Τι συμβαίνει με τις απολύσεις στην Πειραιώς

    Από: Startup Team

Oι απολύσεις οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστο γεγονός, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και στοιχειώδης ρεαλισμός από την πλευρά των εργαζομένων. Ο λόγος για την Τράπεζα Πειραιώς και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόλυση 24 υπαλλήλων της στις 2/12/19, ενέργεια που εγκρίθηκε από το ΔΣ της τράπεζας. Τραπεζουπάλληλοι δεν έχουν απολυθεί ξανά και λογικό είναι η εξέλιξη να προκαλεί αίσθηση, αλλά προηγουμένως η τράπεζα εξάντλησε όλα τα περιθώρια εναλλακτικών επιλογών που είχε στη διάθεση της.

Είναι γεγονός ότι η Πειραιώς δεν προχώρησε σε μονομερή ενέργεια αλλά αντιθέτως ενήργησε στα πλαίσια της συμφωνίας που είχε με την ΟΤΟΕ, πως όσοι δεν μεταφερθούν στη νέα εταιρία που δημιουργήθηκε με την Intrum και τη μονάδα RBU, θα αξιοποιηθούν από την τράπεζα με βάση τις ανάγκες και τον κανονισμό εργασίας. Μια ομάδα εργαζομένων, παρά τις εναλλακτικές επιλογές που έθεσε η τράπεζα και ήταν να μεταφερθούν στο δίκτυο ή στη θυγατρική της Πειραιώς, PDS ή να επωφεληθούν από τα κίνητρα προγράμματος εθελουσίας εξόδου, απέρριπτε συστηματικά κάθε πρόταση. Η διαδικασία των διαδοχικών προτάσεων για να βρεθεί λύση, βασίστηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΟΤΟΕ και η Πειραιώς εξάντλησε όλες τις δυνατότητες και κάθε περιθώριο χειρισμού. Αφού καμία από τις προτάσεις που υπέβαλε η τράπεζα δεν έγιναν δεκτές προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων για τους 24 υπαλλήλους.

Η Πειραιώς ήταν από την πρώτη στιγμή σε άμεση επικοινωνία με όλους τους εργαζόμενους στο πρώην RBU, οι θέσεις των οποίων καταργήθηκαν, με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς:
-διασφάλισε το σύνολο των 1.300 θέσεων εργασίας των συναδέλφων του πρώην RBU στην Intrum Hellas.
-συμφώνησε με την ΟΤΟΕ τη διατήρηση όλων των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων σήμερα και στο μέλλον, με βάση τις εκάστοτε Συλλογικές Συμβάσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.
-εξασφάλισε μπόνους 5 μισθών και πρόσθετου πριμ μετάβασης & παραμονής στη νέα εταιρεία 4 μισθών.
-ενημέρωσε εγκαίρως για τις εξαιρετικά περιορισμένες διαθέσιμες ανάγκες προς κάλυψη.
-γνωστοποίησε σε κάθε εργαζόμενο που επέλεξε να μην μεταφερθεί στη νέα εταιρεία τις διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης στον Όμιλο, μέσω ατομικών συναντήσεων και επιστολών.
-παρέτεινε την προθεσμία αποδοχής της μεταφοράς εργαζομένων στην Intrum Hellas, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία επιλογής, σε χρόνο όπου όλα τα δεδομένα ήταν πλέον γνωστά.
-δημιούργησε πρόγραμμα αποχώρησης, ειδικά σχεδιασμένο για τους εργαζόμενους του πρώην RBU.

Πηγή: Newmoney.gr