Στην πόρτα της εξόδου 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι

    Από: Startup Team

«Ψαλίδι» στο προσωπικό κατά 2.500 άτομα ετοιμάζουν οι τράπεζες για το 2020, με τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξουν έως το τέλος του έτους. Οι εν λόγω αποχωρήσεις είναι ανεξάρτητες από τη μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και Αlpha Βank) από τη μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Εuro2day.gr ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, αφενός, θα συνεχιστούν, αφετέρου, θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Κι αυτό διότι οι συνθήκες στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχουν αλλάξει δραστικά, ο όγκος των συναλλαγών στα καταστήματα έχει περιοριστεί και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Από φέτος μέχρι και το 2021 οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες θα αποκτήσουν, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη την τελευταία οκταετία, αναγκαστικό χαρακτήρα και οι εθελούσιες θα πάρουν τη μορφή απόλυσης», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος.

Έτοιμες

Στην Εθνική Τράπεζα είναι ακόμη ανοικτό το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο στόχευε στην αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων. Με βάση τις εκτιμήσεις, το πρόγραμμα αναμένεται να κλείσει σύντομα καθώς μένουν να δηλώσουν συμμετοχή κάτι λιγότερο από 100 άτομα. Τους επόμενους μήνες, η τράπεζα ετοιμάζει να βγάλει στον… αέρα νέο πρόγραμμα αποχώρησης του προσωπικού σε συνδυασμό με κλείσιμο ενός ικανοποιητικού αριθμού καταστημάτων της, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Στη Eurobankμ το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξει το 2020 θα αφορά στην αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρονται στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.

Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει για το 2020 και η Αlpha Βank (σ.σ. πέραν της αποχώρησης των 800 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Ιούλιο και μετά θα εργάζονται στη νέα Cepal) αλλά και η Τράπεζα Πειραιώς.

Μείωση του κόστους

Με δεδομένο τον στρατηγικό στόχο διατήρησης και ενίσχυσης της κερδοφορίας, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν δεσμευθεί στις εποπτικές αρχές ότι θα παράξουν σημαντικό έργο -εκτός από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων- και στο μέτωπο της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Εξού και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα απασχολήσουν τον κλάδο τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Σε συνέχεια αυτού, το σύνολο των επικεφαλής των τραπεζών έχει εμπεδώσει ότι το ξεκαθάρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τη μεταφορά μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από το πελατειακό κοινό, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να περάσει το σύστημα στην ψηφιακή εποχή.

«Έχουμε χάσει χρόνια λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης κι όταν τα τραπεζικά συστήματα των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης έχουν προσαρμοσθεί στην ψηφιακή εποχή, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Το 2020, ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα θυμίζει με τίποτα το 2019», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Πηγή: Euro2day.gr