρόνια εργασιών κατάφερε να παρουσιάσει με επιτυχία καινοτόμες μεθόδους αξιοποίησης αστικών βιοαποβλήτων σε επιτόπιες πιλοτικές εφαρμογές που εκτελέστηκαν στα Χανιά και στην Αθήνα, καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαλένθια, η Αλικάντε, η Αλκούδια (Ισπανία), το Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο), η Πράγα (Τσεχία) και το Τέρνι (Ιταλία).

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκονται επίσης δράσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και την αλλαγή των συνηθειών τους σχετικά με το χειρισμό των οικιακών απορριμμάτων.

Στο έργο συμμετέχουν 26 εταίροι από 9 Ευρωπαϊκές χώρες. Από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Χανίων, η Ελληνική Εταιρεία Προστασία Φύσης, η Draxis Περιβαλλοντική ΑΕ, το Δίκτυο Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» και η ΕΤΑΜ ΑΕ.