Στον νέο διεθνή ορίζοντα είναι κρίσιμη η ενίσχυση των διατλαντικών φορολογικών σχέσεων για κατανόηση και προσαρμογή

    Από: Startup Team
thessaloniki_tax

Στον νέο διεθνή ορίζοντα είναι κρίσιμη η ενίσχυση  των διατλαντικών φορολογικών σχέσεων για κατανόηση και  προσαρμογή

Tο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τη συνεργασία της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του, διοργάνωσε με επιτυχία το 13th Thessaloniki Tax Forum (TTF), με τίτλο: 2025 Tax Strategy & Policy: Balancing Innovation and Compliance, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητήριου κ. Νικόλαος Μπακατσέλος  τόνισε: «η φορολογία δεν είναι μια «τεχνική λεπτομέρεια», αλλά καθρέφτης του αναπτυξιακού μας μοντέλου και της διοικητικής μας ωριμότητας. Οι πολιτικές της νέας φορολογικής διοίκησης των ΗΠΑ και ο αντίκτυπός τους στις διεθνείς εξελίξεις είναι για εμάς, στο Επιμελητήριο, κρίσιμο να ενισχύσουμε τις διατλαντικές γέφυρες κατανόησης και προσαρμογής. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ψηφιακά εργαλεία στη φορολογική διοίκηση αποτελούν ίσως το πιο ριζοσπαστικό μετασχηματισμό των τελευταίων δεκαετιών. Δεν πρόκειται μόνο για αυτοματοποίηση.  Πρόκειται για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και πολιτείας, βασισμένη στη διαφάνεια, την ταχύτητα και την προγνωστικότητα. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι όχι μόνο δημοσιονομική υποχρέωση, αλλά και ηθική υποχρέωση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και του υγιούς ανταγωνισμού. Και κατέληξε: «Η νέα επιχειρηματική νομοθεσία, με μεταρρυθμίσεις στους μετασχηματισμούς, τις συγχωνεύσεις, τις προεγκρίσεις φορολογικών ρυθμίσεων και την ομιλική φορολόγηση, δημιουργεί ένα νέο τοπίο. Ένα τοπίο που οφείλει να είναι ελκυστικό, προβλέψιμο και σταθερό, ώστε να ενθαρρύνει στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες.»

Ο Γενικός Διευθυντής, του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου κ. Ηλίας Σπυρτούνιας στην εισαγωγική του ομιλία ανέφερε:  «Το Forum  λειτουργήσει ως μία πλατφόρμα διαλόγου και συνεννόησης  μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπου η φωνή της αγοράς ακούγεται δίπλα στη φωνή της πολιτείας, με στόχο τη σύνθεση και όχι την αντιπαράθεση. Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή όπου οι φορολογικές πολιτικές καλούνται να ισορροπήσουν μεταξύ ανάπτυξης, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσιονομικής σταθερότητας, η ανάγκη για τέτοιους θεσμούς είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Το TTF απέδειξε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν είναι απλώς ένα συνέδριο παράθεσης γνώσης – είναι ένα εργαστήριο πολιτικής και πρακτικών λύσεων».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φορολογικών Θεμάτων κ. Ιωάννης Σταυρόπουλος δήλωσε: «Μέτρα όπως, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο για τους επιχειρηματικούς
μετασχηματισμούς, η μετατροπή του τέλους χαρτοσήμου σε ψηφιακό τέλος, καθώς και η οριστικοποίηση της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο σταθερού και προβλέψιμου φορολογικού περιβάλλοντος.»

Το TTF 2025 ανέδειξε τον στρατηγικό ρόλο της φορολογικής πολιτικής και συμμόρφωσης στη διαμόρφωση της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής της χώρας αλλά και των επιχειρηματικών επιλογών.

Ταυτόχρονα επικεντρώθηκε στις φορολογικές στρατηγικές του 2025, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και τη διαφάνεια, στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης φορολογικών διαφορών.

Στις εργασίες του TTF έλαβαν μέρος καταξιωμένοι ομιλητές με ειδίκευση στη φορολογία, προερχόμενοι τόσο από τη δημόσια διοίκηση και τους θεσμικούς οργανισμούς όσο και από τον χώρο των επιχειρήσεων και της νομικής και οικονομικής επιστήμης, ενώ το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών και επαγγελματιών του χώρου της φορολογίας και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος.

xoρηγοι συνεδριου

GRAND SPONSORS: Deloitte – EY – Grand Thornton – KPMG – ORTHOLOGISMOS – PWC

SPONSORS: Atlas Consulting, FDMA Law Firm, Helleniq Energy, KPP Law Firm, KG Law Firm, Stavropoulos & Partners Law Firm, TZIGKOS | BANTRAS Tax & Accounting Firm

SUPPORTERS: Γιαννόπουλος Γεώργιος και Συνεργάτες Δικηγόροι, DCP Protau Audit-Tax-Advisory, e-gnosi Tax & Accounting Services, Eurobank, Papastratos, PotamitisVekris

Χορηγοί Επικοινωνίας: e-forologia.gr, Taxheaven, mkdn.gr

Σχετικά με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (www.amcham.gr), που ιδρύθηκε το 1932, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, πιο ενεργά και δυναμικά Αμερικανικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη. Στα μέλη του συγκαταλέγονται σχεδόν όλες οι αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και ελληνικές επιχειρήσεις με εμπορικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Επιμελητήριο εκπροσωπεί πάνω από 700 εταιρείες που αποσκοπούν στη διεύρυνση των επιχειρηματικών τους οριζόντων, την ανάπτυξη νέων συνεργασιών και την αξιοποίηση των εμπορικών και επενδυτικών ευκαιριών στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Βασική αποστολή του Επιμελητηρίου είναι η ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας. Πρόκειται για έναν πλήρως αυτόνομο, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση από κανέναν φορέα. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ενεργό μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον καθώς και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων.

Το Επιμελητήριο εργάζεται σταθερά για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και χρηματοοικονομικών σχέσεων μέσω της διεύρυνσης της βάσης των μελών του, της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και της διοργάνωσης υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων, εκθέσεων, φόρουμ, σεμιναρίων και συνεδρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τον Απρίλιο του 2025, το Επιμελητήριο ανακοίνωσε την ίδρυση παραρτήματός του στην Ουάσιγκτον, ενισχύοντας την παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νέο γραφείο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, ενισχύοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και διευκολύνοντας την προσέλκυση αμερικανικών εταιριών και επενδύσεων στην Ελλάδα.