Το Ίδρυμα Prince’s Trust International και το Corallia ανακοινώνουν τους νικητές για το Παγκόσμιο Βραβείο Βιωσιμότητας 2023 για την Ευρώπη

    Από: Startup Team
startab
Prince’s Trust International
Stelios Foundation

Το Ίδρυμα Prince’s Trust International και το Corallia ανακοινώνουν τους νικητές για το Παγκόσμιο Βραβείο Βιωσιμότητας 2023 για την Ευρώπη

Στην ελληνική επιχείρηση The Sports Footprint απονεμήθηκε το Παγκόσμιο Βραβείο Βιωσιμότητας για το πρωτοποριακό της εγχείρημα που αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της περιβαλλοντικής αλλαγής

  • Το βραβείο για το 2023 απονεμήθηκε στο The Sports Footprint από τον Πρίγκιπα Παύλο.
  • To Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου φιλοξένησε την τελετή στην Αθήνα στις 14 Μαρτίου 2024.
  • Μόνο στην Ελλάδα, το 2023, τα τρία τέταρτα των νέων που παρακολούθησαν τα προγράμματα απασχολησιμότητας του Prince’s Trust International εξασφάλισαν εργασία ή συνέχισαν την εκπαίδευσή τους.

Μια ελληνική startup, The Sports Footprint, τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Βιωσιμότητας του Prince’s Trust για την Ευρώπη 2023. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου από το Stelios Philanthropic Foundation, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στις 14 Μαρτίου 2024.

Prince’s Trust International
Stelios Foundation

Το βραβείο απένειμε στους νικητές, Ιωάννη και Ευάγγελο Κωνσταντόπουλο, συνιδρυτές της The Sports Footprint, ο αντιπρόεδρος του Prince’s Trust International και επικεφαλής των προγραμμάτων του PTI στην Ελλάδα, Πρίγκιπας Παύλος.

Το Sports Footprint είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα που αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της περιβαλλοντικής αλλαγής.

“Ξεκινήσαμε το The Sports Footprint το 2022 για να κάνουμε τον αθλητισμό βιώσιμο”, δήλωσε ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος. “Θέλουμε να είμαστε οι game-changers, να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να βοηθήσουμε ομάδες και φορείς του αθλητισμού να γίνουν οργανισμοί ουδέτερου ανθρακικού αποτυπώματος και να καταρτίσουν σχέδια δράσης για την κυκλική οικονομία που θα ανοίξουν το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών επιχειρήσεων”.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος επιχειρηματικότητας STARTAB, ενός προγράμματος που ξεκίνησε το 2018 από το Prince’s Trust International και τον εταίρο του στην Ελλάδα, το Corallia. Το πρόγραμμα STARTAB στηρίζει νέους για να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση και έχει ήδη συνεργαστεί με περισσότερους από 1,000 νέους από τότε που ξεκίνησε η υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα στους συνιδρυτές της Sports Footprint, τον Ιωάννη και τον Ευάγγελο, να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση, να αναπτύξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, τις αναλυτικές και διαπραγματευτικές τους δεξιότητες και να προετοιμαστούν για την έναρξη της λειτουργίας της.

Prince’s Trust International
Stelios Foundation

Μιλώντας για την Sports Footprint ο Ευάγγελος είπε: “Δουλεύουμε με όλους τους τύπους και τα επίπεδα του αθλητισμού και προσφέρουμε ειδικά προσαρμοσμένα εξατομικευμένα προγράμματα βιωσιμότητας που επιτρέπουν στους πελάτες μας να γίνουν πιο πράσινοι σε κάθε πλευρά της δραστηριότητάς τους συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, των τροφίμων, των μεταφορών, του νερού και των αποβλήτων”.

“Σε λιγότερο από ένα χρόνο, η The Sports Footprint έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς τους αθλητισμού, όπως το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η ΠΑΕ ΑΕΚ, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της χώρας.”

Ξεκινώντας τη δική τους επιχείρηση, ο Ιωάννης και ο Ευάγγελος δημιούργησαν 8 θέσεις εργασίας – μια ιδιαίτερα πολύτιμη συμβολή σε μια χώρα με υψηλό ποσοστό ανεργίας των νέων.”

Αποσπάσματα ομιλιών

“Η συνέχιση της κληρονομιάς μας στην επιχειρηματικότητα είναι ζωτικής σημασίας. Είναι υπέροχο να βλέπουμε το Prince’s Trust International να στηρίζει επιχειρηματίες όπως ο Ιωάννης και ο Ευάγγελος, με πρωτοβουλίες που λειτουργούν ήδη, όπως το Sports Footprint. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι μεταμορφώνονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας αντί να αναζητούν εργασία. Πιστεύω ακράδαντα, ότι οι νέοι πρέπει να έχουν ευκαιρίες για επιτυχία, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται ή τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Καμία ευκαιρία για επιτυχία δεν είναι αποτελεσματική αν οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση και υποστήριξη στην εργασία, ένα βασικό στοιχείο στην αναζήτηση της αυτοπραγμάτωσης.” – Πρίγκιπας Παύλος, Αντιπρόεδρος Prince’s Trust International.

“Η αναγνώριση που απονεμήθηκε στο εγχείρημα The Sports Footprint υπογραμμίζει το μετασχηματιστικό δυναμικό των νεοφυών επιχειρήσεων και την ενδυνάμωση των νέων επιχειρηματιών που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του προγράμματος STARTAB. Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Ιωάννη και τον Ευάγγελο για την οραματική τους ηγεσία και τις αξιέπαινες προσπάθειές τους για την προώθηση της βιωσιμότητας στο χώρο του αθλητισμού και ευχόμαστε στο εγχείρημα παγκόσμια επιτυχία”. – Δρ Jorge-A. Sanchez-Papaspiliou, διευθυντής του προγράμματος STARTAB στο Corallia.

“Οργανισμοί όπως το Princes Trust International παίζουν ένα σημαντικό ρόλο καθώς στηρίζουν νέους ανθρώπους να χτίσουν το μέλλον τους μέσα από προγράμματα κατάρτισης, εργασίας και επιχειρηματικότητας.  Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα αναπτύσσονται και υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς οι οποίοι έχουν την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση των αναγκών των νέων σε κάθε χώρα. Συγχαρητήρια, Ιωάννη και Ευάγγελε!” – Πρεσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, Matthew Lodge

“Είναι μεγάλη τιμή για το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου, που υποστηρίζει διαχρονικά τη νεανική επιχειρηματικότητα, να φιλοξενεί σήμερα στο Stelios Foundation Conference Hall στην Πλάκα μια τόσο σημαντική εκδήλωση, που τιμά τους νέους επιχειρηματίες και υλοποιείται από το Prince’s Trust International και υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. Θερμά συγχαρητήρια στους Ιωάννη και Ευάγγελο Κωνσταντόπουλο της The Sports Footprint για την βράβευσή τους από το Prince’s Trust International. – Sir Stelios Haji-Ioannou, Stelios Philanthropic Foundation.

Σχετικά με το STARTAB

Το STARTAB προσφέρεται εξ’ ολοκλήρου δωρεάν σε νέους και νέες ηλικίας 18-35 ετών που θέλουν να μετατρέψουν μια επιχειρηματική ιδέα σε επιτυχημένη και βιώσιμη επιχείρηση. Οι συμμετέχοντες έχουν αρχικά την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις τάσεις της αγοράς και να αναπτύξουν την επιχειρηματική ιδέα τους μέσω ενός ολοήμερου Εργαστηρίου Ανάπτυξης Ιδεών και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν ένα 4ήμερο Διαδραστικό Σεμινάριο Επιχειρηματικότητας, όπου εξερευνούν την πρακτική πλευρά της έναρξης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Μετά, όσοι συμμετέχοντες επιθυμούν, λαμβάνουν Συμβουλευτική Καθοδήγηση έως και 12 μήνες προκειμένου να αναπτύξουν, σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα και στη συνέχεια να ωριμάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο. Όσοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους μπορούν να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο στην Ομάδα Εκκίνησης Επιχειρήσεων, μία ομάδα επιχειρηματικών συμβούλων που αξιολογεί τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου του εκάστοτε συμμετέχοντα. Τέλος, οι συμμετέχοντες που φτάνουν σε αυτό το στάδιο και ιδρύουν την επιχείρηση, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν Επιχειρηματική Καθοδήγηση για ακόμη 12 μήνες για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Όσοι συμμετέχοντες δε συνεχίζουν με την ανάπτυξη μίας επιχειρηματικής ιδέας, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν workshops με στόχο την ανάπτυξη της επαγγελματικής τους καριέρας και την ένταξή τους στο χώρο εργασίας. Το Πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα δια ζώσης και ψηφιακής παρακολούθησης σε νέους και νέες από όλη την Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες: startab.gr

Σχετικά με το Corallia

Το Corallia είναι Μονάδα του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και αποτελεί μη κερδοσκοπικό ΝΠΙΔ που επιτελεί κοινωφελείς αναπτυξιακούς σκοπούς. Το Corallia συστάθηκε το 2005 έχοντας ως όραμα μια Ελλάδα στην οποία «οι επιστήμες, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα και ο πολιτισμός θα ανθίσουν» και ειδικότερους στόχους τη διάδοση της κουλτούρας της «Χαράς της Δημιουργίας» και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων «Innovation Made in Greece». Για την επίτευξη του οραματικού του στόχου, το Corallia έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με εστίαση στη(ν): ενίσχυση και διάδοση της καινοτομίας όλων των μορφών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διαμόρφωση κλάδων τεχνολογιών αιχμής και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με συγκριτικό πλεονέκτημα, τόνωση των δεσμών βιομηχανίας, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, δημόσιας διοίκησης και πολιτών, ανάπτυξη των εξαγωγών και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας, δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αναστροφή της διαρροής του ανθρώπινου δυναμικού, παροχή πληροφόρησης, έμπνευσης και κατάρτισης κυρίως σε θέματα επιχειρηματικότητας και υψηλής τεχνολογίας και επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα και στην καλλιέργεια σχέσεων με τη διασπορά, δημιουργία ολοκληρωμένων δομών υποστήριξης νέων επίδοξων επιχειρηματιών και δυναμικών επιχειρήσεων με ολοκληρωμένες υπηρεσίες θερμοκοιτίδας και επιχειρηματικής επιτάχυνσης. Για την υλοποίηση των δράσεων του, το Corallia συνεργάζεται με πολλούς φορείς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και με πάνω από 100 εθελοντές και εμπειρογνώμονες. Από τη δράση του έχουν ωφεληθεί άμεσα πάνω από 10.000 άνθρωποι ενώ οι έμμεσα ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 100.000 πολίτες. 25.000 άτομα ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα του Corallia. Περισσότερες πληροφορίες: corallia.org

Σχετικά με το Prince’s Trust International

Το Prince’s Trust International, ως μέρος του ομίλου φιλανθρωπικών οργανώσεων The Prince’s Trust Group, υποστηρίζει νέους σε όλο τον κόσμο από το 2015. Ιδρύθηκε από τον HM Βασιλέα Κάρολο Γ’ όταν ήταν ακόμη Πρίγκηπας της Ουαλίας για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση της νεανικής ανεργίας, βασιζόμενοι σε τέσσερις δεκαετίες εμπειρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η αποστολή του Prince’s Trust International είναι να ενδυναμώσει τους νέους να μάθουν, να κερδίσουν χρήματα και να ευημερήσουν μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης δεξιοτήτων και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης, ώστε να διαπρέψουν επαγγελματικά και να αποκτήσουν ευκαιρίες απασχόλησης. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία του με ένα παγκόσμιο δίκτυο εγχώριων συνεργατών, το Prince’s Trust International αναπτύσσει προγράμματα και παρεμβάσεις για να βοηθήσει τους νέους να χτίσουν το δικό τους μέλλον. Το Prince’s Trust International έχει δεσμευτεί να ενισχύει τις φωνές των νέων στην παγκόσμια σκηνή, θέτοντας τις ανάγκες τους στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης των δράσεων του. Αυτό συμπληρώνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ποιοτική εκπαίδευση και την αξιοπρεπή εργασία. Τα προγράμματα και οι παρεμβάσεις που παρέχονται από το Prince’s Trust International και τους εταίρους του υλοποιούνται πλέον σε 18 χώρες εντός της Κοινοπολιτείας, όπως επίσης και σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Καραϊβικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Από το 2015, το Prince’s Trust International έχει υποστηρίξει περισσότερους από 70.000 νέους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες στο princestrustinternational.org