Το Cyprus Forum επιστρέφει για τέταρτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

    Από: Startup Team

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συνδιοργανώνει για ακόμη μία χρονιά μαζί με τον μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό οργανισμό Oxygono το 4ο Cyprus Forum, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο συνέδριο πολιτικής στην Κύπρο, με τίτλο Transparency (Διαφάνεια). Το συνέδριο θα λάβει χώρα σήμερα 29 και αύριο 30 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Το Cyprus Forum επανέρχεται για 4η χρονιά, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου, με περισσότερους από 200 ομιλητές από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και τον ακαδημαϊκό χώρο, από την Κύπρο και το εξωτερικό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η εξωτερική πολιτική, η οικονομία, η ισότητα και η εκπαίδευση, καθώς και τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της βελτίωσης της Δημοκρατίας και των θεσμών, της πάταξης της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, της συμμετοχικότητας και της ενίσχυσης της ανάγκης των πολιτών να γνωρίζουν τι συμβαίνει στη διαδικασία παραγωγής πολιτικής.

Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο της τρίωρης τελετής έναρξης στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ανέφερε: «Αποτελεί γεγονός ότι το Cyprus Forum έχει καταφέρει, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να εδραιωθεί, δικαίως θεωρώ, ως ένας σημαντικότατος θεσμός και μια πρωτοβουλία που προσθέτει γόνιμα και ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Το Forum πέτυχε να φέρει μαζί στον ίδιο χώρο, στο ίδιο τραπέζι, αξιόλογες προσωπικότητες με διαφορετικές αφετηρίες, εμπειρίες και διαδρομές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά στον πλουραλισμό και στην ανταλλαγή απόψεων, σε μια πλειάδα θεμάτων. Ιδιαίτερα, μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται, προκύπτει η ανάγκη προώθησης εκείνων των μεταρρυθμίσεων προς όφελος του συνόλου, όπως επίσης η ανάγκη χάραξης σύγχρονων πολιτικών για αξιοποίησή τους από την εκτελεστική εξουσία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Κατά την έναρξη του Cyprus Forum, η Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Βιέρα Γιούροβα, τόνισε πως «η θεμελιώδης αξία της ΕΕ είναι το κράτος δικαίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την προστασία της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η Κύπρος καλείται να ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, του συστήματος ελέγχων και ισορροπιών. Η Κύπρος επαινείται για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς, προβάλλοντας πολιτική δέσμευσης στο κράτος δικαίου. Η αρχή ενθαρρύνεται να καταστεί πλήρως λειτουργική και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δημοσίων υπαλλήλων και του πληθυσμού».

Ο Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Cyprus Forum, εξέφρασε στον χαιρετισμό του τη χαρά του που το Cyprus Forum προχωρά στην 4η του χρονιά. «Με πάνω από 200 ομιλητές από την Κύπρο και το εξωτερικό και δεκάδες οργανισμούς ως συνεργάτες γνώσεις, έχουμε ενδιαφέρουσες συζητήσεις, τα συμπεράσματα των οποίων ευχόμαστε να αποδειχθούν χρήσιμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και να συνδέσουν την Κύπρο πιο πολύ με κέντρα παραγωγής πολιτικής του εξωτερικού».

Στο διήμερο της διοργάνωσης του 4ου Cyprus Forum, θα ακολουθήσουν 60 ώρες συζητήσεων σε τέσσερις παράλληλες σκηνές συνεδριακών χώρων στο κέντρο της Λευκωσίας, στα πρότυπα διεθνών διοργανώσεων συνεδρίων παραγωγής πολιτικής. Φιλόδοξος στόχος της νέας μορφής που λαμβάνει το Cyprus Forum, είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος συζητήσεων και διάδρασης μεταξύ ομιλητών και συμμετεχόντων.

Επιπλέον, το 4ο Cyprus Forum, ενισχύει τις συνεργασίες με επιστημονικούς εταίρους (knowledge partners) τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, όπως για παράδειγμα την Παγκόσμια Τράπεζα, το Bruegel, το LSE Hellenic Observatory, το ELIAMEP, το Ινστιτούτο Ερευνών Προμηθέας, το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων κ.ά., που συνδράμουν στο περιεχόμενο των συζητήσεων και την επιλογή των ομιλητών.

Πρόσθετα, στη φετινή διοργάνωση θα είναι ενισχυμένη και η παρουσία Τουρκοκύπριων ομιλητών.

Για τη live μετάδοση και τις 2 μέρες σε όλα τα venues δείτε ΕΔΩ

Όλοι οι επιβεβαιωμένοι ομιλητές, το πρόγραμμα του Φόρουμ και περισσότερεςπληροφορίες στο 2023.cyprusforum.cy/programme/

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος Αξιών και Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γιάννης Θωμάτος, Αντιπρόεδρος, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Δρ. Νικόλας Κυριακίδης, Ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Cyprus Forum